Melkproducten wel of niet gezond?

18 februari 2016 | Categorie: Health & Food

Over het algemeen ontbijt ik vrij simpel. Een bakje met kwark, wat fruit en granen erin en klaar is kees. Een lekkere havermoutshake gaat er ook goed in, maar wat ik precies klaarmaak hangt af van de hoeveelheid tijd die ’s morgens overblijft. De laatste tijd merk ik alleen dat ik mijn bakje kwark met moeite wegkrijg. Tegen heug en meug eet ik het maar op, echt lekker vind ik het niet. Ik word er zelfs een beetje misselijk van, voel me opgeblazen en heb het uur erna nergens meer trek in.

melkproducten

Nou heb ik tijden geleden in de bestseller De Voedselzandloper gelezen dat je melkproducten beter kunt laten staan. Sinds ik dat gelezen heb drink ik geen koemelk meer, maar nam eigenlijk zonder meer aan dat kwark nog wel oké was. Kennelijk niet dus. Voor mij niet althans. Hoe zit het nou precies? Zijn melkproducten nou wel of niet (on)gezond voor je?

Melkproducten onmisbaar in dagelijks dieet?

Als je het Voedingscentrum moet geloven zijn melkproducten onmisbaar in een dagelijks dieet. Je hebt het nodig om sterke botten en tanden te krijgen, zo stellen zij. Persoonlijk vind ik dit advies volkomen achterhaald, gedreven door de voedingsindustrie. Onze generatie ouders, opa’s en oma’s e.v. zijn inderdaad opgegroeid in de veronderstelling dat melk gezond is. Als ik de vraag ‘is melk gezond’ aan mijn moeder zou voorleggen, zou zij dit stellig met ‘ja’ beantwoorden. Begrijpelijk, het is er bij die generatie letterlijk met de paplepel ingegoten. Tegenwoordig weten we toch beter? Er zijn zo ontzettend veel studies gedaan naar voeding en de invloed van voeding op ‘moderne’ ziekten (kanker, hart- en vaatziekten, etc.) en andere kwalen. En daaruit blijkt telkens dat je melk beter kunt weren.

Waarom melk niet gezond is

1. Eiwit caseïne
In melk zitten twee soorten eiwitten: caseïne-eiwit en wei-eiwit. Caseïne is een eiwit dat we moeilijk kunnen verteren. In mensenmelk (melk dat we aan onze baby’s via de borstvoeding geven) zit ook caseïne maar in verhouding vele malen minder dan in koemelk. Caseïne laat een slijmlaagje achter in de maag en darmen. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.

2. Lactose
Om lactose te kunnen verteren, heb je het stofje ‘lactase’ nodig. Baby’s hebben meer dan genoeg van dit stofje, zodat ze de lactose in moedermelk zonder probleem verteren. Maar als baby’s ouder worden (vanaf een jaartje of 2), verdwijnt het stofje lactase in het lichaam, waardoor de lactose niet zo gemakkelijk meer wordt verteerd zoals bij baby’s. De natuur bepaalt dus zelf al dat kinderen vanaf een jaartje of 2 melk helemaal niet zo hard nodig hebben.

3. Hormonen
Denk eens aan al die koeien die blootgesteld worden aan injecties, hormonen, bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Deze komen op hun beurt weer in onze melk terecht!

4. Botontkalking
Je krijgt toch sterke botten van melk? Dit is een groot misverstand! Als melk goed zou zijn voor je botten, waarom hebben we in Nederland en andere Westerse landen met een hoge melkconsumptie, dan op oudere leeftijd massaal osteoporose (botontkalking)? Wetenschappers tonen aan dat het calcium in melk juist leidt tot botontkalking. Hoe dat komt gaat voor deze post een beetje te ver, maar daar is op internet veel informatie over te vinden.

Gevolgen van zuivel

In Nederland is zuivelvrij eten nog niet echt populair, mede vanwege de geweldige melklobby. En misschien denk je na het lezen van dit stuk ‘het zal wel’ of ‘ik vaar prima bij melk’. Of je nou wel of geen melk drinkt, het blijft uiteindelijk iets persoonlijks. Toch blijkt dat melk en melkproducten steeds meer in verband worden gebracht met verschillende ziekten. Zoals bijvoorbeeld acné, ADD, ADHD, allergieën, artritis, diabetes, astma, bronchitis, chronische bijholteontsteking, chronische verkoudheid, constipatie, darmproblemen, depressie, eczeem, geen energie, hartziekten, hoofdpijn, kanker, lusteloosheid, migraine, MS, osteoporose, slapeloosheid, stress, vermoeidheid, ziekte van Crohn.

Alternatieven voor zuivel

Er zijn genoeg andere, calciumrijke voedingsmiddelen die je kunt eten. Denk aan tofu, peulvruchten, noten, zaden, pitten en groene bladgroenten. Mocht je toch een glaasje melk willen drinken, ook daar zijn alternatieven voor, zoals bijvoorbeeld rijstemelk, sojamelk of havermoutmelk.

En ik? Ik laat de kwark voortaan staan. En hoewel mijn kinderen melk niet meer nodig hebben, zal ik het ze niet verbieden. Maar we drinken het met mate, zoals we dat met alles doen…

 

Bronnen: Wat je eet ben je zelf (Dr. Gillian McKeith), degezondemama.nl, jessevandervelde.com.

Op de site van Jesse van der Velde vond ik trouwens een interessant filmpje. Prof. Dr. Muskiet van het Universitair Medisch Centrum Groningen doet al 9 jaar onderzoek naar het gebruik van zuivel en granen en stelt dat wij genetisch gezien helemaal niet gemaakt zijn voor het drinken van melkproducten. Best interessant om te zien:

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Vlijtig Liesje 19 februari 2016

  Ik vind het lastig. Ik ben zo gewend aan mijn schaaltje yoghurt….
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Miracle Morning: vroeg opstaan in een nieuw jasjeMy Profile

 • Reply iris 19 februari 2016

  You got it right! Als echte polder girl opgevoed met mijn glaasje melk bij het ontbijt. Sinds dag 1 dat ik met mijn man ben leerde ik: melk is voor kalfjes en niet voor mensen. Dus het komt er bij ons niet meer in en daar voel ik me stukken beter bij!

 • Reply Karen 26 februari 2016

  Ik reageer ook niet zo goed op melk en als kind hield ik er ook echt niet van. Yoghurt is trouwens wel een beetje anders, omdat dat ‘gedraaid’ is.
  Het is ook eigenlijk heel raar om als volwassene melk te drinken, want dat doet op de kat na, geen enkel zoogdier. En de helft van de wereld heeft een lactose intolerantie. Goed dat je er aandacht aan besteed!

 • Reply Karen 26 februari 2016

  besteedt… met een t op het eind, shame on me.. ;(
  Karen onlangs geplaatst…Wat kun je het beste eten na het sporten?My Profile

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge