Je kind heeft talent. En dan?

5 november 2015 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling, Persoonlijke posts

Vorige week woensdag bracht ik mijn oudste dochter nietsvermoedend naar turnles toen ik werd aangesproken door de trainster. Of ik even een momentje had. ‘Iemand van de selectiecommissie heeft je dochter vorige week zien turnen en wij denken dat zij aanleg heeft om zich verder ontwikkelen in het turnen’. Of wij haar audities willen laten doen voor de voorselectie (bij de voorselectie worden kinderen extra getraind om later deel te nemen aan de selectie).

Oh my god! Wil ik dit wel? Ja, het was mij ook wel opgevallen dat ze het na een paar weekjes turnen al aardig goed doet. En dat ze er plezier in heeft staat boven kijf. Van ’s morgensvroeg tot bedtijd worden er radslagen, handstanden, splitten en spagaten gemaakt. Om soms kriegel van te worden, al die benen in de lucht…

Ik moet meteen denken aan de verhalen van een collega wiens dochter een zeer getalenteerd turnstertje is. Het meisje (geloof 9 jaar) traint maar liefst vier keer per week vier uur. Dat maakt dus 16 uur per week! Bijna geen tijd voor sociale activiteiten, huiswerk kan pas ’s avonds gemaakt worden, kind gaat daardoor steevast te laat naar bed en ouders staan met brengen en halen in dienst van het kind. Maar hé, ze heeft talent en vindt het leuk. Sta je als ouder dat talent van je kind in de weg? Stop je met de sport of stimuleer je juist om door te gaan?

LEES OOK: PAARDRIJDEN, PIANOLES OF HOCKEY? NEE, IK WIL GEWOON LEKKER SPELEN!

Het blijft een lastig dilemma vind ik. Ik zou nooit willen dat het hele gezin draait om het talent van één kind. Ik heb nog twee andere kinderen die ook hun aandacht verdienen. Maar dit is hoe ik er nu over denk. Ik ben natuurlijk nog maar een groentje op dat vlak. Manlief spreekt diezelfde avond zijn zorgen uit. Is het wel goed dat een kind van 6 jaar nu al moet presteren? Wat doet dat met haar zelfvertrouwen?

We besluiten uiteindelijk dat ze toch naar de auditie gaat. Een training van maar liefst 2 uur waarbij ze achter elkaar allemaal oefeningen moet doen voor de ogen van de commissieleden. Veel van de oefeningen heeft ze zelfs nog nooit gedaan. Afgelopen zaterdag was het zover. Na afloop van de auditie zegt ze uit zichzelf dat ze hoopt door te mogen gaan. En dat mag ze. We hebben gisteren een bericht gehad dat ze een klein talentje is… Vanaf volgende week gaat ze speciale trainingen volgen waarbij ze meer aandacht krijgt voor de techniek van de turnsport.

Voor nu heb ik daar geen problemen mee. 1 stap tegelijk… En mocht ze er geen zin meer in hebben of toch iets anders willen doen, dan kunnen we altijd nog stoppen, toch?! Maar dan kan ik (of zij) het mezelf in elk geval nooit kwalijk nemen dat we het niet geprobeerd hebben…

Wat zou jij doen als je kind op zo’n jonge leeftijd eruit gepikt wordt? Stoppen of stimuleren?

 

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

13 reacties

 • Reply Linda 5 november 2015

  Poe! Wat lastig! Ik snap je tweestrijd. Van de ene kant is het geweldig als je kind haar hobby zo kan uitoefenen en daar echt talent voor heeft. Van de andere kant wil je ze vooral lekker kind laten zijn en onbezorgd haar gang laten doen.

  Het klinkt wel fijn zo, een speciale training, ik neem aan gewoon 1x of evt 2x per week? Dan zou ik het ook wel okee vinden. Maar op deze leeftijd zou ik dat ook wel genoeg vinden en het belangrijkste is dat ze er vooral heel veel plezier in houdt!
  Linda onlangs geplaatst…Voor alle K3-tjes: Nieuw K3 Regenboogjurkje!My Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Ja, best lastig he?! We gaan het zien allemaal…

 • Reply Sabrina 5 november 2015

  Lijkt me lastig. Maar denk dat je het goed aanpakt door haar te laten proberen. Nog veel turnplezier voor je dochter!
  Sabrina onlangs geplaatst…WOORD OP WOENSDAG – Flamingo!My Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Dank je wel Sabrina!

 • Reply Vlijtig Liesje 6 november 2015

  Inderdaad een lastig vraagstuk. In eerste instantie zou ik een kind de kans geven om te kijken of er inderdaad meer in zit. Dus niet meteen afkappen.
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Haarborstels: maak jij ze schoon?My Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Ja, zo zit ik er nu ook in… We zien wel hoe het loopt…

 • Reply Barbara 6 november 2015

  Lastig zeg! Maar ik vind het een goede keus die jullie maken. Je kunt altijd nog bijsturen, toch?
  Barbara onlangs geplaatst…Mijn meest inspirerende Blogs.My Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Ja inderdaad, we kunnen altijd nog stoppen of sec voor het recreatieve turnen gaan…

 • Reply Yvonne van Loon 6 november 2015

  Een heel herkenbaar verhaal. Mijn meiden turnen inmiddels allebei in de selectie. Ze zijn tweeling (nu 8) en zijn op hun 4e door de trainster van de selectie gescout voor de voorbereidingsgroep. Wij hebben toen de keuze vooral bij hun gelaten. Dat doen we eigenlijk nog steeds. Elk jaar komen er trainingsuren bij (ze trainen nu 3 x 3 uur per week). Ons motto is dat zolang zij het leuk vinden en zij er voor willen gaan, wie zijn wij dan om dat in de weg te staan.
  Yvonne van Loon onlangs geplaatst…Stress. Zoveel te doen en zo weinig tijd!My Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Oh wow zeg, wat goed! En wat vind je er zelf van (buiten het feit dat je trots bent natuurlijk), red je het met je tijd?

   • Reply Yvonne van Loon 7 november 2015

    Ik geniet van hun plezier en van mijn extra vrije tijd als ze trainen en niet thuis zijn ;) (ik heb geen andere kinderen). Het brengen is nu nog te doen, omdat de gymzaal om de hoek zit. Vanaf januari gaan ze naar een nieuw gebouwde zaal, dan wordt het puzzelen omdat we niet alle dagen een auto hebben. In overleg met andere ouders en carpoolen hoop ik dat het lukt. Het enige wat ik jammer vind is dat we minder weg kunnen in de weekenden, omdat ze moeten trainen op zondagochtend. Ohh en dat ze daardoor bijna nooit meer mee naar de kerk kunnen. Verder ben ik eigenlijk gewoon blij dat zij gelukkig zijn.

 • Reply Maai 6 november 2015

  Oei, lastig ja. Ik zie het om me heen veel gebeuren en bij het ene kind pakt het soms niet zo goed uit en bij het andere juist wel. Ik kan me voorstellen dat je niet wil dat je gezin daar om draait. Pf succes met jullie keuzes.
  Maai onlangs geplaatst…Verslaafd aan mijn telefoonMy Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Dank je wel Maai!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge