Strakker en fitter worden – zo doe ik dat

7 juni 2016 | Categorie: Health & Food

Drie weken geleden kondigde ik het al aan. In het kader van ‘je kunt niet alles doen wat je leuk vindt’ moest ik keuzes maken. Fitter worden, dat is nu mijn streven. En dat krijgt de komende tijd dan ook mijn volledige aandacht. Met fitter worden bedoel ik gezond eten, niet snoepen en regelmatig sporten. Meer energie en een strakker lijf.

Vooral het sporten schoot er bij mij altijd in. Ik vond het gewoon niet belangrijk genoeg. Vooral omdat er zoveel andere dingen waren die ik leuker vond om te doen (bijvoorbeeld bloggen, Netflix kijken). Ik ben nu drie weken serieus bezig met mijn ‘nieuwe ik’. Een beetje gekscherend misschien, maar ik voel me ook echt een beetje anders dan een maand geleden. Het is best vreemd om een knop om te zetten en je dan opeens op iets te richten waar je voorheen helemaal niet zoveel mee had. Waar je eigenlijk geen bal aan vond. Het is een andere manier van leven, een nieuwe lifestyle zeg maar…

Fitter worden, hoe ik dat doe

Thuis sporten

Ik heb in het verleden al veel verschillende sportscholen van binnen gezien. Een lesje hier, een lesje daar. Ik kreeg het maar niet voor elkaar om er regelmaat in te krijgen, het vol te houden. Een man die vaak later thuis is, drie kinderen die naar bed moeten en rond de klok van 20.30 uur een keertje klaar zijn met het hele ritueel. Als ik al weg wilde gaan, dan kwam er vaak weer wat tussendoor. Of ik kon me er écht niet meer toe zetten. En als je eenmaal een keertje niet gaat, dan komt er al gauw de klad in. Althans bij mij… Ik bedacht me dat de enige mogelijkheid was om dit te doorbreken thuis sporten was. Maar ja, wat en hoe dan?

Om een heel lang verhaal kort te maken: ik heb de hulp van Robin, vriend en personal trainer, ingeschakeld. Hij hoorde mijn verhaal aan, deed verschillende metingen en maakte uiteindelijk een complete work-out voor me. Ik schafte TRX-banden aan, een elastiek en een gymnastiekbal. Een mat en springtouw had ik al. Vier keer in de week moet ik mijn oefeningen doen (een combinatie van kracht en conditie). Op woensdag en in het weekend mag ik uitrusten.

Ik hoor je denken ‘WTF, 4 keer in de week?!!’. Ja, je moet er wat voor over hebben. Maar elk programma duurt ongeveer 40 minuten, wat qua tijd prima te doen is. Ik wilde liever een iets korter programma dat ik dan vaker doe, dan dat een programma (meer dan) een uur zou duren.

fitter worden

Het allergrootste voordeel van thuis sporten: je hebt geen enkel excuus meer om het niet te doen. Van de week was ik pas om 21.30 uur klaar met verschillende dingen, een tijdstip waarop je normaal gesproken niet meer naar de sportschool gaat. Nu moest ik wel. Ik had er zelfs zin in, moet je nagaan… En geloof het of niet: na drie weken training voel ik me echt anders. Mijn lijf is (nu al) strakker en sterker en ik voel me al fitter. Van (bijna) niet sporten naar 4 keer in de week sporten, het kan ook bijna niet anders dan dat het iets oplevert!

Robin begeleidt me om de week thuis. Hij daagt me uit om het uiterste uit mezelf te halen. 3 x 20 seconden planken worden er 3 x 60; 3 x 20 squats worden er 3 x 40. Het hebben van een personal trainer heeft veel voordelen, ik zal daar later een aparte blog aan wijden. Heb je ook een druk gezin en/of een man die vaak weg is? Dan kan ik het je zeker aanbevelen! En als je twijfelt over de kosten; de abonnementskosten van een sportschool spaar je al uit!

fitter worden

Eten a la The green happiness

Ik ben al een hele poos bezig met bewust eten. Het begon allemaal De Voedselzandloper dat ik las. Minder koolhydraten, meer groenten. Maar de pasta, rijst en gebakken aardappeltjes bleven op het weekmenu staan. Lekker makkelijk. En vaak vond ik het uiteindelijk toch het meest praktisch om een paar boterhammen te eten tussen de middag. ’s Avonds op de bank genoot ik van een stukje pure chocolade (want dat mocht toch?!), alleen bleef het vaak niet bij dat ene blokje. Een lekker stuk kaas erbij, wat nootjes. Voor ik het wist verwende ik mezelf elke avond om de ‘honger’ te stillen. Ik wilde dit niet meer.

Rens Kroes heb ik ook even geprobeerd, maar de gerechten vond ik vaak te bewerkelijk. Ik wil gewoon binnen 20 a 30 minuten een maaltijd op tafel hebben. En of ik nou echt geloof in al die gojibessen en moerbeien… Bovendien vonden mijn kinderen haar recepten vaak niet lekker.

Eigenlijk per toeval kwam ik op de site van The green happiness terecht. Het concept sprak me meteen erg aan. Het boek Your 50 days of green happiness schrijft precies voor je uit wat je 50 dagen mag eten. Elk weekprogramma start met een boodschappenlijst. Naast 50 complete maaltijdschema’s en meer dan 100 recepten krijg je heel veel adviezen voor een soepele stoelgang, een stralende huid, meer energie, e.d. Je eet koolhydraatarm en vooral veel groenten; vlees en zuivelproducten schrap je in principe van je menu.

Ik was erg benieuwd wat ik van het boek (en vooral de gerechten) zou vinden. Ik kan je zeggen: ik ben nog nooit zo enthousiast over een kookboek geweest. Ze maken waar wat ze beloven: de gerechten staan binnen 30 minuten op tafel. Vaak kook je meteen voor 2 dagen zodat je het gerecht de volgende dag bijvoorbeeld tijdens de lunch kan eten.
Je moet er wel elke week even voor gaan zitten. Wat gaan we precies eten, welke tussendoortjes moet ik maken, welke ingrediënten moet ik in huis halen, wat eten de kinderen wel en wat niet, etc. Maar buiten dat is het prima te doen. Het leuke vind ik dat ik nu echt gevarieerder eet dan voorheen. En tot nu toe vind ik alle gerechten meer dan heerlijk. Daar waar ik nooit zo gek ben geweest op bonen, worden ze nu zo in het menu verwerkt dat ik ze echt lekker  vind. Ik heb nu drie weken niet meer gesnoept en gesnaaid en de behoefde aan mijn stukjes kaas en chocolade is ook helemaal weg. Ik zal jullie later wel uitgebreider vertellen over The green happiness. Dan deel ik meteen mijn favoriete ontbijtje met jullie!

fitter worden

Als ik vrienden of collega’s vertel over mijn persoonlijke fitter worden-programma krijg ik weleens opmerkingen als ‘kijken hoe lang je het volhoudt’. Misschien dat jij dit nu ook na het lezen van dit blog denkt. Ik geloof er echter echt in dat het geen kwestie van volhouden is. Het is een andere manier van leven. Het is de keuze die je maakt om gezond te willen zijn. En ja, dat vergt wat van je. Dat resulteert erin dat ik doordeweeks niet meer op mijn bank hang, dat ik geen uren meer achter mijn computerscherm zit. En ja natuurlijk ga ik heus wel weer een taartje op een verjaardag eten, dat moet ook kunnen vind ik. Star zijn gaat je niet helpen. Je moet vooral doen wat bij je past. Maar ik geloof er heilig in dat iedereen dit kan. Waar een wil is, is een weg!

Fitter worden, hoe doe jij dat?

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reply Mijn leven in pics #12: feest! - Blogbymar.com 10 juli 2016

    […] Ik krijg regelmatig de vraag wat ik precies doe aan sport. Misschien heb je eerder al gelezen dat ik met een personal trainer ben begonnen. Ik heb van hem een workout gekregen voor […]

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge