4 kinderen, JA of NEE?

7 april 2016 | Categorie: Persoonlijke posts

Regelmatig krijg ik de vraag of ik het niet druk vind met 3 kinderen. Ja, dat is het. Best wel druk. En vaak volgt direct daarop de vraag of er misschien nog een vierde komt. Als je eenmaal 3 kinderen hebt denken mensen kennelijk dat je een broedmachine bent. Ik antwoord steevast dat ik het wel zou willen, 4 kinderen, maar dat mijn wederhelft het wel welletjes vindt. Noem me een verwend nest of verklaar me voor gek, maar ondanks dat ik enorm gezegend en gelukkig ben met mijn 3 kinderen, blijven mijn eierstokken rammelen. Bij het zien van elke zwangere buik, kinderwagens, het zien van de babyfoto’s van mijn kinderen, de herinneringen… Ik zou willen dat er een knop was en dat ik dat gevoel ‘UIT’ kon zetten.

4 kinderen, ja of nee?

Ik heb altijd al een een groot gezin gewild. Een tafel vol met kinderen, drukte en gezelligheid. Dat grote gezin heb ik natuurlijk ook gekregen. Want we zijn met zijn vijven, wat bovengemiddeld is in Nederland. En ja, zoals ik hierboven al schreef is het altijd lekker druk. Vooral als we met z’n allen aan die tafel zitten, iedereen door elkaar heen kakelt en de aandacht vraagt. Op die momenten weet ik dat het zo goed is. Een drukke baan, drie kinderen, een tijdslurpende hobby en nu al vaak tijd te kort. Verstandelijk kan ik dit allemaal goed beredeneren. Maar het gevoel blijft.

4 kinderen

Het lijstje met argumenten dat manlief aandraagt is lang en ik kan niet anders dan hem gelijk geven. Verstandelijk dan. Het allerbelangrijkste vind ik zelf dat ik mijn kinderen alledrie genoeg aandacht wil kunnen blijven geven. Wat nu al soms knap lastig is. De woensdagen zijn voor mij een race tegen de klok met speelafspraakjes en sportclubjes. Laat staan als ze straks alledrie op een sport zitten. De opvangkosten rijzen ook de pan uit. We betalen bijna € 2.000,- netto aan opvangkosten per maand! Nog anderhalf jaar en een groot deel van die kosten vervallen. Nog een baby en we zitten hier weer vier jaar aan vast. Vier kinderen, straks allemaal zak- en kleedgeld, studies, een andere auto met plek voor zes mensen, nog minder tijd voor mezelf en voor manlief, nog meer lawaai, troep en drukte; allemaal argumenten om het niet meer te moeten willen.

Hoor je iets rammelen? Sorry, it’s me!

Het allerbelangrijkste punt dat manlief mij voorhoudt is dat ik zo’n vrouw ben die altijd rammelende eierstokken zal blijven houden. Ook na kind nummer 4, 5 of 6. Ik ontken stellig en verklaar hem voor gek. Nee schat, na 4 kinderen is het echt klaar houd ik hem voor. Maar diep in mijn hart weet ik dat hij gelijk heeft.

Dus als je me ziet en je afvraagt wat je hoort rammelen. It’s me. Sorry, kan er niks aan doen! En als jij die uitknop weet te vinden, please tell me! Want ik vind het best een beetje irritant.

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reply Nathalie 7 april 2016

  Zo herkenbaar!
  Nathalie onlangs geplaatst…Buitenspelen met een dreumes of peuterMy Profile

 • Reply Diana 8 april 2016

  Erg herkenbaar, we hebben nu een zoon en zeiden beiden altijd dat twee kinderen voldoende zou zijn. Maar nu hebben we het al over 3 en soms 4. Hahahaha..
  Diana onlangs geplaatst…Ik ben verslaafdMy Profile

 • Reply Maai 8 april 2016

  Bedoelde je dit stukje? Leuk om te lezen, ik herken me er in inderdaad. Ik wil zooo graag een vierde maar weet ergens wel dat het niet verstandig is. Wat betreft kosten maak ik me dan weer niet zo druk. We sparen braaf elke maand voor ieder een bedrag. Verder zien we wel. Man heeft ook een rijtje nadelen. De belangrijkste voor hem is dat mijn zwangerschappen met het kind zwaarder werden en mijn bekken slechter. Er blijft natuurlijk een kans dat je er slechter uit komt dan je er in gaat. Bovendien, hebben we nu drie mooie gezonde kinderen….. Je snapt vast wat ik wil zeggen. Ik vind het super lastig, gevoel en verstand lopen echt niet samen.
  Maai onlangs geplaatst…Waaat?! Geen gordel bij een andere ouder in de autoMy Profile

 • Reply Vlijtig Liesje 8 april 2016

  Ik wist van te voren dat ik graag 5 kinderen wenste, en daardoor was het na de vijfde voor mijn gevoel ook goed. Maar ik herken zeker wel het verlangen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Wat is jouw digitale identiteit?My Profile

 • Reply Sabine 8 april 2016

  Haha grappig :) Ik voel nog helemaal geen gerammel, heb nog geen kinderen dus. En ben al bijna 31… ben benieuwd of dit ooit komt.
  Sabine onlangs geplaatst…Werken in Colombia: een bizar contractMy Profile

 • Reply Barbara 9 april 2016

  Hier geen rammelende stokken… haha… heb een dochter maar ben single (wereld van verschil denk)

 • Reply tineke 9 april 2016

  Toen ik bij de laatste bevalling de knip hoorde zetten zei ik tegen mijn man; als ik ooit over een 4e begin, herinner me dan hieraan. Dat geluid en gevoel vergeet ik nooit meer. Voor jongste zou het wel fijn geweest zijn om nog een speelkameraadje te hebben, die heeft ook nog wel om een jonger zusje gevraagd.. Toen ben ik maar gaan oppassen op mijn nichtje, die ging heerlijk ’s middags weer naar huis. ;

 • Reply Dorine 9 april 2016

  Alle drie onze bevallingen zijn vrij gecompliceerd verlopen, mooie tijdschriftverhalen zouden het kunnen worden;-) Toch lijken die scherpe randjes er steeds eerder vanaf te gaan en onze jongste is nu (lees goed!) 3 weekjes oud en toch heb ik het gevoel dat ik zo graag dit alles nog eens wil meemaken….. (dat zeg ik nooit tijdens de persweeen hoor;-) Ik ken die rammelde eierstokken zo erg….
  In mijn hoofd cirkelt altijd het getal van 6 kindjes en echt ik ben al zo dankbaar met deze 3 GEZONDE kindjes!!! Enerzijds lijkt het zo ondankbaar , maar het is een wens en dat gevoel schakel je inderdaad niet uit!
  Daarbij vind mijn man kids fantastisch en naast zijn en mijn werk hebben we inmiddels onze taakjes wel verdeeld en vinden we zorgen voor onze kids iets waar we ontzettend veel voldoening uit halen.
  Maar het moet kunnen….
  Lichamelijk, psychisch, financieel en vooral dat je het samen ziet zitten noem maar op….En daarom word ik altijd lichtelijk geïrriteerd als mensen je veroordelen op je gezin.
  En begrijp ik mensen met een keuze voor 1 kindje, maar is het je gegeven om er 10 te mogen krijgen is dat een wonder! En mogen anderen dat absoluut niet veroordelen.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge