Driftbuien – tel tot 30 (en 9 andere tips)!

12 juli 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Driftbuien. Je kent ze vast wel. Je kind stampt zomaar vanuit het niets op de vloer of gaat midden in de supermarkt op de grond liggen. Een potje gillen omdat hij dat ene koekje niet krijgt of de boel bij elkaar schreeuwen omdat jij simpelweg de ALLERALLERSTOMSTE mama van de wereld bent. We hebben er allemaal wel mee te maken. Niet? Dan ben je gewoon een mazzelkont.

In de tijd dat mijn kinderen nog peuters waren en geacht werden om als peuterpuber driftig en opstandig te zijn, had ik er gek genoeg bijna nooit mee te maken; driftbuien. Maar tegenwoordig, pffff… Mijn oudste van (bijna) 7 jaar kan er wat van de laatste tijd. Als peuter de vrolijke zelf; tegenwoordig zet ze regelmatig een grote scheur op, is haar lontje kort en zit ze snel op de kast. Om niks. Het lijkt wel een puber!

LEES OOK: TAFELMANIEREN – JE KIND NETJES LEREN ETEN.

Ik begrijp het wel. Het einde van het schooljaar en alles moet tegelijk. Een turnvoorstelling met bijbehorende trainingen van 4 uur per week, toetsen, de schoolfotograaf, juffendag, het schoolfeest, een kinderpartijtje. Alles komt tegelijk. Niet niks voor zo’n ‘klein’ meisje! Met de moeheid nemen de driftbuien ook toe.

Lastig vind ik het ook. Want wat moet je als ouder doen om het bozige gedrag in goede banen te leiden? Hoe reageer je in zo’n situatie? Negeren, apart zetten of boos worden? Met het toenemen van de driftbuien wordt mijn lontje ook steeds korter. En dat werkt als een rode lap op een stier heb ik gemerkt.

Van een vriendin (en tevens kindercoach) kreeg ik een uitgebreide mail met een aantal goede tips. ‘Rustig’ en ‘positief blijven’ als ouder, dat zijn de key words. Hoe moeilijk dat soms ook is.

driftbuien

Hoe ga je om met driftbuien – 10 tips!

Tip 1) Denk na over de oorzaak van de driftbui. Hoe komt het dat je kind een kort lontje heeft? Is het moeheid? Bouw dan wat meer rust/oplaadmomenten in. Skip dingen van je ‘to do’ lijstje en neem wat tijd voor jezelf, of voor jullie samen.

Tip 2) Bedenk wat (simpele) activiteiten die je kind heel leuk vindt en die hem over het algemeen rustig maken. Samen een boekje lezen, even buiten spelen, koekjes bakken, samen puzzelen. Het helpt vaak als je wat dingen kiest waar jullie allebei plezier aan beleven. Zo laadt iedereen weer op!

Tip 3) Doe geen dingen waarvan je weet dat ze tot strijd leiden. Geef je kind een eigen boodschappenwagentje in de supermarkt, laat je kind zijn eigen kleren uitkiezen, nodig niet het pittigste vriendje uit om te spelen, etc.

Tip 4)  Tel tot 10 (of 30), adem diep in en uit en neem eventueel een korte time-out voor jezelf als je merkt dat het op is. Dit kun je gerust ook aangeven: ‘Mama gaat eventjes naar boven om een beetje af te koelen, ik kan niet meer goed rustig reageren’. Een mooie les ook voor je kind.

Tip 5) Straffen heeft op het moment dat jullie allebei opgefokt zijn vaak averechts effect. Het werkt meestal beter om de afspraak te maken dat als rustig reageren niet meer lukt of een kind heel boos of emotioneel is, hij even rustig gaat worden op een plekje in huis dat hij uitkiest dat buiten jouw gezichtsveld is. Als hij dan rustig is geworden, mag hij weer gezellig meedoen.

Tip 6) Let op wat wel goed gaat. De verleiding is groot om de hele tijd in te gaan op wat irriteert of misgaat. Juist op moeilijke momenten helpt het voor beiden om je overdreven te focussen op wat wel goed gaat en dit te benoemen.

Tip 7) Bespreek het met je kind: ‘We zijn allebei moe en een beetje prikkelig he?! Wat kunnen we bedenken om te doen zodat we allebei weer gezellig en vrolijk worden?’

Tip 8) Zorg dat je op tijd eet, je houdt aan de vaste routines en kijk welke strijdmomenten je uit de weg kunt gaan. Moeilijke dag samen vandaag? Zeg een afspraak af, skip het haren wassen en zet de tv vandaag iets langer aan. Eet iets wat je kind lekker vindt en neem de tijd voor het naar bed brengen.

Tip 9) Let de lat ook eens wat lager voor jezelf. Soms scoor je een 9 als moeder en voor rustig blijven, soms een 6 en soms een onvoldoende. Hoort erbij, geeft niks, morgen weer een dag.

Tip 10) Bied je excuses aan als je op een dag te veel uit je slof schiet of als het niet lukt je rust te bewaren. Wederom een mooie les voor je kind.

 

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Kleine Prinses 13 juli 2016

  ik mag gelukkig nog niet klagen… mijn dochter heeft er soms, maar ik heb ze snel onder controle! Hopelijk blijft dat zo ;)
  Kleine Prinses onlangs geplaatst…Quote van de week (W28)My Profile

 • Reply Kimberley 13 juli 2016

  Ik ben zo gezegend met twee kindjes zonder driftbuien. Wel zijn er momenten geweest van ‘Ik ben boos.’ en dan praatten we het samen uit. Nummer 7 vond ik vooral een goede tip!

 • Reply Vlijtig Liesje 19 juli 2016

  Dat stuk voor stuk goede tips! De tijd van driftbuien is bij mijn kinderen inmiddels gelukkig voorbij.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Me before you: Hmpf!My Profile

 • Reply Barbara 4 september 2017

  Wat een goede tips, op school hebben ze ook hele manieren. Een klasgenootje van mijn dochter moest zich voor de klas verontschuldigen met een verhaaltje.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge