Ben je moe? 7 tips voor meer rust en me-time!

26 april 2016 | Categorie: Lifestyle

De afgelopen weken zat ik even wat minder in mijn vel. Ik was moe en kroop het liefste elke avond voor de televisie met een kop thee. Niet eens zin om achter m’n laptop te kruipen. Om me heen hoor ik op het moment niet anders; het lijkt wel of de hele wereld moe is. Dus sloeg ik er verder geen acht op. De winter duurt veel te lang, ik heb een longontsteking gehad en het ik heb nou eenmaal een druk leven. Niet gek dat je moe bent toch?! Totdat ik me voor een stijve nek liet behandelen bij mijn fysio. Ik was iets te fanatiek met mijn hoelahoep tekeer gegaan. Een van de eerste dingen die hij me vroeg was of ik wel genoeg tijd voor mezelf pakte (me-time dus). Ik zei volmondig ‘ja’, maar na 5 minuten kwam ik tot het besef dat ik dit eigenlijk helemaal niet doe.

We hebben het allemaal druk!

Om me heen hoor ik andere moeders ook struggelen. We hebben het allemaal (te) druk met een baan, een gezin, een hardwerkende man, een huishouden, sporten, hobby’s, familie en vrienden. We willen het allemaal, voor de volle 200%. Onze kinderen moeten veel liefde en aandacht krijgen, op het werk willen we ambitieus zijn, het huishouden moet op orde zijn, we willen elke avond een gezonde maaltijd op tafel toveren, er het liefste wat strakker uitzien, het vuurtje in je relatie laten branden, onze kinderen (en onszelf) er leuk bij laten lopen, etc., etc., etc.

Daarbij komt dat wij moeders aan zoveel dingen tegelijk moeten denken. Zaken die geregeld moeten worden. Zaken waar de meeste mannen niet over nadenken. De was die ’s morgens in de wasmachine moet, cadeautjes voor kinderfeestjes, een kappersafspraak, nieuwe kleding, noem het maar op.

Hoe zorg je voor meer rust, ruimte en tijd voor jezelf? Ik besefte me dat ik best wel een aantal dingen anders kan doen. Praktische dingen waardoor er automatisch wat meer rust en ruimte ontstaat. Het zijn maar een paar tips om mee te beginnen. Er zullen vast nog wel andere dingen zijn die ik kan veranderen, maar ach… ‘de kop is eraf’ zullen we maar zeggen. Misschien dat jullie drukke moeders er ook wat aan hebben.

7 tips voor meer rust en me-time:

TIP 1: BRENG DE KINDEREN OM EN OM NAAR BED.
Op de dagen dat manlief er niet is breng ik de kinderen naar bed. Maar op de dagen dat hij wél op tijd thuis is, breng ik ze ook naar bed, samen met hem. Zeven dagen per week hetzelfde ‘riedeltje’ x 3 kinderen. Vorige week besloten we het anders te doen. Voortaan brengen we de kinderen om en om naar bed. Ik merk nu al een groot verschil:  ik geniet meer van het bedritueel, ik heb meer geduld, ik neem langer de tijd en de kinderen zijn relaxter. Ik heb nu ook weer een uurtje tijd voor mezelf gewonnen op de dagen dat ik niet aan de beurt ben. Een uurtje die ik kan gebruiken om bijvoorbeeld even te sporten.

TIP 2: VERDEEL DE TAKEN!
We hebben duidelijke afspraken gemaakt over wie waar verantwoordelijk voor is. Wij vrouwen (ook ik!) zijn geneigd om alles naar ons toe te trekken en te regelen. En we verwijten onze mannen als ze iets dan niet gedaan hebben. Spreek gewoon met elkaar af wie wat doet. En laat het dan ook vooral aan je partner over! Ga dus niet alsnog discussies voeren over dingen waar jij niet verantwoordelijk voor bent, anders ben je alsnog met dat ene ding bezig! Door niet meer over alles na te hoeven denken, creëer je meer rust in je hoofd!

TIP 3: LAAT JE WAS NIET OPLOPEN!
Een heel voor de hand liggende, maar toch… Een aantal weekenden geleden was ik maar liefst drie uur bezig met het sorteren en vouwen van de was. Wat voelde ik me ellendig. Mijn halve ochtend was opgegaan aan de was! Huishoudelijke klusjes moeten gedaan worden en met drie kinderen heb je nou eenmaal stapels was, so be it. Maar door het net allemaal wat slimmer in te regelen bespaar je uiteindelijk tijd, althans zo voelt het. Ik vouw nu bijvoorbeeld elke avond een was weg en ben daar misschien een kwartiertje mee bezig. Geen uren werk meer in het weekend en dus wél tijd voor andere dingen!

LEES OOK: JE HUISHOUDEN ORGANISEREN – 14 TIPS!

TIP 4: PRAAT MET JE WERKGEVER.
Net zoals de meeste vrouwen bij ons op kantoor werk ik vier dagen per week en ben ik standaard op woensdag vrij. Af en toe baalde ik daarvan. Ik miste de flexibiliteit om bijvoorbeeld op een vrijdag even iets alleen met mijn jongste te doen. Of om een middagje te helpen op school. Ik praatte er open met mijn manager over en uiteindelijk blijkt dat die flexibiliteit er wel degelijk is. ‘Het nieuwe werken’ dat bij veel bedrijven gangbaar is biedt meer mogelijkheden dan je misschien denkt. Je hoeft niet al je uren te maken tussen 8.30 uur en 17.00 uur. Maar zo af en toe een middagje niet werken en die uren op een ander moment compenseren kan ook prima. Zolang je je uren maar maakt. Nooit gedacht dat ik mijn werkuren zo kon invullen! Wie weet kun jij je tijd ook flexibeler indelen?

TIP 5: PLAN ME-TIME IN!
In de weekenden zijn manlief en ik zeer loyaal naar elkaar en de kinderen. Buiten het brengen en halen van de kinderen naar en van clubjes/feestjes of een kappersbezoek staan we allebei het hele weekend ‘in dienst van’ het gezin. Samen kwamen we tot de conclusie dat dit eigenlijk nergens op slaat. Geef elkaar de ruimte om in het weekend af en toe een paar uurtjes iets voor jezelf, dus zonder partner en kinderen, te doen. Ga sporten, een wandeling maken op het strand of een boek lezen.
Dit weekend voegde ik de daad bij het woord en ben ik met een vriendin lekker gaan lunchen en winkelen in de stad. Ik kwam middenin het spitsuur weer thuis maar was ultra relaxed!

me-time
TIP 6: SCHAF IN EEN KEER ALLE KLEDING AAN!
Ik heb vorige week voor het eerst sinds ik kinderen heb in één keer een totale seizoensgarderobe aangeschaft. Ik maakte van tevoren een lijstje met dingen die de kinderen deze zomer nodig hebben, bezocht mijn 4 favoriete webwinkels en werkte het lijstje af. Ik zocht waar ik de leukste shirts, zomerjassen en zelfs slippers kon kopen. De komende maanden hoef ik nergens meer over na te denken, wat een rust. Bovendien had ik nog volop keus omdat ik zo vroeg in het seizoen mijn spullen aanschafte. Een ander voordeel is dat ik nu echt dingen heb gekocht die bij elkaar passen. Natuurlijk, ik zal vast nog wel hier en daar iets los kopen. Maar het is geen moetje meer…

TIP 7: MAAK KEUZES!
Keuzes maken, dat klinkt makkelijker dan het is! Ik wil bijvoorbeeld minimaal drie keer per week thuis sporten, dagelijks een artikel op mijn blog plaatsen, mijn huis aan kant hebben, een serietje kijken, met vriendinnen afspreken, etc. Ik wil het allemaal, maar hoe realistisch en haalbaar is dit? NOT! Wat vind je het allerbelangrijkste? Waar word je blij van? Waar wil je je op focussen? Ik heb de keuze gemaakt om niet meer elke dag te bloggen; ik neem genoegen met drie artikelen per week. Alles wat ik meer online zet, is mooi meegenomen. Gezond eten, bewegen en aandacht voor mijn gezin vind ik het allerbelangrijkste en dus leg ik daar de focus op. Blijft er nog tijd over? Dan besteed ik die aan andere dingen die ik leuk vind, zoals mijn blog. Het blijft lastig hoor. Er zijn zoveel dingen die ik leuk vind en er zijn gewoon veel te weinig uren in een dag. Maar blijf als een mantra herhalen dat je simpelweg niet alles kunt doen!

Ik merk dat ik door deze 7 tips al veel meer rust en ruimte ervaar. Dingen die ogenschijnlijk best voor de hand liggen, maar die je wel even moet doen. Heb jij nog tips voor meer rust en me-time? Laat vooral een reactie achter,  vind ik leuk!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply karlien 26 april 2016

  De was iedere avond vouwen gaat mij niet lukken. Eén keer in de week vouwen tijdens het kijken van een Dom programma wel :)

  Maar in het weekend af en toe een uurtje echt even vrij, dus zelf naar buiten zonder kids, dat lijkt mij heerlijk!!
  karlien onlangs geplaatst…Lago Maggiore: uitstapjes met kinderenMy Profile

  • Reply Marjolein 27 april 2016

   Hoi Karlien,
   Dat vouwen kost me nu niet zo veel tijd. Vouw direct na het naar bed brengen van de kids de was weg in hooguit 15 minuutjes. Wat doe jij dan? Daar ben ik erg benieuwd naar!

 • Reply Jacqueline 27 april 2016

  Ik herken het hebben van een druk leven en veel willen, daarnaast heb ik ook nog een chronische aandoening die energie vreet. Daardoor word ik ook wel een beetje gedwongen om mijn rust te pakken, als ik het niet doe, maak ik mijn eigen lijf nog meer kapot.
  Mijn lijf (en energie) doet het beter op de salamitechniek: werkzaamheden die veel energie kosten in plakjes snijden en afwisselen met rustmomenten. Niet altijd leuk (vandaar dat ik mijn blog er ook naar genoemd heb), maar het werkt wel.

  Ik heb ook wel het geluk dat mijn dochters oud genoeg zijn om zichzelf te redden en ook kunnen helpen in het huishouden. Zeker in de weekenden doet ieder ’s ochtends z’n eigen ding, lekker relaxt!
  Jacqueline onlangs geplaatst…Boodschappenlijstje SupportbeursMy Profile

  • Reply Marjolein 27 april 2016

   De salamitechniek, ik had er nog nooit van gehoord. Wat naar dat je een chronische aandoening hebt. Lijkt me heel heftig! Ik ken je blog nog niet, ga meteen even een kijkje nemen!!

 • Reply Keuzes maken: wat vind je nou écht belangrijk? - Blogbymar.com 15 mei 2016

  […] keuzes maken. Een onderwerp waar jullie vast ook regelmatig mee te maken hebben. Ik schreef er al eerder over. Eén van de dingen die je kunt doen om meer rust en me-time in je leven te krijgen is keuzes […]

 • Reply Een dag uit het leven van een moeder met 3 kids - Blogbymar.com 25 mei 2016

  […] LEES OOK: BEN JE MOE? 7 TIPS VOOR MEER RUST EN ME-TIME. […]

 • Reply Zo vond ik heel snel een nieuwe oppas - Blogbymar.com 17 juni 2016

  […] LEES OOK: BEN JE MOE? 7 TIPS VOOR MEER RUST EN ME-TIME! […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge