Tafelmanieren – je kind netjes leren eten

9 maart 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Soms zit ik aan tafel en kijk ik vanaf een afstandje naar mijn drie kinderen. Het zijn gelukkig goede eters, ik mag wat dat betreft echt niet klagen. Maar wat hun tafelmanieren betreft, daar kan nog aan geschaafd worden. Zo eten mijn twee meiden bijvoorbeeld nog steeds niet met vork én mes, ze wiebelen regelmatig heen en weer, ellebogen gaan op tafel en als ik even niet oplet staan ze ongevraagd van tafel op om een glas water te pakken. Of erger: om een grote boodschap te doen.

Het is mijn eigen schuld! Daar waar een goede vriendin ijverig haar 1,5 jarige met mes en vork leerde eten (wat haar ook lukte), was ik allang blij dat mijn dreumes zo goed at. En tot voor kort vond ik het eigenlijk niet eens erg dat ze alleen met een vork aten. Maar ze beginnen nu wel op een leeftijd te komen dat het eten met mes en vork ‘normaal’ is. En alles bij elkaar – het gewiebel, geschuif en opstaan – maakt dat ik het hoogtijd vind om ze goede tafelmanieren bij te brengen.

Tafelmanieren, de basisregels

Ik heb eens nagedacht over welke tafelmanieren ik belangrijk vind. Ze hoeven er wat mij betreft echt niet als ‘prinsesjes’ aan tafel bij te zitten, maar een aantal basisregels vind ik wel belangrijk:
– niet met volle mond praten of smakken –> dat doen ze gelukkig allebei niet
– aan tafel blijven zitten
– netjes met vork én mes eten
– rechtop zitten
– niet spelen met het eten

Je kunt op internet genoeg informatie vinden over wat je kunt doen om je kind deze tafelmanieren te leren. De meest genoemde tips zijn ‘zelf het goede voorbeeld geven‘ en ‘het gezellig maken aan tafel‘. Ik vind het twee inkoppertjes en hierdoor is het nog niet zo dat mijn kinderen opeens wel met vork en mes eten.

LEES OOK: VEILIG ETEN MET JE KINDEREN – 6 TIPS!

Tafelmanieren – hoe leer je je kind netjes eten?

Vorige week ben ik er serieus mee aan de slag gegaan. Nou zijn mijn meiden (4 en 6 jaar) op een leeftijd dat je een prima gesprek met ze kunt voeren, wat ik dus ook heb gedaan. Ik heb het geheel een beetje grappig proberen in te steken. Als mijn meiden ooit bij de koning en koningin willen eten, zullen ze eerst netjes moeten eten. Ik heb ze ook uitgelegd wat ik belangrijk vind, de basisregels dus. Wat we voortaan doen:
☞ we plassen voordat we aan tafel gaan (en wassen onze handen)
☞ we hebben een vast plekje aan tafel. Geen gekibbel meer over wie waar zit
☞ we houden een vork én mes vast in onze hand en leggen deze niet na elke hap weer neer
☞ de ellebogen mogen niet op tafel

tafelmanieren

Het resultaat

De eerste twee dagen voelde ik me net een boeman. Met drie kinderen (de jongste van 2 jaar doet ook mee) kun je je voorstellen dat ik continu een kind aan het corrigeren was. En hoewel bijna een stelregel in de opvoeding is dat je beter positief gedrag kunt belonen, ben ik in dit geval van mening dat het soms ook nodig is om een kind consequent te corrigeren. Met succes! Want op de derde dag begon ik het verschil al duidelijk te merken. De kinderen waren rustiger aan tafel, bleven gewoon netjes rechtop zitten en aten rustig hun bordje leeg. Onder het eten namen we gezellig met elkaar de dag door. Ik merk dat ze het stiekem ook wel fijn vinden om deze regels aan tafel te hebben. Misschien omdat ze zo graag een keertje bij de koning en koningin willen eten, dat zou ook kunnen natuurlijk. ☺ We zijn er nog niet. Af en toe moet ik een van de kinderen nog op de regels wijzen, logisch, maar ik ben al heel blij met het resultaat tot dusver!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

8 reacties

 • Reply Nathalie 9 maart 2016

  Dat vind ik toch ook heel belangrijk en zo te zien ben je goed bezig. Soms moet je ook eens streng optreden… Met enkel lief zijn bereik je soms niets hihihihi.
  Nathalie onlangs geplaatst…Nachtlampjes van PSIkhouvanjou & winMy Profile

 • Reply Noraly 9 maart 2016

  Ahum feest der herkenning (mama ik ga gewoon even NU POEPEN!) Ik ben het toevallig ook steeds meer aan het doen, maar zit nog behoorlijk in het kluns-stadium. Bij ons is vooral bij de oudste het stilzitten echt lastig.
  Noraly onlangs geplaatst…Hoe zou het zijn om een webshop te beginnen?My Profile

  • Reply Marjolein 9 maart 2016

   Haha, wat toevallig weer! Die oudste van ons kan inderdaad ook geen tel stilzitten…

 • Reply haia 9 maart 2016

  De ene is hier echt een vuil manneke in. Geef hem een boterham en hij heeft ermee zitten smossen of de inhoud van de boterham hangt aan zijn mond (of aan de rest van zijn gezicht) hij is nu 6 j.. zijn kleinere broer van 4j. daarin tegen is echt een proper. Hij vind het zelf vervelend dat hij morst of zijn handen vies zijn (gelukkig niet te extreem) die kan volgens mij wel eens bij de koning en de koningin gaan eten. En da vuil manneke zal het ook wel leren,’k zal ook eens vertellen over bezoekjes bij de koning. Hem kennen de trapt hij er zeker in. Ocharme toch

 • Reply Merel 10 maart 2016

  Wat goed!
  Onze dreumes van anderhalf eet soms met bestek, andere keer weer met haar handen. Vind dat voor nu nog ok. Maar ze smakt ook, soms expres. Daarmee ben ik wel aan de slag gegaan, voor ik straks een echt probleem heb haha! Maar jouw tips onthou ik ook zeker.

 • Reply Marieke 6 april 2016

  wat een goede tips, ik probeer mijn kinderen ook tafel manieren bij te brengen! Erg moeilijk moet ik zeggen maar ik ga gewoon doorzetten dan moet het lukken

  • Reply Marjolein 6 april 2016

   Moeilijk he?! Ik denk altijd maar zo, als ze een jaartje of 15 zijn dan zullen ze het onderhand toch wel kunnen ;-)

 • Reply Driftbuien - tel tot 30 (en 9 andere tips)! - Blogbymar.com 12 juli 2016

  […] LEES OOK: TAFELMANIEREN – JE KIND NETJES LEREN ETEN. […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge