DIY: tipi tent in 9 stappen

5 januari 2016 | Categorie: DIY

Afgelopen kerstvakantie ben ik lekker aan de slag gegaan met de kamers van de meiden. Fiene was toe aan een groot bed en dus mocht ze (net als haar grote zus) een halfhoogslaper hebben. Ik zal binnenkort een aantal foto’s laten zien van het resultaat so far. Ik ben nog niet helemaal tevreden met de kamers. Maar ik heb de smaak nu wel te pakken. Heerlijk om die kinderkamers te tunen!

Pinterest is mijn allergrootste inspiratiebron als het gaat om kinderkamers en -accessoires. Zo zie ik regelmatig leuke tipi’s (wigwam tenten) in mijn feed verschijnen. Vanaf het eerste moment dat ik zo’n tipi zag, was ik verliefd. Tegenwoordig kun je zo’n tipi eigenlijk overal wel kopen. Prijzig vind ik ze wel, je betaalt toch al  gauw  € 100,- voor een tipi. Nou heb ik het geluk dat ik een moeder heb die heel handig is met de naaimachine en dus dacht ik, laat ik eens op zoek gaan naar een simpele DIY zodat we er zelf een kunnen maken. Kan ik ook fijn de stoffen uitzoeken die ik zelf leuk vind. Ik heb er eentje gevonden! Deze tipi tent maak je in 9 stappen en je hebt niet eens een naaimachine nodig. Easy toch?!  Zodra ik de tijd ervoor kan vrijmaken, ga ik ‘m maken. Jij ook?

WAT HEB JE NODIG?
– een lap (stevige, katoenen) stof van 3 x 1,5 meter
– 6 stofrepen van 30 cm lang
– 6 bamboestokken van 2 meter lang
– 3 sterke elastieken
– een borduurnaald
– linnendraad
– een stift
– een schaar
– naalden om af te spelden

DIY tipi tent


EEN TIPI TENT ZELF MAKEN IN 9 STAPPEN:

 1. Houd de stokken vast en bind de elastieken er stevig omheen op ongeveer 10 cm van de bovenkant. Spreid de stokken zodat je een stevige tipivorm krijgt.
 2. Vouw de stof in de lengte in tweeën zodat je een vierkant krijgt van 1,5 x 1,5 meter.
 3. Vouw de hoeken naar elkaar zodat je een driehoek krijgt.
 4. Teken een boog tot ongeveer 5 cm naar binnen en trek hem door tot aan de schuine kant. Teken vervolgens een smallere boog aan de gevouwen kant tot ongeveer 8 cm naar binnen. Knip de extra stof weg. Dit zijn de donkere vlakken op plaatje 4.
 5. Als je de stof weer uitvouwt, heb je (als het goed is) een stuk stof in de vorm van een regenboog.
 6. Drapeer de stof over het frame waarbij je de twee uiteindes naar elkaar brengt in een soort kegelvorm. Markeer op ongeveer 20 cm vanaf onderen gemeten de plek waar de stof tegen de stokken komt.
 7. Haal de stof er weer af en leg het plat op de grond. Naai aan de binnenkant van de ‘regenboog’ een reep stof op de gemarkeerde plekken zodat je ze om een stok kan binden. In totaal naai je dus 6 repen stof vast.
 8. Naai de zijkanten van de tipistof van boven naar beneden aan elkaar en laat aan de onderkant ongeveer 50 cm open voor een ingang. Sla de flappen naar achter en speld ze vast. Naai ze daarna aan de ‘wand’ van de tipi.
 9. Drapeer de stof over de tipi en bind de stof vast aan het frame.

DIY TIPI

Bronnen: tekst en afbeelding.

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

17 reacties

 • Reply Melissa 5 januari 2016

  Wat super leuk idee om te maken!

 • Reply Mariska 5 januari 2016

  Super gaaf, ik wil er ook een!

 • Reply Jennifer 5 januari 2016

  Ik sla deze DIY sowieso even op! We hebben nu niet echt ruimte voor een tipi, maar ik vind het toch echt super tof voor een speelhoek, mochten we een groter huis vinden waar we er wel plek voor hebben. Echt heel erg leuk!
  Jennifer onlangs geplaatst…Diary: 63My Profile

 • Reply iris 6 januari 2016

  Ja, duur he die dingen?! Ik heb er ook zelf een genaaid. Daar wordt superbaak mee gespeeld. Nog wel een tip is om aan de onderkant van de lappen, waar ze om de stokken heen zitten een soort zakje te maken waar de stok in blijft zitten. Anders zakt de stof van de tipi continue naar beneden…..

 • Reply Linda 8 januari 2016

  Grappig! Maar nu ben ik wel benieuwd naar een foto van jouw resultaat, zodra het gelukt is :-)
  Linda onlangs geplaatst…{ Review } – My Studio GirlMy Profile

 • Reply Jansk3 10 januari 2016

  Thanks voor de duidelijke uitleg!hij staat hier ook al een tijdje op mijn wensenlijstje en to do lijst!

  • Reply Marjolein 10 januari 2016

   Geen dank :-) Als je ‘m gemaakt hebt, laat het me weten! Ben benieuwd!

 • Reply Liesbet 7 april 2016

  Ik heb stof gekocht om er ene te maken. Alleen vind ik geen stokken die lang genoeg waren. Waar kan je de stokken kopen? Tips zijn zeer welkom!

 • Reply Liesbeth 6 juli 2016

  Leuk! Ik heb er ook 1 gemaakt, maar ondervind een probleem met het binden van de stof in de ‘top’….
  Je schrijf: 3 sterke elastieken….hoe bind je die? En de stof….blijft t bij jou zitten met simpel alleen touw?

 • Reply Eva 23 oktober 2016

  Teken je de boog gewoon met de vrije hand? Hoe ver laat je die boog dan komen op de schuine kant?

  • Reply Kristina 24 maart 2017

   Cool ik wou een longhouse knutselen voor ons op school bij de werkgroep maar hier kan ik niks mee!!!!!!!!!

 • Reply lynn 29 oktober 2016

  Ik begrijp ook niet goed hoe je de bogen moet tekenen. Als ik dat zie op de foto is dat geen zo’n passerboogje als je begrijpt wat ik bedoel :)

 • Reply Monika 1 november 2016

  Vraagje, mijn moeder is ook zo’n gave tent aan het maken maar als hij staat schuiven of de stokkn steeds naar binnen waardoor de stof er niet meer mooi strak om zit, of de stof glijdt naar beneden …. de stokken zitten onder wel in een soort ‘zakje in de stof’ . ….. iemand een idee hoe je de stof er mooi strak om krijgt?

 • Reply Alice 4 augustus 2017

  Ik lees nergens iets van afkanten of omzomen. Hoe werk je de randen af?

 • Reply 5x de leukste DIY tipi's en tenten - Knippie 18 september 2017

  […] Klik snel voor de DIY! […]

 • Reply Karen 16 juli 2018

  Ik heb het geprobeerd, maar dit klopt voor geen meter.

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge