20 ideeën om de kerstvakantie door te komen

17 december 2015 | Categorie: DIY, Eropuit

Nog héél even en dan begint de kerstvakantie! De kinderen zijn er bij mij echt aan toe. Moe van alle schoolperikelen en de feestdrukte. Lekker even twee weken helemaal niks. Hoewel niks…?! Het blijft elke vakantie weer een uitdaging om een leuk ‘programma’ voor de kids te bedenken. Vooral als het buiten slecht weer is, kan het soms best lastig zijn. Maar uiteindelijk zijn er zo ontzettend veel dingen die je kunt doen. Zowel binnen als buiten! Daarom speciaal voor jullie 20 leuke ideeën voor de kerstvakantie!

EROPUIT

1. Ga lekker naar een bos en verzamel takken en bladeren waar de kinderen later bijvoorbeeld weer een kerststukje van kunnen maken.

2. In heel veel steden zijn er in deze periode (overdekte) schaatsbanen te vinden. Vaak kun je er ook schaatsen huren. Ik heb het zelf nog nooit met de kinderen gedaan maar ga het deze vakantie zeker doen! Een prachtige mogelijkheid om ze schaatsen te leren.

3. Of wat dacht je van een kerstcircus?! Van 17 december t/m 3 januari is er eentje in Amsterdam Carré. Vanaf 19 december kun je in Rotterdam Ahoy of Den Haag terecht.

4. Laat je kinderen een nachtje logeren bij een vriendje of vriendinnetje of bij een oom of tante die ze niet zo vaak zien. Vinden ze vast leuk!

5. Maak een lange strandwandeling en eindig de wandeling met een lekkere warme chocolademelk met slagroom.

6. Maak met de kinderen de tuin winterklaar. Geef ze een bezem en een schep en maak de boel samen aan kant.

7. Veel tuincentra hebben levende kerststallen of -shows. Google eens op een tuincentrum bij jou in de buurt. Vast en zeker dat er eentje is waar je naartoe kan gaan.

8. De meeste pretparken veranderen ook in een sprookjesachtige wereld met veel lichtjes en lekkere warme drankjes. Proef de sfeer in bijvoorbeeld de Winter Efteling. Spookjeswonderland (Enkhuizen) is bijvoorbeeld ook omgetoverd tot Sprookjeswinterland.

9. Eindelijk eens tijd om met het hele gezin naar de kapper te gaan!

10. Spreek een dagje met vrienden af die je al een tijd niet hebt gezien.

11. De boodschappen moeten ook gedaan worden. Maak voor je kind een lijstje met dingen die het zelf in de supermarkt mag zoeken. Oké, je doet er misschien wat langer over, maar ach, het is vakantie en het is best gezellig.

12. Ga lekker een middagje (disco-)bowlen.

kerstmis
BINNEN SPELEN

13. Op de Facebookpagina van Zonnerijk (coaching praktijk voor kinderen vanaf 9 jaar) zag ik een heel inspirerend voorbeeld van hoe je de mooiste momenten en belangrijkste gebeurtenissen kunt vastleggen. Het enige dat je nodig hebt is een potlood en papier. Ga met je kinderen lekker aan tafel zitten en klets over wat zij het leukste, stomste of belangrijkste vonden in 2015. Tijdens het tekenen van deze gebeurtenissen ontstaan ook mooie woordenwisselingen. Lees zelf maar eens hoe bijzonder dit is.

14. Knutselen is een van de favoriete bezigheden van mijn meiden. Verzamel allemaal leuke dingen (bladeren, papier, glitters, verf, watten, e.d.) en laat ze lekker hun eigen gang gaan. Op mijn Pinterest pagina heb ik een aantal ideeën verzameld.

15. Stempelen blijft ook heel leuk om te doen. Bij Hema verkopen ze nu allemaal kerststempels. Maak je eigen kerstkaarten met deze stempels en gekleurd karton.

16. Regent het buiten? Organiseer een filmmiddagje. Leg lekkere kussens op de grond, dekentjes, popcorn erbij en klaar ben je.

17. Bak kerstkoekjes in de vorm van een kerstboom, ster, sneeuwpop of Kerstman. De koekjes kun je als ze afgekoeld zijn vervolgens nog versieren.

18. Ga samen met de kinderen een kerststukje maken. Met steekschuim, allerlei dennentakjes, veel groen (bijvoorbeeld hulst) en andere kleine versierseltjes maken jullie vast een heel gezellig stukje voor op tafel.

19. Laat de kinderen een toneelstukje opvoeren met verkleedkleren en andere attributen.

20. Laat de kinderen met een aantal lakens zelf een hut binnen bouwen. Prikkelt hun creativiteit en is gewoon hartstikke leuk om te doen.

Oh ja, even lekker helemaal NIKS doen is ook heel fijn en ook precies waar de vakantie voor bedoeld is: rust! Hoewel dat soms best tobben is met een aantal koters om je heen…

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply Vlijtig Liesje 18 december 2015

  Dat is een flinke lijst met activiteiten. Daarmee moet het toch zeker gaan lukken.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Ik houd van GewoonMy Profile

  • Reply Marjolein 21 december 2015

   haha, nou ik ga echt niet al die dingen doen hoor. Maar genoeg ideetjes in elk geval… :-)

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge