Gezonde snacks – ontbijtkoek zonder suiker

13 maart 2016 | Categorie: Health & Food

Vandaag heb ik weer lekker met een van mijn meiden in de keuken gestaan. We hebben de smaak voor wat betreft de gezonde snacks goed te pakken. Ze vinden het echt leuk om hun zelfgemaakte snacks mee naar school te nemen. Zoals ik vorige week al schreef wil ik niet dat mijn kinderen teveel suikers binnenkrijgen. Onbedoeld krijgen ze namelijk al genoeg, dus als ik er zelf iets aan kan doen om dat te beïnvloeden, dan doe ik dat graag. Geen normale koeken (liga’s e.d.) meer mee naar school, maar gezonde snacks, groente en/of fruit.

Mijn kinderen zijn echt dol op ontbijtkoek. Ikzelf trouwens ook. Lekker met een laagje roomboter erop, njammie. Fout! Ik dacht dat ontbijtkoek nog redelijk verantwoord was, maar niets is minder waar. Ontbijtkoek zit echt bomvol met suikers! Ruim 40 procent van de ontbijtkoek bestaat uit suikers. 40 procent!!! En ook de ‘gezondere’ variant van Peijnenburg bestaat nog steeds voor een kwart uit suiker.

Ik vond een recept voor een gezondere variant, een ontbijtkoek zonder suiker. En ik moet zeggen, hij doet bijna niet onder voor de ‘normale’ ontbijtkoek! Het is een lekker luchtige koek en heeft door het roggemeel toch een stevige bite.

ontbijtkoek zonder suiker

Onbijtkoek zonder suiker

Ingrediënten
✓ 250 gram roggemeel
✓ 200 ml melk
✓ 1 ei
✓ 4 eetlepels honing
✓ 2 eetlepels appelstroop
✓ 2 theelepels baking soda (of 5 theelepels wijnsteenbakpoeder)
✓ snufje zout
✓ 2 eetlepels koekkruiden

Materialen
Cakevorm

Zo maak je het
1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Vet een cakevorm in met roomboter.
3. Schenk in een kom de melk, het ei, de honing, de appelstroop en de koekkruiden en mix het geheel met een staafmixer.
4. Voeg nu lepel voor lepel het roggemeel toe en als laatste het zout en de baking soda. Zorg dat het één geheel wordt.
5. Schenk het mengsel nu in de cakevorm.
6. Bak de ontbijtkoek in 50 minuten gaar en goudbruin.
7. Laat de ontbijtkoek 5 minuten in de vorm zitten en haal hem er dan uit. Laten afkoelen op een rooster.

TIP: de meeste ingrediënten kocht ik bij Ekoplaza. Let er bijvoorbeeld bij de appelstroop op dat je een variant neemt met alleen fruitsuikers!

ontbijtkoek zonder suiker

ontbijtkoek zonder suiker

Eet smakelijk! Enne, als je ‘m gemaakt hebt, laat je me dan even weten wat je van deze ontbijtkoek zonder suiker vond?

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEKKER: ONTBIJTMUFFINS MET BLAUWE BESSEN.

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply Sabine 14 maart 2016

  Wat een super recept! Ik houd ook enorm van ontbijtkoek. Helaas bestaat het hier niet. Toen ik in NL was en na een jaar weer een hapje nam, smaakte dat naar een stukje hemel hahaha. Wat had ik dat gemist! Ik zou het graag zelf maken, maar roggemeel, appelstroop en koekkruiden zijn hier niet te krijgen. Koekkruiden heb ik nog uit NL, dus misschien kan ik er toch nog wat mee.
  Sabine onlangs geplaatst…Fotoblog: 8 gratis bezienswaardigheden in New YorkMy Profile

 • Reply Gezonde snacks - overheerlijk bananenbrood - Blogbymar.com 20 maart 2016

  […] OOK LEKKER, LEUK EN SIMPEL OM TE MAKEN: – Ontbijtmuffins met blauwe bessen – Ontbijtkoek zonder suiker […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge