Starten met hardlopen? 9 tips!

24 december 2015 | Categorie: Health & Food

Ik ben geen ster in sporten. Voor wie mij een beetje kent zal deze uitspraak niet als een verrassing komen. Heel eerlijk: sporten vind ik eigenlijk een (kleine) ramp. Ik heb nog nooit de drive gevonden om het vol te houden, en had al na een paar keer weer heel veel excuses om maar niet te hoeven gaan. Elk jaar, zo vlak voordat het nieuwe jaar begint, wil ik weer beginnen (een van mijn goede voornemens). Want aankomende zomer wil ik dan toch écht weer strak in bikini verschijnen. En natuurlijk wil ik zo gezond mogelijk leven en daar hoort sporten wat mij betreft bij.

Geen tijd is geen excuus!

Het grootste manco blijft mijn gebrek aan tijd. Ik weet dat je het eigenlijk niet als excuus mag gebruiken en dat het feitelijk een kwestie van prioriteiten is. Toch vraag ik me écht af hoe andere moeders het doen. Een druk gezin met drie kinderen (inclusief hun behorende sportclubjes), een baan van 32 uur, de weekenden volgepropt met allemaal praktische moetjes (boodschappen doen, zwemlessen, e.d.) en de avonden waarbij je blij bent als je eindelijk om 20.30 uur op de bank kan neerploffen. Ik weet echt niet hoe ik daar bijvoorbeeld 2 x 2,5 uur (uit-thuis-douchen) in moet passen. Jij?

Maar helemaal niks doen, dat voelt ook niet goed! Een vriendin moedigde me aan dat ik gewoon met hardlopen moest beginnen. En hoe langer ik erover nadenk, hoe enthousiaster ik eigenlijk word. Want welke sportschool is er in het weekend al om 7.30 uur open? Voor mij het ideale tijdstip om even gezond in beweging te komen, zo vlak voordat de ochtendspits van het gezin begint. Maar ook snel even een rondje rennen tijdens de lunchpauze op een thuiswerkdag of bijvoorbeeld ’s avonds, als het grut in bed ligt. Het enige dat ik hoef te doen is mijn voordeur uitlopen.

Nicole, blogger van o.a. Ren mama, ren!, moeder van 4 kinderen en zelf fanatiek hardloopster gaf me een aantal goede tips voor startende hardlopers zoals ik.

9 tips als je start met hardlopen

 1. Begin met een schema waarbij je van 0 naar 5 kilometer gaat in 12 weken. Heel geschikt is Evy’s Start to Run-app.
 2. Als je zwaar overgewicht hebt (voor mij niet van toepassing): ga dan eerst drie keer per week wandelen, want hardlopen is in het begin te belastend voor je gewrichten.
 3. Laat je in een speciaalzaak goede hardloopschoenen aanmeten, zo voorkom je problemen. (DONE)
 4. Stel jezelf in op 2/3 x per week hardlopen.
 5. Denk niet te veel na. Gewoon doen! Want je gedachten proberen je te verleiden om thuis te blijven. ‘Het is te warm, het is te koud, vandaag even niet, ik ben te moe’, etc.
 6. Heel belangrijk: je moet tijdens het hardlopen nog kunnen praten. Zo niet, dan ren je dus te hard.
 7. Plan niet meteen een (halve) marathon in! Dat is helemaal niet nodig en ook niet verstandig. Streef eerst naar die 5 kilometer.
 8. Maak hardlopen onderdeel van je dagelijkse routine. Dus weef het als het ware in de structuur in.
 9. Zet hardlopen in je agenda.

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en kunnen jullie het sporten ook in je leven fietsen…! Ik ga in elk geval mijn best doen, zodat het nu eens niet bij goede voornemens blijft. Doen dus!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply Jennifer | JenniferZ 28 december 2015

  Hele fijne tips! Ik hardloop ongeveer twee keer per week maar eigenlijk niet super lang omdat ik ontzettend snel afval dus ik moet daar mee oppassen helaas hahah. Maar ik ga je tips zeker gebruiken!

 • Reply Je eigen (kinder) kledinglijn beginnen? 10 tips! - Blogbymar.com 5 maart 2016

  […] LEES OOK: STARTEN MET HARDLOPEN? 9 TIPS! […]

 • Reply Ballet Beautiful: sporten à la Doutzen Kroes - Blogbymar.com 5 april 2016

  […] weken ben ik deze week eindelijk van start gegaan. Wil je ook starten met hardlopen, lees dan deze blog met tips voor starters van een zeer ervaren […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge