Je huishouden organiseren – 14 tips

10 december 2015 | Categorie: Lifestyle

Als werkende moeder heb je altijd wel wat te doen. Kinderen naar school brengen, snel naar je werk, kinderen weer ophalen, ergens tussendoor nog boodschappen doen, wasjes draaien, strijken, de vuilniszak vervangen en ga zo maar door… Zelf kom ik uit een vrij traditioneel gezin. Moeders was thuis voor de kinderen en vader werkte. Het huishouden werd dus volledig bestierd door mijn moeder. Vader hoefde ’s avonds alleen nog maar voor het eten aan te schuiven en waar nodig hielp hij ons met het huiswerk.

Tegenwoordig liggen de zaken behoorlijk anders. De meeste moeders die ik ken werken naast het moederschap. Veelal drie of vier dagen per week. Naast hun drukke leven buitenshuis hebben ze ook nog een heel huishouden te runnen. Ik ben een van die moeders. Persoonlijk vind ik het niet meer dan normaal dat de taken in huis eerlijk verdeeld worden. Ik zou er niet aan moeten denken om dagelijks de sokken van mijn man achter zijn kont op te moeten opruimen. Of om na elke wc-beurt de wc weer schoon te moeten maken. Met drie kleine kinderen heb ik al genoeg troep en stront op te ruimen.

Maar hoe houd je thuis alle ballen in de lucht? En hoe zorg je ervoor dat de taken thuis eerlijk verdeeld worden? Hoe kun je je huishouden gemakkelijker maken? Kortom: hoe organiseer je je huishouden?

14 tips om je huishouden te organiseren

1. DOE ZO MIN MOGELIJK DINGEN WAAR JE EEN BLOEDHEKEL AAN HEBT
Geef alle stomme klusjes aan je man. Nee… grapje natuurlijk! Maar toch met een kern van waarheid. Er zijn vast wel een aantal karweitjes waar je echt een hekel aan hebt. Maak met je man afspraken over wie welk klusje doet. Mijn man vindt koken bijvoorbeeld leuk en ontspannend. Ik krijg er met drie kinderen hangend aan mijn been alleen maar stress van. Andersom vindt hij het hele badritueel helemaal niks, waar juist ik weer enorm van kan genieten.

2. PROBEER HET LEUKE IN ELK KLUSJE TE ZIEN
Natuurlijk, ik vind het ook niet leuk om een wc schoon te maken. Maar ik kan wel genieten van een heerlijk ruikend toilet. En daardoor vind ik het schoonmaken ervan niet langer vervelend. De was opvouwen? Ik ga er rustig voor zitten en vouw op m’n dooie akkertje die bergen was weg. Maak aparte stapeltjes voor de kinderen en leg alles netjes in de mand. Werkt heel ontspannend. Zeker als je er met je volle 100% aandacht voor gaat.

3. PROBEER ZO EFFICIENT MOGELIJK MET JE TIJD OM TE GAAN
Loop je ’s morgens naar boven om de kinderen uit bed te halen? Gooi dan meteen even een wasje in de wasmachine. Die was kun je dan ’s avonds, als je kinderen bijvoorbeeld in bad zitten, weer ophangen. Vul je meteen de wasmachine voor de volgende dag.

4. BRENG OM EN OM DE KINDEREN NAAR BED
Je kunt elke avond samen de kinderen naar bed brengen, hartstikke gezellig natuurlijk. Maar je kunt ook afspreken om het om en om te doen. In de tijd dat de kinders naar bed worden gebracht kan de ander de keuken opruimen. Waarschijnlijk zijn jullie dan allebei op hetzelfde tijdstip klaar voor een kop koffie of thee.

5. DOE WEEKBOODSCHAPPEN
Maak in het weekend een planning voor wat je de komende week gaat eten en koop de boodschappen in een keer in het weekend. Maak van een nood een deugd: neem de kinderen mee naar de supermarkt om te helpen. Vinden ze hartstikke leuk. Kan de ander thuis ondertussen even strijken, sporten of gewoon even niksen…

6. WORD EEN BEETJE GEMAKKELIJKER
Hoe hoog leg je de lat eigenlijk? Wil je dat alles kraakhelder is? Of vind je het prima dat het zo af en toe wat minder schoon is? Streef niet naar absolute perfectie. Je kunt met kids om je heen nu eenmaal niet verwachten dat alles brandschoon blijft. Ze hebben nou eenmaal wel eens vieze vingers, laten een toilet goor achter en maken rommel. Het hoort erbij!

7. HOUD HET BIJ!
Je kunt beter elke dag even de dweil door de keuken halen dan dat je het een week niet doet en je dus enorm moet gaan schrobben. Met andere woorden: zorg ervoor dat de troep niet te erg wordt of bijvoorbeeld de was niet te veel opstapelt. Uiteindelijk ga je er alleen maar als een berg tegenop zien om het weer weg te moeten werken. Houd het dus een beetje bij en je zult zien dat je er dan in the end veel minder werk aan hebt.

8. EEN KEER IN JE HANDEN
Ooit kreeg ik zelf een hele goede tip: zorg ervoor dat je altijd alles een keer in je handen hebt. Ga dus geen dingen verplaatsen om het vervolgens uiteindelijk op de juiste plek neer te leggen. Dan heb je er dus twee dubbel werk aan gehad.

9. ALLES OP EEN VASTE PLAATS
Al het speelgoed, maar bijvoorbeeld ook alle losse knutselspullen, hebben een vaste plek in huis. Ik ben nog steeds heel erg blij met een systeem dat ik vorig jaar bij Ikea kocht. Allemaal kleine bakjes die ik heb gelabeld voor de knutselspullen. Ik werd gek van al die kleine losse onderdelen die alleen maar zoekraakten. Verder vind ik opbergmanden ook erg fijn om al het speelgoed in op te ruimen. We hebben er eentje voor de barbies, het duplo, de auto’s, etc. Dit maakt het opruimen van het speelgoed ook voor de kinders heel gemakkelijk.

huishouden

huishouden

10. TUSSENDOOR ZELF OPRUIMEN
Hoe jong je kinderen ook zijn, leer ze zo snel mogelijk dat ze eerst het speelgoed opruimen, als ze met iets anders willen spelen. Zijn ze klaar met het playmobile, dan ruimen we het weer op. Klaar met knutselen, idem dito. Je hoeft niet het einde van de dag af te wachten om vervolgens zelf alles in een keer op te ruimen. Mijn kinderen zijn altijd erg trots als ze helemaal zelf hun speelgoed hebben opgeruimd. En ik ook!

11. VASTE ROUTINES GEVEN HOUVAST EN RUST
Spreek met jezelf af dat je niet alles op een dag hoeft te doen. Maak bijvoorbeeld van de woensdag en zaterdag een wasdag. Op alle andere dagen hoef je er dan niet over na te denken. Wij hebben onlangs een doedag en een eropuit-dag in het weekend geintroduceerd. Op de doedag doen we allemaal ‘klusjes’ die moeten gebeuren, zoals de boodschappen, cadeautjes kopen, tuin bijvegen. Van die dingen. Op de eropuit-dag gaan we allemaal leuke dingen met het gezin doen. Een gezellige date, een middagje naar het strand, etc. Dit geeft ons veel houvast. We laten ons niet verleiden tot het doen van allemaal klusjes op onze eropuit-dag.

12. ERGER JE NIET
Irritaties tussen mannen en vrouwen ontstaan vaak omdat vrouwen vinden dat ze onevenredig veel doen in het huishouden. Ik heb soms ook van die momenten dat ik dan denk dat ik de enige ben die al die rondslingerende rotzooi zie liggen. Ik ben er in de loop der tijd achtergekomen dat mijn vent bepaalde dingen gewoon echt niet ziet. Als je je dat realiseert, erger je je ook minder. In plaats daarvan geef ik hem gewoon heel gericht opdrachten. Hij vindt dat helemaal prima en zo houden we de goede sfeer erin.

13. MAAK ETEN VOOR 2 DAGEN
Veel gerechten lenen zich er prima voor om voor 2 dagen te maken. Een pastasaus of een soep bijvoorbeeld. Vries de saus of soep in en bewaar het voor een avond dat je weinig tijd hebt om te koken, bijvoorbeeld als je kind moet sporten.

14. VERGELIJK JEZELF NIET MET ANDEREN
Deze tip kwam ik tegen op de site hesterhelpt.nl (een site helemaal gericht op tips voor het huishouden). Ga jezelf vooral niet vergelijken met anderen! Vaak hoor ik van mensen die hier bij mij thuis komen dat ze niet begrijpen dat het allemaal zo netjes en schoon is. Maar wat zij niet weten is wat ik daar allemaal voor doe, dat ik daar hulp bij krijg en dat het me dus tijd en geld kost. Het organiseren van je huishouden kost gewoon veel tijd en kan ook best lastig zijn in combinatie met een baan en gezinsleven. Dat geldt voor iedereen!

Heb jij nog tips voor anderen? Laat dan hieronder vooral een berichtje achter!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reply Linda 10 december 2015

  Wat een vrolijke speelhoek hebben jullie. Heel leuk gedaan met die knutselbakjes.
  Linda onlangs geplaatst…De kerstboom staat ‘eindelijk’My Profile

  • Reply Marjolein 11 december 2015

   Dank Linda! Is echt ideaal met die bakjes zo!

 • Reply Vlijtig Liesje 10 december 2015

  Vooral de routines vind ik een goede tip. Dan wordt het een gewoonte en geïntegreerd in je dag. En daardoor wordt het makkelijker om te doen vind ik altijd.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Zo koop je een nieuwe matrasMy Profile

  • Reply Marjolein 11 december 2015

   Ja inderdaad!

 • Reply Sabine 10 december 2015

  Handige tips hoor! Zelfs zonder kinderen is het huishouden lastig haha. Ikzelf ben behoorlijk makkelijker geworden. Lukt de afwas nu niet? Dan morgen maar. Geen probleem. We zijn ook maar mensen en kunnen niet alles tegelijk doen. Mijn huis is wel vaak netjes omdat ik alles meteen opruim, scheelt een hoop gedoe!
  Sabine onlangs geplaatst…Fotoblog: de Nacht van de KaarsjesMy Profile

  • Reply Marjolein 11 december 2015

   Heel goed, gewoon lekker wat relaxter worden, helpt ook!

  • Reply Marjolein 11 december 2015

   Heel goed om wat relaxer ermee om te gaan!

 • Reply Mariska 11 december 2015

  Bijhouden en een vaste plaats werken bij mij het beste! Ik maak me er niet al te druk om, maar het wordt hier dan ook niet zo snel rommelig. Gewoon opruimen wanneer je wat gebruikt hebt doet ook al wonderen!

 • Reply Opruimen volgens de methode van Marie Kondo - Blogbymar.com 22 maart 2016

  […] LEES OOK: 14 TIPS OM JE HUISHOUDEN TE ORGANISEREN […]

 • Reply Ben je moe? 7 tips voor meer rust en me-time! - Blogbymar.com 26 april 2016

  […] Je huishouden organiseren – 14 tips […]

 • Reply Zana 22 november 2016

  Heel erg bedankt voor de tips, ben zelf ook bezig met het betere organiseren van het huishouden. Alle informatie is natuurlijk erg welkom

 • Reply Babette 9 november 2017

  Goeie en praktische tips, bedankt!

 • Reply monstrey christa 19 november 2017

  Mijn huis is niet rommelig, het is gewoon te weinig gepoetst zoals ramen lappen, dweilen, afstoffen enz….iemand daarvoor ideeen?

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge