Zomertijd – 5 tips voor een soepele overgang

23 maart 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Dit weekend is het weer zover: de zomertijd gaat in en de klok gaat zaterdagnacht om 2.00 uur een uur vooruit. En dat betekent: een uur minder slaap! Omdat de overgang in de nacht van zaterdag op zondag valt, kun je dit uurtje prima opvangen met uitslapen. Draai je op zondagochtend nog maar lekker even om. Maar in de dagen erna kun je (en vooral kinderen) er best veel last van hebben. ’s Avonds is je kind klaarwakker als het naar bed toe moet. Buiten is het nog licht. En ’s morgens is het nog donker buiten als de wekker afgaat, wat het opstaan lastiger maakt.

zomertijd

LEES OOK: HELP! MIJN PEUTER WORDT VEEL TE VROEG WAKKER!

Je kind ‘gewoon’ een uur eerder naar bed brengen is geen oplossing. In de uren voor de normale bedtijd maken de hersenen een stofje aan waardoor je kind actiever wordt (nu begrijp ik waarom ze altijd die opleving hebben). Dit stofje wort aangemaakt om te voorkomen dat je voortijdig in slaap valt. Je kunt je kind dan wel in bed leggen, maar dat heeft dus geen enkele zin.

Er is wel een aantal dingen die je kunt doen om je kind te helpen zich sneller aan te passen aan het nieuwe ritme.

5 tips voor een soepele overgang naar de zomertijd

☞ Verschuif het-naar-bed-gaan-ritueel in de dagen voordat de zomertijd ingaat met steeds 10 minuten.
☞ Houd als de zomertijd eenmaal is ingegaan je normale dagritme aan. Dus blijf op dezelfde tijdstippen eten, tussendoortjes geven, dutjes doen.
☞ Laat je kind in het uur voordat het naar bed gaat niet te wild doen. Daar worden ze alleen maar wakkerder van. Lekker rustig spelen, boekje lezen, tanden poetsen en pyjama aan.
☞ Maak het ’s avonds goed donker in de slaapkamer van je kind. Doe de gordijnen vroeg dicht.
☞ Zorg in de ochtend meteen voor veel licht en beweging. Doe de gordijnen lekker open en wandel of fiets naar school.

Good luck!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

1 reactie

  • Reply Sabine 23 maart 2016

    Ik vond dat altijd zo vervelend… Nu heb ik er geen last meer van want de tijd blijft hier gewoon hetzelfde. Wel vervelend is dat er dan 7 uur tijdsverschil is ipv 6 waardoor ik dus een uur minder heb om met Nederland de bellen en te skypen :)
    Sabine onlangs geplaatst…15 Bogotaanse bus-gewoontenMy Profile

  • Laat een reactie achter

    CommentLuv badge