Keizersnedes relaxer dan normale bevallingen?

29 januari 2016 | Categorie: Persoonlijke posts

Op Voormijnkleintje.nl las ik een leuk, persoonlijk stukje over keizersnedes. Moraal van het verhaal was dat de blogger een keizersnede zo veel relaxter vond dan een normale bevalling. Geen kind dat eruit gelanceerd werd, geen gemor aan haar grot. Een aantal dagen later verscheen een tegenbericht: keizersnedes zijn hels en zeker niet voor vrouwen die te lui zijn om te persen, zoals weleens beweerd wordt. Laten we het erop houden dat beide manieren van bevallen gewoon helemaal niet leuk zijn. Je doet het in elk geval niet voor je lol. (De gemakkelijke bevallingen daargelaten.) Een normale bevalling of keizersnede; beide hebben hun voors en tegens.

Keizersnede voor watjes?

Nu hebben jullie misschien wel eerder gelezen dat ik 3 keizersnedes heb gehad. Toen ik zwanger was van de oudste verloor ik met 37 weken onverwacht veel bloed. De artsen wisten niet wat er aan de hand was en dus besloten ze de volgende ochtend dat mijn kind eruit moest. Ze braken mijn vliezen in de hoop dat mijn bevalling vanzelf op gang zou komen. En dat deed het! Ik kwam in een helse weëenstorm terecht. Ik kreeg nauwelijks tijd om op adem te komen en binnen no time kreeg ik groen licht om te persen. En daar begon de ellende. 2 uur lang persen, handen die in en uit me gingen, ‘druk mijn handen weg’, verschrikkelijk veel pijn en alles voor niks. Uiteindelijk kreeg ik het verlossende woord ‘keizersnede’. Maar het was zondag, de arts moest worden opgeroepen, de operatiekamer was niet klaar. De weëenstorm hield nog zeker een uur aan (en ondertussen mijn persdrang ophouden) voordat ik op de operatietafel lag. Na de operatie was ik opgelucht en ik had een wolkje in mijn armen. Maar wat had ik een pijn. Ik kon bijna geen vin verroeren en het heeft me zeker 2 weken gekost voordat ik normaal in en uit bed kon stappen. Met als klap op de vuurpijl een litteken dat ging ontsteken en moest worden opengeprikt.

keizersnedes

LEES OOK: 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER EEN KEIZERSNEDE

Bij nummer 2 adviseerden de artsen het ‘gewoon’ opnieuw te proberen. Dit keer hadden we wel vantevoren duidelijke afspraken gemaakt. Pijnstilling als ik daar behoefte aan had, geen co-assistenten die het vak nog moesten leren en voor de leer nog even een paar extra handen in je staken en maximaal een half uur persen. Wederom belandde ik meteen na de eerste wee in een weëenstorm en ook dit keer mocht ik al heel snel persen. Tussendoor werd nog een ruggenprik gezet, maar die werkte niet. Een half uur persen haalde ook niks uit en dus voila, een keizersnede. De baby had het nog prima naar haar zin daarbinnen, dus er werd geen enkele haast gemaakt om mij uit mijn lijden te verlossen. Het heeft nog zeker een uur geduurd voordat ik weer op de operatietafel lag. En omdat mijn eerste ruggenprik verkeerd gezet was, werd het een narcose. Thank god, geen pijn meer… De napijn viel deze keer gelukkig mee en de pijn die ik had werd (hoe cliché) volledig goedgemaakt door wolk nummero 2.

Nummer 3 werd een geplande keizersnede. Normaal bevallen zat er voor mij niet meer in. Een heel andere beleving omdat je niet die helse uren voorafgaand aan je operatie moet doorstaan. Die tel ik voor dit verhaal dus even niet mee.

Keizersnedes easy? Hell no!

Hoe ik mijn keizersnedes heb ervaren? Ik vond het zeker niet easy. Ik heb eigenlijk 2 keer een normale bevalling doorgemaakt, waarbij het net op dat laatste, cruciale stukje bleef hangen. Tot op de dag van vandaag vind ik dat wel jammer. Natuurlijk, ik ben niet uitgescheurd, hoefde niet aan de onderkant gehecht te worden, en heb niet dagen op een zwemband moeten zitten. Maar vergis je niet in hoeveel pijn een hechting aan je buik kan doen. Of wat dacht je van het getrek aan je buikvlies tijdens de operatie omdat er verklevingen zijn. Dat voel je dus echt wel (zacht uitgedrukt). En dan heb ik het nog niet over de dagen die je in het ziekenhuis moet bijven, de extra hulptroepen die je in moet schakelen, de blubberbuik die veel langer aanblijft na een operatie, de buikspieren waar je vaarwel tegen kunt zeggen en de 6 weken waarin je officieel niet eens huishoudelijk werk mag doen. Keizersnede easy? Hell no!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Vlijtig Liesje 29 januari 2016

  Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die denken dat een keizersnee makkelijker is. Het is immers een flinke buikoperatie. Wel heb ik gelezen dat sommige vrouwen er voor kiezen omdat ze hun vagina strak willen houden….
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Fotoschuwe kinderenMy Profile

 • Reply Elisabeth 29 januari 2016

  Ik kan me ook niet voorstellen dat de ene manier beter of makkelijker is dan de andere. Ik weet wel dat ik geluk heb gehad met mijn bevalling. Niet te snel en niet te langzaam, zonder al te lang persen…
  Elisabeth onlangs geplaatst…De hypospadiecorrectie (deel 2: de eerste dag en nacht)My Profile

 • Reply Liess 31 januari 2016

  Ik denk dat over t algemeen een keizersnede “makkelijker” is, omdat je op dat moment het niet zelf hoeft te doen
  Maar moet er toch niet aan denken om daarvan te moeten bijkomen, wekenlang opletten wat je doet, de pijn van de wond en hechtingen, het niet mogen tillen of wat dan ook… nee bedankt. Beide lijkt me geen pretje.

 • Reply Petra 15 februari 2016

  En dan niet te vergeten hoe f#cking pijn t doet als je snip verkouden bent met een enorm droge hoest, hoesten met een kussen tegen je buik… oei wat brandde dat enorm oei wat deed dat pijn.

  Mn dochter is nu 1,5 jr. Maar herinner het me nog als de dag van gister die pijn aan de wond van je baarmoeder maar ook de wond aan je buik zelf.

  Ik kwam tot 9cm ontsluiting vanaf moment van vliezen breken 07.30 tot 19.30 savonds toen werd er een keizersnede ingezet helaas.
  3d foto’s geëist bij de huisarts. En ja hoor mijn bekken blijken te smal. Dus 2e wonder zal een geplande keizersnede worden.

  Heb respect voor iedere vrouw die een kindje op de wereld zet! Want idd we doen die bevalling met alle pijnen er bij niet voor onze lol ;-)

  • Reply Lenie 27 februari 2016

   En gewoon niet normaal een broek aan kunnen omdat de meeste jeans precies daar de knoop hebben.. 5 jaar na de keizersnede zit het soms nog KL…
   Ben trouwens trots op mijn litteken, na 17 uur in de weeën te heb gezeten kwam ik niet verder dan 8 cm, spoed keizersnede gehad en de liefde van mijn leven terug gekregen

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge