Een druk leven? Zo houd je het overzicht!

1 december 2015 | Categorie: Lifestyle

Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik het nou allemaal doe. Werken, een man die regelmatig laat thuis is en drie kleine kinderen. Brengen, halen, crèche, school, partijtjes, schoolevenementen, sportclubjes, boodschappen, tandartsafspraken, social events en meer. Met een groot gezin zit je geen moment stil. De dagen zijn volgepland met van alles en nog wat. De enige manier om het overzicht niet te verliezen is plannen! Op welke manier ik dat doe, zal ik je vertellen.

1. Houd een wekelijkse MT-vergadering met je partner.
Ik vergelijk ons gezin altijd met het runnen van een bedrijf. Er moeten heel veel dingen gebeuren om ons bedrijf draaiende te houden. Inkoop (boodschappen, kleding, cadeautjes, etc.), financiën, onderhoud (huis, auto, kapper, dokter, tandarts), schoonmaak (wassen draaien, strijken, schoonmaken, etc.), food & beverage (boodschappen, broodtrommels vullen) en ga zo maar door. Wie is binnen jullie gezin verantwoordelijk voor wat? Hebben jullie daar duidelijke afspraken over gemaakt of laten jullie alles een beetje op z’n beloop?

Een keer per week bespreken manlief en ik de komende week door. Wat staat er voor die week allemaal op het programma, wie is wanneer thuis, wanneer wordt er gesport, wie brengt of haalt de kinderen? Zijn er nog meer dingen die moeten gebeuren? Of zaken die besproken moeten worden op school of bijvoorbeeld met de oppas? Allemaal punten om tijdens je MT-meeting te bespreken. Het geeft mij heel veel rust dat ik dit niet hap-snap tussendoor hoef te doen.

2. Houd je acties bij in OneNote.
Ken je OneNote? Een heel handig programma om je notities en actiepunten in bij te houden. Je kunt verschillende notitieborden aanmaken waar je je (deel)acties op noteert. OneNote kun je zowel op je desktop als op je mobiel gebruiken. Handige eraan is dat je een bepaald notitiebord ook kunt delen met je partner. Zo kunnen jullie samen zien welke acties nog opgepakt moeten worden. Punten die we in onze MT-meeting bespreken komen vaak op een van de notitieborden van OneNote terecht. Mocht je OneNote niet fijn vinden, er zijn nog meer van dit soort handige apps.

3. Deel je mobiele agenda met je partner.
Ik houd al mijn afspraken bij in mijn smartphone. Jij vast ook? Maar wist je dat je je agenda vaak ook kunt delen met iemand anders? Wij hebben onze agenda’s onderling gedeeld. Zo zie ik altijd op mijn eigen mobiel (in een andere kleur) de afspraken van manlief staan.

plannen

4. Doe 1 keer in de week boodschappen.
Met een groot gezin is het bijna geen doen om dagelijks naar de supermarkt te gaan. Daarom doen wij wekelijks in het weekend onze boodschappen. Vooraf bedenken we op welke dagen wie thuis is en wanneer we welke maaltijd het beste kunnen eten. Geen inspiratie? Je kunt ook gebruikmaken van een maaltijdbox. Daar schreef ik eerder al een blog over.

5. Hang een whiteboard of krijtbord aan de muur.
In onze keuken hangt een whiteboard. Die gebruiken we voor losse notities. Of we schrijven er bijvoorbeeld kleine boodschappen op die we niet moeten vergeten. Ook handig om een mededeling achter te laten voor de oppas bijvoorbeeld.

6. Koop een gezinsagenda.
Tenslotte maak ik ook nog gebruik van een papieren jaaragenda. Ik heb iets met agenda’s en notitieblokken. Het is misschien niet meer helemaal van deze tijd maar ik blijf het heel fijn vinden om een agenda in mijn handen te hebben. Bij Hema vond ik deze praktische homeplanner. Het heeft precies 5 vakken, dus wij kunnen voor ons hele gezin alle afspraken bijhouden. Ik zet er gelijk in wat we die dag eten. Super handig toch?!

jaaragenda

jaaragenda

Vertel eens, hoe houd jij het overzicht? Heb je nog aanvullende tips voor mij, laat dan vooral een reactie achter!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

5 reacties

 • Reply Vlijtig Liesje 1 december 2015

  Ik schrijf dingen op in mijn moleskine. En verder streef ik er naar het leven zo eenvoudig mogelijk te houden.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Hoe vaak kijk jij in de spiegel?My Profile

  • Reply Marjolein 1 december 2015

   Ja, ook handig!!!

 • Reply Dhini 2 december 2015

  Lijkt mij handig!
  Dhini onlangs geplaatst…2B cosmetics – Pastel eyeshadow pencilsMy Profile

 • Reply Sabine 3 december 2015

  Handige tips! Was toevallig net op zoek naar een soort to-do lijst met noties enzo, dus ga meteen dat One Note eens bekijken. Mijn vriend en ik delen onze agenda via google, handig met al zijn diensten. Verder doe ik het huishouden en bellen we altijd om te bespreken wie wat haalt. Mijn vriend is niet zo van het plannen op korte termijn, maar komt er dan vaak al snel achter dat dat toch wel handig is om wél te doen ;)
  Sabine onlangs geplaatst…De aanloop naar de allerleukste maand van het jaar: let December begin!My Profile

  • Reply Marjolein 3 december 2015

   Leuk om te lezen hoe jij dat doet!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge