Een gastouder aan huis – hoe pak je het aan?

27 mei 2016 | Categorie: Overig

Het is nu precies 2 jaar geleden dat onze gastouder bij ons thuis begonnen is. Ik was nog maar een aantal maanden aan het werk na de bevalling van mijn derde. Ik vond het best een gedoetje; de oudste naar school brengen, de twee jongste naar de crèche en zelf naar kantoor. Na het werk weer haasten om de drie kinderen op te pikken, naar huis, snel koken, etc. Man-o-man, als ik terugdenk aan die tijd… Al snel bedachten we dat een gastouder aan huis wel eens dé oplossing zou kunnen zijn. Het zou een stuk rust geven. En niet alleen dat, de kosten vielen ook nog eens lager uit dan de crèche. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds heel gelukkig met de beslissing die we toen genomen hebben. We hebben een fantastische gastouder waar wij én de kinderen enorm dol op zijn. Ik moet er niet aan denken dat ze ooit weer bij ons weggaat… Een gastouder aan huis, er komt heel wat bij kijken. Waar moet je beginnen, wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je rekening mee houden? Ik zet het allemaal op een rijtje voor je.

LEES OOK: GASTOUDER OF TOCH EEN CRECHE?

Een gastouder aan huis in 7 stappen

STAP 1: BEPAAL WAT JE NODIG HEBT AAN OPVANG
Op welke dagen heb je opvang nodig en hoeveel uren per dag wil je gebruikmaken van een gastouder aan huis?

STAP 2: WAT KOST HET ME?
Kosten gastouder
Kies je voor een gastouder aan huis (zoals wij dat hebben), reken dan met een vast tarief per uur (en dus niet per kind). Dat is zowel voor jezelf als voor de gastouder het prettigste. Stel: je hebt een schoolgaand kind en je berekent de kosten per uur per kind, dan kost een schooldag je voor dat kind misschien € 15,- tot € 18,- (3 uur opvang na school), maar een vakantiedag kost je al snel € 50,- tot € 60,- (10 uur opvang). Een vakantieperiode is dus een forse aanslag op je portemonnee, zeker omdat de Belastingdienst in principe elke maand een vast aantal uren uitbetaalt. Administratief is het een hoop gedoe. De meeste gastouders willen ook graag een vast inkomen per maand.

Gemiddeld betaal je voor een gastouder aan huis tussen de € 4,50 en € 6,50 per uur per kind. Om tot een vast bedrag per maand te komen hebben wij berekend hoeveel uren er op jaarbasis door de gastouder worden gemaakt. Die uren deel je dan weer door 12 maanden. Vervolgens vermenigvuldig je het aantal uren per maand met het gemiddelde uurtarief.

Wil je lang gebruik maken van je gastouder? Probeer dan zeker niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Voor iedereen is het inkomen belangrijk. De gastouder aan huis is zeer bepalend voor de opvoeding van je kinderen. Dat gevoel hebben de meeste gastouders niet als het financieel allemaal heel krap ingestoken is (of als er slecht betaalgedrag is). Daarbij is de gastouder zelf verantwoordelijk voor de afdracht van belasting, dus gaat er van haar inkomen nog best wel wat naar de staatskas.

Berekening teruggave toeslag Belastingdienst
De hoogte van de teruggave van de Belastingdienst is helemaal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Bepalend is in elk geval wel de hoeveelheid uren van de ouder die het minste werkt of studeert. Voor schoolgaande kinderen kan 70% van die uren worden doorgegeven aan opvanguren en voor de kleintjes die nog niet op school zitten 140%. Voorbeeld: je werkt 24 uur per week. Dan geef je 24 (werkuren) * 0,7 (70 procent) * 52 (weken) / 12 (maanden) = 72,8 uur per maand door voor een schoolgaand kind. Voor een kindje dat nog niet naar school gaat: 145,6 uur per maand (24*1,4*52/12)). Tussenschoolse opvang is uitgesloten van kinderopvangtoeslag. Ingewikkeld allemaal he?!

gastouder aan huis

STAP 3: OP ZOEK NAAR EEN GASTOUDER
Je kunt een gastouder op verschillende manieren vinden. Type maar eens ‘gastouder’ in Google in en je krijgt al heel wat resultaten te zien. Er zijn gastouderbureaus waar gastouders zich kunnen inschrijven en gekoppeld worden aan een gezin zonder ooit door iemand van het gastouderbureau gezien te zijn. Of er zijn bureaus die eerst gastouders screenen en ze dan pas in hun bestand opnemen. Laat je het zoeken aan zo’n bureau over, dan krijg je een selectie van geschikte kandidaten. Vaak heb je dan na één of twee kennismakingen wel een hele fijne gastouder te pakken. Sommige gastouderbureaus werken met inschrijf-, zoek- en administratiekosten. Bij andere ga je pas betalen als je gaat starten met de opvang.

Als een gastouderbureau iedereen opneemt zónder screening van de kandidaten, kun je net zo goed zelf op zoek gaan, omdat zo’n bureau in feite alleen met een lijst met namen op de proppen komt. Het voordeel van zelf zoeken is dat je vaak een breder aanbod hebt; het nadeel is dat je zelf moet bekijken of een kandidaat geschikt is. Welke route je ook kiest om een gastouder te vinden, je moet iets kiezen wat bij je past. Onzekere ouders hebben denk ik meer aan de route via het gastouderbureau.

STAP 4: VOLDOET DE GASTOUDER AAN DE WETTELIJKE EISEN?
Het gastouderbureau moet bekijken of de gastouder aan de wettelijke eisen voldoet. Een geldig EHBO-diploma voor kinderen, een gepaste opleiding en (bij aanmelding gemeente) een bewijs van goed gedrag van maximaal 2 maanden oud. Heeft je gastouder geen (geldig) EHBO-diploma dan is dat vaak binnen 2-4 weken wel te behalen.

Het gastouderbureau doet ook de controle van het huis. Leefbaar maar wel veilig is het motto voor opvang bij de ouders thuis. Het ene gastouderbureau is hier strenger in dan het andere. In overleg met het gastouderbureau kun je bekijken welke aanpassingen jouw woning nog moeten ondergaan. Vaak blijft het beperkt tot het ophangen van de rookmelders en een enkel stroomdraadje iets anders weggewerkt.

STAP 5: DOSSIER GAAT NAAR DE GEMEENTE
Als het gastouderbureau alle opstartdingen klaar heeft (dossier met gegevens, diploma’s gastouder en inventarisatie woning) kan het dossier naar de gemeente. De registratie moet door een erkend bureau gebeuren, je kunt dus niet zelf de gastouder registeren. Sommige gemeentes vragen legeskosten. Die worden doorgaans betaald door de eigenaar (jij dus) van de opvanglocatie. Afhankelijk van de gemeente duurt de verwerking van de legesbetaling 1 tot 4 weken! Pas na betaling van de leges gaat de gemeente verder met de aanvraag. Legeskosten zijn uitgesloten van kinderopvangtoeslag.

Vervolgens geeft de gemeente de GGD de opdracht om de gastouder en/of opvanglocatie te screenen. Meestal wil de GGD de gastouder op locatie bezoeken. Vaak worden diverse documenten ingezien en worden wat vragen gesteld, bijvoorbeeld over het pedagogisch beleidsplan en de meldcode kindermishandeling van het gastouderbureau. De GGD bepaalt of alle betrokken partijen aan de eisen voldoen. Is dat zo, dan wordt een LRKP-nummer (registratienummer) aangemaakt. Vanaf dat moment kun je kinderopvangtoeslag krijgen.

STAP 6: OPSTELLEN CONTRACT
Contracten maak je ergens tussen het moment van kennismaken en het moment dat de gastouder echt geregistreerd is. Elk gastouderbureau heeft standaard contracten. Je hebt een contract met de gastouder én met het gastouderbureau. In die van de gastouder staan doorgaans zaken die de arbeidsvoorwaarden van de gastouder bepalen (wat te doen bij vakantie, ziekte, opvangtijden, e.d.). Die met het gastouderbureau is wat zakelijker (betaalgegevens, wettelijke aspecten van de opvang). De gastouder sluit met het gastouderburaeu ook een contract af.

Contracten zijn essentieel. Zonder contract geen overeenkomst (en geen recht op kinderopvangtoeslag). Zorg dat je contract voldoet aan de (nieuwe) DBA-eisen van de Belastingdienst. Bestudeer de regels en voorschriften van de Belastingdienst dus nauwkeurig!

Zeer belangrijk om te weten is ook dat je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag zonder LRKP-nummer (tijdens de registratieperiode), ook niet met terugwerkende kracht. Stel: ik meld op 1 juni 2016 een gastouder aan en het LRKP-nummer is op 16 juli 2016 actief dan kun je pas vanaf 16 juli 2016 toeslag krijgen. Kies je er als ouder voor om eerder dan de registratiedatum aan wendagen te doen, dan moet je met de gastouder zelf afspraken maken over hoe je dat doet. Is de wendag betaald en zo ja wat ga je dan betalen? Zonder toeslag kan dat financieel best pittig zijn. Goed overleg, al dan niet met het gastouderbureau, is dan wel erg verstandig. Daarbij komt dat je bij verhuizing van de opvanglocatie helaas opnieuw moet registreren. Dat kan ervoor zorgen dat je een tijdje geen geldig LRKP-nummer hebt (het nummer op de ene locatie moet worden gestopt en de andere is dan nog niet altijd actief). Zeker bij verhuizingen is goed overleg met gastouder en gastouderbureau erg belangrijk.

Je hebt als ouder echt wel wat te kiezen. Zeker op financieel vlak. Er zijn gastouderbureaus die meekijken met het zakelijke en financiële aspect van het gastouderschap. Maar dat is geen wettelijke taak van het gastouderbureau en veel bureaus doen dit dan ook niet. Het is echt aan te raden om een bureau te zoeken dat biedt wat jij fijn vindt.

Ben je op zoek naar een goed gastouderbureau dat met je meedenkt, meerekent en kandidaten voor je selecteert? Ik kan je van harte ons bureau aandragen: Gastouderbureau Cautio. Dit artikel is ook mede tot stand gekomen met de informatie die ik van de eigenaresse Beau heb ontvangen. Dank je Beau!

Fotocredits: Kaboompics.com

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Ellen 27 mei 2016

  Wat een fijn en uitgebreid artikel. Wij overwegen al een tijdje een gastouder aan huis. Ik wist er al wat van, maar dit heeft mij veel meer inzicht gegeven. Bedankt!
  Ellen onlangs geplaatst…No spending challenge: dag 6My Profile

  • Reply Marjolein 27 mei 2016

   Wat fijn te lezen. Als je er meer over wilt weten, mail me gerust! Het bevalt ons echt uitstekend!!

 • Reply Noraly 27 mei 2016

  Jeetje 1 tot 4 weken maar, dan heb je echt geluk gehad! In Den Haag is de wettelijke termijn 8 tot 10 weken en zijn de legeskosten echt belachelijk hoog. Maar… ben met je eens dat het een hele fijne opvangmethode is. Het geeft zoveel rust. Wij zijn nu op zoek naar een nieuwe nanny en wellicht een nieuw bureau. Goed dus om je tip van Cautio te horen.
  Noraly onlangs geplaatst…De kleur van mei is…My Profile

  • Reply Marjolein 27 mei 2016

   Nee, die 4 weken is voor de betaling. Daarna nog de GGD e.d. Heeft bij ons 9 weken geduurt en 550 euro armer…

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge