Opruimen volgens de methode van Marie Kondo

22 maart 2016 | Categorie: Lifestyle

Elk jaar heb ik het weer. De zon schijnt steeds vaker, het is eindelijk voorjaar en de schoonmaakwoede borrelt op. Volgens mij ben ik niet de enige. Ik wil alles aan kant hebben, alles moet netjes. Bij de eerste zonnestralen die op mijn ramen schijnen, zie ik hoe vies mijn ramen eigenlijk zijn – van binnen en buiten. En als ik goed kijk zijn mijn kozijnen ook goor. De tuintegels zijn vies en glad door de groene aanslag en de schuur puilt uit van alle shit die ik er in de winter heb ingegooid. Mijn handen jeuken bij elke kast die ik opentrek. Knutselspullen, kookboeken, speelgoed, kleren; ik wil ruimen. Weg ermee! Hallo voorjaarsschoonmaak…

Opruimen volgens de methode van Marie Kondo

Jullie hebben vast ook wel gehoord van de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau en schreef het boek Opgeruimd! met tips hoe je stap voor stap je huis én je leven op orde krijgt. De wachtlijsten voor haar consulten en lezingen zijn enorm. Ik was al lange tijd benieuwd naar haar methode en besloot daarom het boek van haar te lezen. Ik moet wel bekennen: ik heb het boek niet letter voor letter gelezen, maar min of meer diagonaal gescreend. De tips die mij aanspraken heb ik verder gelezen en daarmee heb ik voor mezelf de belangrijkste en meest bruikbare elementen uit haar boek gehaald.

Het allerbelangrijkste vertrekpunt volgens Marie Kondo is dat je eerst je spullen wegdoet voordat je überhaupt begint met opruimen. Let wel: we hebben het hier niet om het dagelijkse opruimritueel van bijvoorbeeld het speelgoed of aanrecht. Maar écht het ruimen (leegmaken en opruimen) van je huis. Omdat je vaak dezelfde spullen op meerdere plekken bewaart, adviseert ze om per categorie te ruimen in plaats van per ruimte. Dus niet: ‘ik ga vandaag mijn slaapkamer opruimen’, maar ‘ik ga vandaag al mijn kleren opruimen, daarna mijn boeken en morgen mijn make-up’. Heb je je kleding op meerdere plakken in je huis liggen, dan verzamel je al je kleren naar één ruimte van waaruit je verder gaat opruimen.

LEES OOK: 14 TIPS OM JE HUISHOUDEN TE ORGANISEREN

Project 1: schuurtroep

Ik begon met het rigoureus ruimen van onze schuur. Ik schaarde de spullen in de schuur maar even onder de categorie ‘troep’. Met een kritische blik ben ik door de spullen heengegaan. Welke dingen gebruik ik nog? Aan welke spullen hecht ik nog waarde? En daarmee dus ook: welke spullen kunnen weg? Een aantal spullen zette ik diezelfde avond nog op Marktplaats; de rest werd enkele dagen later door grofvuil opgehaald. En daarmee was project ‘troep uit de schuur’ eigenlijk best snel afgrond. Een heerlijk gevoel zo’n opgeruimde schuur.

Project 2: kleding

Wie het boek heeft gelezen weet dat Kondo uitgebreid schrijft over het ruimen van kleding, mijn tweede project. Op zich hangt en ligt mijn kleding redelijk netjes in mijn kasten. Maar omdat ik nogal lastig afstand doe van bepaalde kledingstukken die ik eigenlijk niet of nauwelijks draag, is het allemaal wat onoverzichtelijk.

Kondo geeft dus aan dat je eerst al je kleding naar één ruimte (in mijn geval mijn slaapkamer) moet brengen. Heb je bijvoorbeeld jassen aan je kapstok hangen, dan haal je die daar ook weg. Vervolgens ga je alles sorteren op subcategorie, dus: ondergoed, bovenkleding (t-shirts, truitjes, vestjes), onderkleding (rokjes, leggings, broeken), etc. Leg alles op de grond of op bed. Zo zie je snel hoeveel je van een bepaald soort hebt (vaak meer dan je denkt). Stap 3 is dat je stuk voor stuk gaat bepalen wat weg kan.

Marie Kondo
Kondo geeft aan dat je je bij elk kledingstuk moet afvragen ‘word ik hier nou blij van’? Is het antwoord ‘nee’ dan gaat het weg. Laat alle kledingstukken letterlijk door je handen gaan. Dus niet: ‘misschien ga ik dit volgend jaar nog dragen’ (zoals ik tot op heden altijd deed), maar ‘word ik hier volgend jaar blij van als ik dit aandoe?’. Ik kan je vertellen, deze methode is heel effectief. Ik heb echt stapels kleding weggedaan en mijn kast is nu heel overzichtelijk. Van alles wat nu in mijn kast hangt/ligt word ik blij! Kondo gaat trouwens best ver met haar opruimmethodiek, ze geeft zelfs aan hóe je je kleding in je kast moet leggen (verticaal opgevouwen stapels in plaats van horizontale). Dat sprak mij persoonlijk niet zo aan.

Marie Kondo

Marie Kondo

Wat de methode van Marie Kondo met je doet

Het effect dat ruimen heeft is volgens Kondo heel positief. En zo ervaar ik het zelf ook. Het is fijn om overzicht te hebben, het geeft eens soort van rust, een bevrijdend gevoel. De focus ligt nu op alles wat je wél hebt en koestert, in plaats van de overdaad aan spullen die je eigenlijk liever kwijt bent. Al met al ben ik dus heel positief over haar methode! De kratten met spullen die weg kunnen stapelen zich ondertussen op. Ik probeer mijn huis voor Koninginnedag geruimd te hebben, zodat iemand anders ze daarna een nieuw leven kan inblazen…

Misschien dat deze methode ook wel wat voor jou is. Onthoud dan goed: 1) eerst weggooien (maatstaf is: word ik hier blij van) en dan pas opruimen (per categorie, dus niet per ruimte). Maak de klus ook in één keer af, adviseert Kondo. En als laatste tip: heb je alles opgeruimd, geef alles een vaste plaats. Dat scheelt enorm!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Astrid 22 maart 2016

  Goede tips! Ik schreef vandaag over de capsule garderobe en project 333. Met jouw tips en die van Kondo kan ik weer wat beter aan de slag gaan donderdag. Ben benieuwd wat er bij mij in de kast blijft

 • Reply Mariska 22 maart 2016

  De schuur is echt zo’n verzamelplek inderdaad, fijn als dat opgeruimd is! Dat kleding indelen op die manier lijkt me lastiger :P

 • Reply Karen 23 maart 2016

  Ik heb vorig jaar toen we gingen verhuizen Marie Kondo gelezen. Ze heeft echt wel goede punten, maar ik vind het wel een gek mens met haar ‘je schoenen hebben ook gevoel’.
  Overigens heeft mijn kledingkast het precies een maand zo volgehouden (met haar methode) en daarna lag alles weer door elkaar. Het zit toch een beetje in je of niet, opruimen.
  Karen onlangs geplaatst…Gevulde PaaseierenMy Profile

 • Reply Mijn leven in pics #9 - de zomer in mijn kop - Blogbymar.com 28 maart 2016

  […] mijn huis ruimen, troep weggooien en alles netjes aan kant hebben. Hebben jullie mijn blog over de opruimmethode van Marie Kondo al gelezen? Met de zomer in mijn kop heb ik ook al de eerste bikini’s gekocht. Ik liep er bij […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge