Help! Mijn peuter wordt veel te vroeg wakker!

2 maart 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Mijn lieve peuter wordt veel te vroeg wakker. Ik kan de klok er dagelijks op gelijk zetten: meneer wordt steevast rond de klok van 6.00 uur wakker. En zeg nou zelf, fijn is het niet als je weet dat je nog minimaal een uur had kunnen doorslapen. Omdat zijn zussen wel schone slaapsters zijn, sla ik snel mijn deken open en haast me naar boven. Meneer denkt namelijk dat ik hem alleen maar hoor als hij een luide keel opzet (echt niet nodig schat!). Ik til hem uit zijn bedje op, hij stopt zijn vingers in zijn mond en legt meteen zijn hoofdje tegen me aan. Hoe vroeg het ook is, van dit intieme momentje tussen mij en mijn zoon blijf ik genieten. Snel weer terug naar mijn bed. Mijn lijf smeekt nog om een warme deken over me heen. Meestal blijft zoonlief nog lekker even met zijn vingertjes in z’n mond tegen me aanliggen. Dat kleine lijfje in mijn bed vind ik reuze gezellig. Maar na zo’n 10 minuten begin hij te blèren om zijn papfles. Wederom sla ik meteen mijn dekens open en sprint dit keer naar beneden. ***Please, laat de meiden niet wakker worden.*** Meneer slurpt zijn fles leeg en daarna is het gedaan met de pret. Hij wil uit bed.

vroeg wakker

Redenen waarom een kind vroeg wakker wordt

Op opvoedadvies.nl las ik dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom een kind vaak vroeg wakker wordt. Misschien heeft hij geen middagslaapje meer nodig. Of leg ik hem wel te vroeg in bed. Het is te koud of juist te warm in zijn slaapkamer. Er zijn teveel geluiden of het is te licht in de kamer. Of misschien heeft hij wel gewoon honger. Niet elke kind heeft ook evenveel slaap nodig. Een kind van 1,5 tot 3 jaar heeft gemiddeld tussen de 12 en 14 uur slaap per etmaal nodig. Maar dit is een richtlijn. Het kan dus zijn dat hij gewoon weinig slaap nodig heeft of gewoon een ‘ochtendmensje’ is.

Tips om je kind langer te laten slapen

Op werkdagen vind ik het op zich niet eens zo’n probleem dat zoonlief vroeg wakker wordt. Maar dag-in-dag-uit – dus ook in de weekenden, in de vakanties, na een avondje uitgaan –  om 6.00 uur gewekt worden is gewoon NIET fijn! Het internet staat vol met tips en eigenlijk heb ik alles al geprobeerd, zonder succes.

✓ Je kind later in bed leggen. –> Al meerdere keren geprobeerd, haalt niks uit.
✓ Zijn middagslaapje overslaan. –> De eerste dag leek het te werken, maar op dag 2 was het over met de pret.
✓ Je kind laten huilen. –> Met één kind kun je dat overwegen, maar no way dat ik de rest van het huis wakker wil laten huilen.
✓ Speeltjes in bed leggen waar je kind ’s morgens mee kan spelen. –> Helaas, pindakaas.
✓ Je kind nog wat melk/pap geven voor het slapen gaan. –> Heerlijk vindt hij het, maar helpen doet het niet.
✓ Je kind lekker warm toedekken of juist een dekentje afhalen. –> Haalt ook niks uit.

Slaaptrainer peuters

Eén ding schijn ik wel écht verkeerd te doen, zo las ik. Door hem zo vroeg uit zijn bed te halen en hem bij me in bed te nemen beloon ik onbedoeld zijn gedrag. Ik moet actief aan de slag gaan me hem leren in bed te blijven liggen zonder te huilen. Hij hoeft niet meer te slapen als hij niet wil, maar moet wel de regel krijgen dat hij tot een bepaalde tijd in bed moet blijven liggen. Gelukkig gaat dit lieve konijntje me hier snel bij helpen!

vroeg wakker

Deze Kidssleep slaapwekker is speciaal ontwikkeld voor kleuters en leert je kind of het al uit bed mag of niet. (Er zijn overigens nog veel slaapwekkers verkrijgbaar, maar deze vond ik zelf wel heel duidelijk voor een peuter van 2 jaar.) Als het goed is komt de pakketbezorger ‘m morgen bezorgen. Ik kan niet wachten om ermee aan de slag te gaan. Binnenkort laat ik jullie weten of het heeft gewerkt of niet… Duimen jullie voor me dat ik voortaan een uurtje langer kan blijven slapen?

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

6 reacties

 • Reply Bianca 2 maart 2016

  Uitvinding van de eeuw, die kidssleep! Wij gebruiken hem al ruim 2 jaar en meneer komt nooit meer te vroeg uit ’n bed. Hij weet dat hij er pas uit mag als het zonnetje er is. Ik word blij van dat ding. De kleine meid krijgt er tezijnertijd ook één!
  Bianca onlangs geplaatst…Bblogt loves webshops; Hugs and ThingsMy Profile

 • Reply Noraly 2 maart 2016

  Wat bij ons iedere keer weer wonderen doet, is logeren bij mijn ouders. Op de een of andere manier breekt dat het ritme en slapen ze daar wel uit! En dan houden ze dat thuis weer even vol. Maar ik hou me vast aan de ervaringen met de oudste (5); die slaapt hoe langer hoe meer uit nu. En inmiddels snapt hij dat hij gewoon in bed moet blijven als ‘konijntje nog niet wakker is’ en niet hardhandig konijntje wakker moet maken. (Toen hij klein was heeft hij 2 slaaptrainers gesloopt..)
  Noraly onlangs geplaatst…De kleur van maart is…My Profile

 • Reply Denise 3 maart 2016

  Haha, heel herkenbaar, ook de reacties. De Kids Sleep heeft bij ons heel kort gewerkt. Al van baby af aan werden ze altijd heel vroeg wakker. Vaak tussen 5 uur en half 6. Ik wil je niet bang maken maar ze zijn bij mij nu 6 en 8 en zijn nog steeds heel vaak om half 6 wakker. Héél soms half 7 of iets later, maar dat zijn uitzonderingen… En dan gaan ze toch echt niet vroeg naar bed… Het enige voordeel is dat je ze als ze ouder worden gerust een uur of in het weekend 2 uurtjes alleen kunt laten spelen, zodat je zelf nog net even kunt blijven liggen. Met een baby/dreumes/peuter doe je dat niet. Succes!

 • Reply Zomertijd - 5 tips voor een soepele overgang - Blogbymar.com 23 maart 2016

  […] LEES OOK: HELP! MIJN PEUTER WORDT VEEL TE VROEG WAKKER! […]

 • Reply Samen slapen in één bed, doen of niet? - Blogbymar.com 27 maart 2016

  […] LEES OOK: HELP! MIJN PEUTER WORDT VEEL TE VROEG WAKKER! […]

 • Reply En, werkt zo'n slaaptrainer nou? - Blogbymar.com 5 mei 2016

  […] maart plaatste ik dit bericht: Help, mijn peuter wordt veel te vroeg wakker! Mijn jongste telg werd dag-in-dag-uit nog voor de klok 6.00 uur had geslagen wakker! Ik had van […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge