Foto’s van je kind delen op social media. Ja of nee?

20 mei 2016 | Categorie: Persoonlijke posts

Wel of geen foto’s van je kind delen op social media? Daar gaat dit artikel over. Onlangs plaatste ik op Facebook een foto van mijn drie kinderen die elkaar een innige knuffel gaven. Zo’n foto die je moederhart doet glunderen van trots. Niet veel later kreeg ik een reactie van iemand die vond dat ik deze foto niet kon plaatsen. Ik kon de foto beter verwijderen en vervangen door eentje waarop mijn kinderen alledrie aangekleed waren. De reactie was natuurlijk goedbedoeld, maar irriteerde me wel. Waar bemoeide ze zich mee? Ik ben me altijd heel bewust van de foto’s die ik plaats op internet. Zo zal ik nooit een foto van mijn kinderen in bad plaatsen bijvoorbeeld. Op deze foto hadden ze netjes een broekje en hemdje aan. Er was helemaal niks te zien dus. In de zomer lopen de kinderen er op het strand niet heel anders bij. Dus het gevaar zag ik zeker niet van in. Oordeel zelf maar:

foto's van je kind delen op social media

De reactie zette me wel aan het denken. Ik lees regelmatig discussies van andere bloggers die het onderwerp ook aansnijden. In hoeverre kun en moet je foto’s van je kind delen op je blog of op social media? Tot nu toe heb ik er nooit zo moeilijk over gedaan. Mijn kinderen waren er bij wijze van spreken nog geen uur uit of ze werden al aan de wereld geshowd. Zo trots als een pauw werd een foto meteen op social media geslingerd. Leuk toch?! En ook op mijn blog zet ik mijn eigen kinderen regelmatig in de schijnwerpers.

Foto’s van je kind delen op social media. Ja of nee?

Zo langzamerhand begin ik me ook een aantal dingen af te vragen:

1.) Als je foto’s van je kinderen online zet, tot welke leeftijd doe je dit dan? Je kinderen hebben er niet om gevraagd om gedeeld te worden, ze hebben er al helemaal geen toestemming voor gegeven. En eenmaal online gezet, blijven die foto’s altijd ergens op het net rondzwerven. Misschien wordt je kind op een gegeven moment op school aangesproken door iemand die zijn/haar foto gezien heeft. Wil je dat?

2.) Is het delen van foto’s van kinderen wel veilig? Laatst las ik een artikel over een heel zieke trend: baby roleplaying. Hierbij gebruiken volstrekt vreemden de foto’s van jouw kinderen om als het ware vadertje-moedertje te spelen. Er lopen natuurlijk ook gekken rond op deze wereld. Hoe eenvoudig is het voor hen om te achterhalen waar je woont? Moet je je social media accounts afschermen voor onbekenden?

Ik vind het een lastig punt. Neem alleen al mijn blog. Het is een persoonlijke blog waarbij ik schrijf over mijn kinderen en over onderwerpen die mij persoonlijk raken of interesseren. Ik plaats bijvoorbeeld ook regelmatig foto-overzichten van onze belevenissen als gezin. Moet ik hier wel mee doorgaan? Haal ik de sjeu niet van mijn blog als ik mijn kinderen niet of  onherkenbaar in beeld breng?

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken! Wel of geen foto’s van je kind delen op social media?

Wil je lezen hoe een aantal andere bloggers over dit onderwerp denken?

Je kindje op social media, ja of nee?
Geen herkenbare foto’s van mijn kind op de blog: hoe denk ik er nu over?
Geen foto van Luca?
Online privacy van je kindje

 

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reply Ellen 20 mei 2016

  Iedereen moet dit natuurlijk zelf bepalen. De foto vind ik overigens niks mis mee. Ik doe het zelf niet, of onherkenbaar. Dit omdat ik niet weet wat iemand met de foto’s doet en mijn kinderen dit later misschien wel helemaal niet leuk vinden. Ik kies er ook voor om hun namen niet te gebruiken op mijn blog. Ik denk dat je best een leuke blog kan hebben als je kinderen onherkenbaar zijn voor je lezer.
  Ellen onlangs geplaatst…Review: bloggen als een proMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 20 mei 2016

  Mijn kinderen zijn wat ouder, en hen vraag ik of het goed is.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Netflix series waarbij ik ben afgehaaktMy Profile

 • Reply Nathalie 20 mei 2016

  Tussen 2007 en 2015 had ik een blog waar alles van de kinderen open en bloot op stond… ook foto’s en namen. Ik wilde niet meer voor mijn kinderen bepalen wat er op internet te vinden is over ze, daarom besloot ik alles offline te halen. Dat is goed gelukt, ik ben zelfs op een ander adres op het internet gaan bloggen. Geen of slecht herkenbare foto’s en ik schrijf nooit hun namen.

  Bij website staat de link naar het artikel over dit soort dingen.
  Nathalie onlangs geplaatst…Topdag voor de man…My Profile

 • Reply Eline 22 mei 2016

  Ik vind het nog steeds lastig. Ik was even flink geschrokken toen ik het las over Baby Roleplaying, maar ik twijfel nu weer. Met Instagram deed ik nooit heel veel, maar op Facebook plaats ik wel gewoon foto’s van ze. Die zijn niet openbaar zichtbaar.
  Maar dan nog… Wat als er een gek tussen mijn Facebookvrienden zit? In de meeste gevallen van misbruik is de dader een bekende. Moet je dan ook op Facebook maar niets meer delen? Of je kinderen niet meer buiten laten komen, of ze niet meer in contact brengen met volwassenen? Ik denk het niet.
  Ik denk dat je voor jezelf een onderscheid kunt maken. Die foto hierboven in hemdjes? Boeiend. Als ze jurkjes en shirtjes zonder mouwen en een korte broek aanhadden, had niemand wat gezegd. Maar laatst zag ik een foto van een kindje onder de douche, volledig naakt dus, en dan ook nog op Twitter (het openbaarste platform van allemaal) voorbij komen en dat is iets wat je tegenwoordig gewoon echt niet meer kunt doen. Ook al ‘zag je niks’.
  Superlieve foto trouwens. Wees er maar trots op.
  En wat het delen betreft ivm je kinds privacy: Ik had het leuk gevonden als ik kinderfoto’s van mezelf had kunnen terugkijken. Ik kan dat niet meer. Dat is voor iedereen anders en ik denk dat je dat als moeder het beste kunt inschatten.
  Maar hee, dat denk ik maar. Het blijft lastig en voor iedereen anders. Sterkte en laat je niet gek maken door wat een ander denkt :)
  Eline onlangs geplaatst…3 supersnelle salades – De Doutzen ChallengeMy Profile

 • Reply Margot 23 mei 2016

  Ik deel zelf geen herkenbare foto’s van ons zoontje online en dat vonden sommige mensen in het begin een beetje vreemd geloof ik. Dat andere mensen wél foto’s delen van hun kinderen, daar heb ik niks van te vinden. Iedereen maakt daarin een eigen keuze en die heb je te respecteren. Het ongetwijfeld lief bedoelde advies van jouw kennis had ze voor zich moeten houden, vind ik.

  Overigens vind ik de foto die je hebt geplaatst heel erg mooi en ontroerend! <3 Hoop dat je die opmerking naast je neer kunt leggen en kunt staan voor je eigen keuzes.

 • Reply Mijn leven in pics #11: sneeuw en zon - Blogbymar.com 24 mei 2016

  […] af of je wel foto’s van je kinderen online moet delen. Ik schreef daar een paar dagen geleden deze blog over. Twijfels dus. En vandaag besluit ik ondanks alle twijfels om toch weer een paar kiekjes met […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge