Je kind last van Sinterklaas stress? 5 tips!

19 november 2015 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Is jouw kind ook zo blij dat Sinterklaas weer in het land is? Helemaal in de ban van de goedheiligman? De meeste kinderen vinden het erg leuk, maar ook best een beetje spannend. Er gebeurt ook veel in deze periode. Het straatbeeld verandert met versieringen en lampen, de winkels zien er anders uit, het Sinterklaasjournaal is weer op televisie, op de crèche en op school wordt dagelijks veel aandacht aan de Sint besteed, de schoenen mogen weer gezet worden en – last but not least – pakjesavond! Op internet kwam ik een aantal handige tips tegen om de Sinterklaas ‘stress’ bij je kind in goede banen te leiden.

5 tips om de Sinterklaas stress te verminderen:

1. Praat met je kind. Een inkoppertje. Maar wel een belangrijke. Ga je bijvoorbeeld naar een Sinterklaasfeest op je werk? Vertel je kind wat jullie gaan doen, hoe lang het duurt, dat het er druk gaat worden, misschien zelfs wel lawaaiig. Kortom: schep zoveel mogelijk duidelijkheid. Zo weet je kind precies waar hij/zij aan toe is.

2. Plan niet te veel andere activiteiten. De aanloop naar pakjesavond is al druk genoeg. Thuis, op de crèche, bij vriendjes en vriendinnetjes: overal komt Sinterklaas weer om de hoek kijken. Houd de rust er een beetje in door niet te veel activiteiten buiten de deur te plannen. Ga je in een weekend naar een Sinterklaasfeest toe? Blijf dan bewust de volgende dag lekker een dagje thuis.

3. Zet die schoen niet te vaak. Het is natuurlijk heel leuk, maar ook spannend dat ’s nachts, terwijl jullie allemaal lekker liggen te slapen, de schoentjes worden gevuld. Thuis krijg ik er veel vragen over van mijn kinderen. Hoe komt Zwarte Piet nou bij ons binnen? En kan ik niet beter een laars neerzetten, dan krijg ik vast meer van Zwarte Piet. In de aanloop naar pakjesavond mogen ze bij mij een keer of drie hun schoen zetten. Zo voorkom ik dat ze er elke dag mee bezig zijn. Voor alle duidelijkheid gebruik ik een aftelkalender. Ze weten dan precies wanneer het zover is. Je kunt er hier een aantal vinden.

4. Snoep met mate. Heerlijk al die pepernoten, chocolademunten en ander strooigoed. Hoe lekker het ook is, geef het met mate. Wat denk je dat al die suikers met je kind doen? Bij ons gaan ze er alleen maar meer van stuiteren. Bovendien krijg je dan elke dag de vraag wanneer ze weer een pepernoot mogen. Probeer dit dus een beetje te doseren.

5. Cadeaus met mate. Wat geldt voor het snoepgoed, geldt ook voor cadeautjes. Kinderen zijn vaak al blij met iets kleins. Het is wel leuk maar zeker niet nodig om heel veel cadeaus te geven. Van gekkigheid weten ze vaak toch niet wat ze ermee moeten. Stress! Mocht je pakjesavond met anderen vieren, maak er dan duidelijke afspraken met elkaar over. Word je kind straks toch door opa en oma overladen met cadeaus? Leg dan een aantal cadeautjes apart in een kast voor een ander keertje.

Is je kind erg gevoelig voor alle prikkels in deze periode? Dan vind je dit artikel misschien ook interessant om te lezen.

 

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

0 reacties

Laat een reactie achter

CommentLuv badge