Wat nou bucket list? Maak een fuck-it list! Heel zen…

4 november 2015 | Categorie: Lifestyle

Een fuckit-list… Say what?! Claudia de Breij (40 jaar) vraagt zich nog steeds af hoe het nou allemaal moet, dat leven. Haar nieuwe boek – Neem een geit. Leven voor gevorderden – staan vol levenslessen. Tips en adviezen van bekende Nederlanders, filosofen, vrienden en familie van De Breij. Bij De Wereld Draait Door vertelde ze gisteravond over een van die levenslessen: maak een fuck-it list. In plaats dus van de welbekende bucket list. Geen lijst met dingen die je nog allemaal wilt doen of beleven in de rest van je leven maar juist het tegenovergestelde: een lijst met dingen die je niet meer wilt of hoeft te doen.

Want zeg nou zelf, we willen en moeten allemaal zo ontzettend veel. In ons drukke leventje ben je moeder, moet je je kinderen opvoeden, een leuke baan op niveau hebben, een sexy minnares zijn voor je man en hordes vriendinnen hebben. En oh ja, we moeten een strak lijf hebben, er moet dus gesport worden en we moeten gezond eten. En dan is er nog die bucket list. Ik heb begin dit jaar ook eentje gemaakt. Wilde het pianospelen weer oppakken en nog veel meer… Aaaaaaaagggghhhhh!

Al die wensen, ze leiden alleen maar tot teleurstelling, frustratie, irritatie en stress. Vooral als het je niet lukt om de dingen van je bucket list af te strepen. ‘Had ik maar dit of had ik maar dat’. ‘Ik wou dat ik dit, ik wou dat ik dat…’. Hoe relaxed is het als je gewoon lekker tevreden bent met het leven dat je leidt? Geen smachtende hunkering naar meer. Maar leven in het hier en nu (wat klinkt dat zen he?!).

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het prachtig om ambities te hebben, om ergens naar te streven of iets om naar uit te kijken. Om soms tijd vrij te maken om die dingen te doen die je altijd al had willen doen. Daar is helemaal niks mis mee. Maar zo’n fuck-it list werkt heel relativerend, vind je ook niet?!

8 DINGEN DIE IK OP MIJN FUCK-IT LIST HEB GEZET:

1. Ik hoef niet zo nodig te leren skiën. Veel mensen in mijn omgeving gaan minimaal 1 keer per jaar met het gezin skiën. Vaak voel ik ergens dat verlangen om dat ook te doen met man en kids. Maar ik kan niet skiën en ga het waarschijnlijk ook nooit leren. Geef mij dus maar de zon.

2. Een concertpianiste zal ik nooit meer worden. Jarenlang speelde ik piano, maar sinds de komst van de kinderen heb ik vrijwel geen noot meer aangeraakt. Ik stop met treuren hierover. Leuk als ik ooit weer de tijd kan vinden om een stuk te spelen, maar de dingen gaan nou eenmaal zoals ze gaan.

3. Terug naar maatje 36? No way! Na drie zwangerschappen is dat totaal niet realistisch. Stoppen met zaniken hierover.

4. Ik heb het wel eens met mijn vader over het samen schrijven van een boek (thriller). Lijkt me geweldig om te doen. Maar even reëel, daar ga ik nooit voldoende tijd voor hebben.

5. Ik heb zoveel respect voor mensen die vrijwilligerswerk doen. Een collega van mij is bijvoorbeeld een buddy voor stervenden. Zou dat ook heel graag willen, maar moet accepteren dat dat in mijn huidige leven niet past.

6. Al mijn duizenden foto’s inplakken in albums? Haha, ik moet bijna lachen (of eigenlijk huilen) bij het idee alleen al. Nee hoor. Over 20 jaar bestaan er vast geen fotoalbums meer.

7. Leren naaien. Tijdens mijn eerste zwangerschap kocht ik een naaimachine onder het mom van, leuk om straks lekker crea bea bezig te zijn. Ik ben niet crea en ik word nooit bea. Naaimachine is dus weer de deur uit…

8. De mooiste plekjes van de wereld zien? Lijkt me fantastisch om dat te doen. Maar hoe realistisch is dat? Ik ben al blij als we in de zomervakantie er met z’n vijven lekker op uit kunnen. Maakt dan niet eens echt veel uit waar we naartoe gaan. Als we maar samen zijn. Wel hoop ik ooit nog een keertje met het gezin een maand of twee te kunnen rondreizen in Australië of Amerika bijvoorbeeld.

En, ga jij zo zo’n fuck-it list maken?

Fotocredits: Kaboompics.com

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

22 reacties

 • Reply Kimberley 4 november 2015

  Haha, vooral nummer 3 en 6! Jeetje, daar wil ik nooit meer over wakker liggen, hoor :-)
  Kimberley onlangs geplaatst…Freebie: Life is a party!My Profile

  • Reply Marjolein 4 november 2015

   hahaha, nee, volgens mij geen enkele moeder… :-)

 • Reply Barbara 4 november 2015

  Zo dat is een lekkere lijst, daar ga ik er ook 1 van maken!
  Wordt misschien wel langer dan de Bucketlist..
  (grijns)
  Barbara onlangs geplaatst…Glimlach, Grinnik en Geniet #6My Profile

  • Reply Marjolein 4 november 2015

   Hahahaha, nou dat zou helemaal zen zijn!

 • Reply Floor 4 november 2015

  Ah, een fuck it list bevalt me wel, haha
  Floor onlangs geplaatst…De kracht van Internet | internetvriendenMy Profile

  • Reply Marjolein 4 november 2015

   ;-)

 • Reply Els 4 november 2015

  Wat een enorm leuk idee. Concerpiantiste zal ik denk ik ook nooit worden ;-). Ik zal eens denken over dingen die ik op zo’n lijst kan zetten :-).

  • Reply Marjolein 4 november 2015

   Ben benieuwd naar jouw lijstje!

 • Reply Linda 4 november 2015

  Yes hij is leuk! En het is goed om te lezen dat het oké is als je bepaalde dingen helemaal niet kunt of wilt. Heerlijk!

 • Reply Pauline 4 november 2015

  Mooie fuck-it list, dat zijn dingen die ik ook wel wil fucken.
  Pauline onlangs geplaatst…Winactie: 3x een Minions dvdMy Profile

 • Reply Linda 4 november 2015

  Hahaha heerlijk geschreven!! Nooit over nagedacht maar het werkt inderdaad een stuk relaxter als een bucket list!! :-)
  Linda onlangs geplaatst…** Winnaar ** Baby Shower GloveMy Profile

 • Reply Roos 4 november 2015

  Fantastisch haha! Ik moet nog even bedenken wat ik op mijne zal zetten.. :-)

 • Reply Melle 5 november 2015

  Wat leuk! Ik had ook al over het boek gehoord en om dan nu zo’n ‘Fuck-It’ lijstje te lezen maakt het helemaal af. Zo herkenbaar! Want dat eeuwige alles willen en daar stress van krijgen, dat is echt helemaal niet relevant. Op de lijst ermee! En dat boek, zit nu in mijn digitale winkelmandje!

 • Reply Ilse 5 november 2015

  Ik vind het idee echt heel grappig! Ik zal eens diep gaan nadenken over de mijne.
  Maarre… een aantal van die dingen die op jou lijstje staan kunnen nu misschien niet maar het leven duurt lang hoor! ;)

  (Vind het altijd zo raar als mensen zeggen dat het leven kort is!)
  Ilse onlangs geplaatst…Review: DSW Replica van Furnish SpotMy Profile

 • Reply Bibiane 5 november 2015

  Wat een geweldig idee!! Dank je wel om dit te delen, ik ga er ook eentje maken :)
  Bibiane onlangs geplaatst…De mooie mama-dingen tagMy Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   Oh leuk! Deel je ‘m dan ook?

 • Reply Nicole @ Everyday-Life.nl 5 november 2015

  haha geweldig! Ik wil ook een fuck-it-list!!
  Nicole @ Everyday-Life.nl onlangs geplaatst…Waarom ik een hekel had aan borstvoeding gevenMy Profile

  • Reply Marjolein 6 november 2015

   ;-)

 • Reply Bregje 7 november 2015

  Wat een goed idee! En die foto’s…bekend verhaal! ;)
  Bregje onlangs geplaatst…Ik ben een potjesmoeder!My Profile

 • Reply Mijn Fuck-it list 10 november 2015

  […] van Blogbymar maakte al een heel mooi fuck-it lijstje waar ik mij volledig in kan […]

 • Reply Kiran 19 november 2015

  Gevonden! En ik ben fan, ik wil ook een Fuck-It lijst! Vooral nummer 3 en nummer 8 kan ik me goed in vinden…oooh wat zal het heerlijk zijn om dat gewoon lekker te laten gaan!
  Kiran onlangs geplaatst…10 dingen die je vanaf vandaag kunt doen voor een gelukkiger levenMy Profile

  • Reply Marjolein 19 november 2015

   Hahaha, ga er maar snel eentje maken!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge