Veilig eten met je kinderen: 6 tips!

18 januari 2016 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Gisteren las ik in het nieuws dat een peuter gestikt is in een druif. De nachtmerrie van elke ouder!

Zo zie je maar weer dat een druif gevaarlijk kan zijn voor je peuter. Het was een van de eerste dingen waar mijn moeder me voor waarschuwde. Mijn kinderen zijn dol op druiven, maar ik heb ze altijd netjes in kleine stukjes gesneden. En dat doe ik nog steeds. Veilig eten staat voorop. Het is namelijk zo dat een druif een druif blijft. Hij verandert niet van vorm. Dus als je je verslikt, blijft de druif in z’n geheel hangen en wordt de slokdarm afgesloten. Met alle gevolgen van dien. Met banaan ben ik ook altijd voorzichtig, hoewel die niet zoals een druif vormvast is. Ik houd m’n hart altijd vast als mijn kids die bananen veel te gulzig in hun mond proppen. ’t Zijn toch hele brokken die tegelijk naar binnen worden gewerkt. En wat dacht je van nootjes? Vrienden van ons moesten hun peuterdochter naar de eerste hulp brengen. Hun dochtertje bleef weken achtereen ziek. Na uitgebreid onderzoek en zelfs een punctie in haar longen was de oorzaak gevonden: een stuk pinda, dat in het verkeerde keelgat was geschoten en in haar longen terecht was gekomen. Niet te geloven toch?! Je ziet dus maar, een ongeluk zit in een klein hoekje en je kunt dus niet voorzichtig genoeg zijn.

Verslikking en verstikking meest voorkomende ongevallen bij jonge kinderen!

Verslikking (vooral door voedsel) en verstikking zijn de meest voorkomende ongevallen bij jonge kinderen. Het merendeel van de ongelukken vindt gewoon thuis plaats. Het meest gevaarlijk zijn zacht, samendrukbaar voedsel (zoals druiven, kauwgom, worstjes) en rond en cilindervormig voedsel (cherrytomaatjes, popcorn, pinda’s, meloenballetjes, snoepjes).

LEES OOK: ALS JE KIND NIET WILT ETEN. 15 TIPS!

Gelukkig kan je zelf best veel dingen doen om de kans op ongelukken met voedsel te verkleinen. Na wat speuren op internet vond ik deze tips voor het veilig eten met kinderen. Sommige tips liggen heel erg voor de hand. Maar beter mee verlegen dan om verlegen. Laten we het daar maar op houden.

Veilig eten met kinderen, 6 tips:

 • Snijd zacht, samendrukbaar of rond/cilindervormig voedsel altijd in kleine stukjes. Of het nou druiven, cherrytomaatjes of worstjes zijn, maak er tot een jaar of 5 altijd kleine stukjes van.
 • Liever geen hard eten (noten, popcorn, e.d.) voor kinderen jonger dan 5 jaar.
 • Hetzelfde geldt voor winegums, kauwgom, vitaminekauwtabletten, e.d.. Kinderen hebben vanaf een jaar of 5 jaar het kauwreflex volledig onder de knie.
 • Leer je kind om niet met volle mond te praten en goed te kauwen.
 • Tijdens het eten van iets altijd zitten (en dus niet rondrennen of liggen).
 • Laat je kind nooit alleen tijdens het eten.

Mocht het toch verkeerd gaan (let’s hope not!): dit filmpje laat in 41 seconden zien wat je moet doen als je kind stikt:

Mijn ogen zijn na vandaag wel weer verder geopend. Ik laat de vitaminekauwtabletten bijvoorbeeld voorlopig ook even achterwege voor de kleinste en snijdt de cherrytomaatjes voortaan ook maar even doormidden. En ook de popcorn vervang ik voorlopig door wat anders. Hoe gek ze er ook op zijn, liever veilig eten!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply Marijke 18 januari 2016

  Goed om hier over te schrijven! Heb het filmpje even bekeken en toch goed gevoel dat ik weet wat je kan doen als het toch gebeurd!
  Marijke onlangs geplaatst…Havermout appelmoes repenMy Profile

 • Reply Tafelmanieren - je kind netjes leren eten - Blogbymar.com 9 maart 2016

  […] LEES OOK: VEILIG ETEN MET JE KINDEREN – 6 TIPS! […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge