De baby uitzetlijst: wat heb je nou écht nodig?

13 januari 2016 | Categorie: Overig

Ik kan het me nog zo goed herinneren: 1 januari 2009. De dag dat ik erachter kwam dat ik zwanger was van mijn eerste baby. Op oudejaarsavond had ik al zo’n vermoeden en de test die ik de volgende ochtend deed bevestigde dit. Mijn eerste kind. Drie kinderen later kan ik echt vaststellen dat ik 7 jaar geleden nog een groentje was. Totaal geen idee wat me allemaal te wachten stond. Wat moest ik bijvoorbeeld allemaal in huis halen voor zo’n baby?

Met een baby uitzetlijst struinde ik als ‘groentje’ de winkels af.

Na de 20 weken echo (toen ik zeker wist dat alles in orde was) begon het shopavontuur bij mij zo’n beetje. Met een baby uitzetlijst onder de arm struinde ik de (online) winkels af. Hydrofiele luiers – check. Rompers – check. Thermometer – check. Bij baby nummer 2 ging het eigenlijk niet veel anders. Nog een keertje die uitzetlijst voor de dag halen en afvinken maar. Baby nummer 3 was een makkie voor me. Ik had nu genoeg ervaring opgedaan om te weten wat ik wel en niet nodig had. Een badthermometer? Nog nooit gebruikt! 2 aluminium kruiken? Aan eentje had ik wel genoeg.

baby uitzetlijst
Iets dat je zeker weten nodig hebt: een kinderwagen! (foto: 2009, halverwege zwangerschap)

Op Prenatal.nl staat zo’n baby uitzetlijst. Waarschijnlijk zullen heel veel mama’s in spe deze lijst uitprinten (bij het intypen van ‘baby uitzetlijst’ in Google staat deze lijst helemaal bovenaan). Ik begrijp het wel van Prenatal hoor. Ze geven je een zo uitgebreid mogelijke lijst, waarna je vervolgens fijn hun hele winkel kunt leegkopen. Weet jij veel! Maar echt mama’s in spe, je hebt lang niet alles nodig!

Wat je níet nodig hebt van deze baby uitzetlijst:

  • 3 molton hoeslakens/onderleggers. Je wasmachine draait met een newborn baby overuren. Een vieze molton is dus zo weer schoon. Hoef je er echt geen 3 voor aan te schaffen. 2 is meer dan zat.
  • slaapzakje (2x): is een persoonlijk dingetje. Ik heb zelf nog nooit een pasgeboren baby in een slaapzak zien liggen. Hooguit in een inbakerslaapzak, maar dat is niet wat ze hier bedoelen.
  • pyjama (2x): een pasgeboren baby kleed je het liefst zo min mogelijk aan of uit. Laat staan dat je ze ’s avonds een pyjama gaat aantrekken. Bovendien: die kleertjes van je baby worden echt niet vies (doorlekkers daargelaten).
  • aluminium kruik (2x): aan eentje heb ik er altijd meer dan genoeg gehad. Tegenwoordig kun je ook elektrische kruiken kopen. Nog veiliger!
  • kruikenzak (2x): en dus ook aan 1 kruikenzak
  • haarborstel en kam: een haarborstel alleen is voldoende!
  • flanellen luier (6x): waar moet ik die voor gebruiken? Hydrofiele luiers staan al op het lijstje…
  • navelbandjes (3x): zitten ook in het kraampakket. Hoef je dus niet los te kopen.
  • badthermometer: heb ik nog nooit gebruik. Even met je elleboog in het water en je voelt meteen of het water aangenaam is.
  • zuigfles (4x): tenzij je van tevoren al weet dat je geen borstvoeding gaat geven hoef je niet meteen 4 flessen aan te schaffen. Als de borstvoeding lukt heb je die flessen waarschijnlijk voorlopig niet nodig.
  • melkpoedercontainer: say what?!

LEES OOK: MIJN 5 FAVORIETE MUSTHAVES VOOR BABY’S.

De ultieme baby uitzetlijst?

Op 24baby.nl vond ik een heel handige, interactieve baby uitzetlijst. Je vinkt zelf aan wat je denkt nodig te hebben en print de lijst vervolgens uit. Als ik de lijst zo bekijk, dan vind ik ‘m aardig kloppen. Alleen deze zou ik nog van het lijstje schrappen:

 • zonnebrand: mijn drie kinderen zijn allemaal in de zomer geboren maar heb geen druppel zonnebrand gebruik
 • 2 slaapzakjes (daar is ie weer)
 • nachtlampje: hoezo dan?
 • reiswiegje: aan een Maxicosi en kinderwagen heb je genoeg

Oh ja, en vergeet de vitamines D en K niet, die staan er nog niet op!

Vertel eens, welke producten vind jij nou echt overbodig? En welke zou jij elke aanstaande mama aanbevelen?

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Neelke | The Dutch Chronicles 13 januari 2016

  Handig lijstje zo! Ik ben al helemaal klaar, maar heb alleen het allernoodzakelijkste gekocht. De rest koop ik wel mocht ik er behoefte aan hebben. Dan rent manlief maar even naar de winkel of bestellen we het lekker online. Zo in huis tegenwoordig.

 • Reply Shan 13 januari 2016

  De uitzetlijst is superhandig en ik zou de kersverse mama het overgrote deel aanbevelen, maar:
  -Luiertassen zijn vaak heel duur, mocht je dat geld niet hebben: a normal bag will do (vind ik).
  – Geen speciale zogenaamde stankproof luieremmer. Poepluiers gewoon gelijk in de container buitenshuis gooien. Is toch niet hygiënisch om op te stapelen.
  – Wipstoeltje is niet broodnodig, badcape ook niet. Die drogen vaak niet eens goed en met een normale (zachte) baddoek lukt het afdrogen ook prima ;)
  x

 • Reply Merel 21 januari 2016

  Klopt helemaal! Na een maandje als moeder ben ik nog zo groen als wat, maar wat ik echt fijn vindt tot nu toe zijn XXL hydrofiele doeken (BabyDump heeft online goede en die van Hema zijn fijn), overslagrompers (sowieso alles wat níet over mijn zoons hoofd gesjord hoeft te worden) en de Bibi magnetronsterilisator voor flesjes en spenen (scheelt je een hoop uitkoken).

 • Reply Merel 21 januari 2016

  Ps. Marjolein wat een fijne en mooie blog heb je!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge