Hoe bereid je je kind voor op een operatie?

30 maart 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Morgen is het zover: mijn kleine ventje gaat onder het mes. We hebben een behoorlijke poos op deze operatie gewacht. De wachtlijst was namelijk lang. Marnix heeft een balletje dat aan een kant niet goed is ingedaald, iets dat heel vaak voorkomt bij jongetjes. Vandaar dus de lange wachtlijst. Zo op het oog is het niet eens te zien, dus zijn we er pas na een grondige 2-jaars check op het consultatiebureau achtergekomen.

De operatie gaat ongeveer anderhalf uur duren. Hij zal onder volledige narcose gaan en mag als alles goed gaat aan het einde van de dag weer mee naar huis. Hoewel deze operatie dagelijks wordt uitgevoerd en de risico’s niet heel groot zijn, blijf ik het wel een dingetje vinden. Je kind overgeven aan de zorg van anderen. Een collega waarschuwde me dat het best naar is om je kleintje onder narcose te zien gaan. Het moment dat zijn ogen wegrollen. Daarbij komt nog dat hij zelf amper een idee heeft wat hem te wachten staat, het arme schaap.

Hoe bereid je je kind eigenlijk voor op een operatie? De afgelopen weken heb ik nagedacht hoe ik hem het beste kan voorbereiden op de grote dag. Ik heb het idee dat hij nu redelijk begrijpt wat er staat te gebeuren.

Je kind voorbeiden op een operatie – 5 tips:

1. Ik leende bij de bibliotheek een boekje over een kindje dat naar de dokter gaat. Elke avond voor het slapen gaan lezen we het boekje. Hij vraagt er zelf iedere dag weer om. In het boekje krijgt het kindje een prikje in zijn arm. Dat doet best een beetje pijn en het kindje moet ook even huilen. Maar al gauw lacht het kindje weer en aan het einde van het boekje krijgt hij een mooie ballon. Ik vertel Marnix tijdens het lezen dat hij ook een prikje gaat krijgen in zijn handje. ‘Oh’, zegt hij dan. En natuurlijk wil hij straks ook een mooie ballon!

2. Ook leg ik hem uit waarom hij precies naar het ziekenhuis moet. Als ik het hem dan spelenderwijs vraag, weet hij het al goed te vertellen. Wat er precies gaat gebeuren, dat weet hij natuurlijk niet.

3. De kinderen spelen hier vaak doktertje met hun dokterssetje. Ik heb nu een aantal maal met hem de situatie nagespeeld. Onder het spelen praten we over zijn operatie en wat er allemaal gaat gebeuren.

operatie

4. Marnix is dol op Nijntje. Samen hebben we een aantal keer naar dit filmpje gekeken:

5. En natuurlijk gaan straks zijn twee favoriete knuffels mee naar het ziekenhuis. Zij worden ook geopereerd en krijgen straks ook een pleister.

Verder probeer ik het vooral niet te groot te maken. Nee, leuk is het natuurlijk niet. Waarschijnlijk gaat hij wel wat napijn hebben en voelt hij zich een dag of twee niet lekker. Maar uiteindelijk is het allemaal voor zijn eigen bestwil…

Ik zal jullie morgen laten weten hoe alles gegaan is!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

7 reacties

 • Reply Karen 30 maart 2016

  Oooh succes voor de kleine man en zijn ouders morgen!
  Toen ik 4/5 jaar oud was, zijn mijn keelamandelen verwijderd en dat kan ik me nog zo goed herinneren. Dat ik daar moest slapen, hoe de narcose smaakte en dat ik mijn knuffel was vergeten. Trauma! Ik had destijds ook al een Nijntje boekje trouwens. Door dat boekje vond ik het jammer dat ik geen wit jurkje met een rood kruis erop aan mocht. Ik dacht dat dat hoorde.
  Karen onlangs geplaatst…Zelf Notenpasta Maken (super makkelijk en vrij van troep)My Profile

  • Reply Marjolein 30 maart 2016

   Thanks! Die knuffel ja, die moet ik niet vergeten!

 • Reply Noraly 30 maart 2016

  Ah sterkte morgen joh! Lijkt me heel heftig als je erover nadenkt. En aan de andere kant ook wel weer dat je dit nou eenmaal in je schoot geworpen krijgt en ermee dealt. Goed dat je hem zo goed hebt voorbereid en ik zal aan jullie denken. X
  Noraly onlangs geplaatst…Tip: Peuterdans in de GymnastiekfabriekMy Profile

 • Reply Nathalie 30 maart 2016

  Mijn zoon heeft dezelfde operatie op anderhalf jarige leeftijd gehad. Viel allemaal reuze mee en na 4 jaar zie je het litteken bijna niet meer. Don’t worry!
  Nathalie onlangs geplaatst…Wie jarig is trakteert! Win een setje Nom Nom knijpzakjes!My Profile

 • Reply susan noordergraaf 31 maart 2016

  heel veel succes vandaag!!

 • Reply Saskia 31 maart 2016

  Ach heel veel sterkte. Het lijkt mij heel heftig om dit met je kindje mee te maken en je kindje te moeten voorbereiden op een operatie. Wel heel goed om het proberen niet te groot te maken, veel sterkte en beterschap!
  Saskia onlangs geplaatst…Winactie: Naïf productenMy Profile

 • Reply De dag van de operatie - een verslag - Blogbymar.com 31 maart 2016

  […] Gisteren schreef ik al over de operatie die Marnix moest ondergaan. En vandaag was het dan zover. Na maanden van wachten was hij eindelijk aan de beurt. Gelukkig stond hij vandaag als eerste op het operatieprogramma gepland. Heel fijn omdat hij voor de operatie niks mocht eten of drinken. Leg een peuter van 2 jaar dat maar eens uit als hij rammelt van de honger… […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge