Een druk gezin? Zo creëer je meer me-time voor jezelf!

3 november 2015 | Categorie: Lifestyle

Laatst las ik ergens een berichtje van een moeder die sinds de komst van haar baby niet meer naar de kapper was geweest. Het lukte haar niet om een momentje voor zichzelf te vinden. Babylief was ondertussen al anderhalf jaar! Ik schrok er eigenlijk een beetje van. Ik kan natuurlijk niet in het leven van een ander kijken, maar anderhalf jaar geen moment voor jezelf? Houd je het überhaupt wel vol als je nooit een tel voor jezelf hebt? Nooit een keertje me-time?

Met een drukke baan, een gezin met 3 kinderen, een man die vaak van huis is, en een tijd-slurpende hobby (bloggen) vind ik het ook best lastig om die momentjes voor mezelf te creëren. Maar ze zijn zo belangrijk voor me. Op de momenten dat ik even niet hoef te zorgen, te werken of te huishouden laad ik echt even op. Ik gun mezelf die momenten. Manlief gunt ze mij gelukkig ook. En ik geloof ook echt dat ik een leukere moeder ben door af en toe even me- (of we-)time in te lassen. Hoe ik dat doe?

– Twee keer per jaar proberen manlief en ik één of twee nachtjes samen weg te gaan. Oma en opa passen dan in ons huis op, zodat de kinderen niet ‘versleept’ hoeven te worden. Heerlijk om een paar daagjes geen zorgtaak te hebben. Alleen even aandacht voor elkaar. Misschien voel je je schuldig om van huis te gaan? Mijn ervaring is dat de kinderen het ook heel leuk vinden om een paar daagjes met opa en oma door te brengen. En in the end: een goede relatie tussen twee ouders vormt de basis van het gezin!

– Ik probeer minimaal eens per twee weken een avond voor mezelf te claimen. Op die avonden ga ik direct uit het werk samen met een vriendin bijvoorbeeld een hapje eten. Manlief zorgt dat hij dan op tijd thuis is. Heerlijk om even het avondritueel een keertje niet te hoeven doen. Ik kan daar weer een tijdje op teren.

Vanaf 20.00 uur zijn alle kipjes op stok. De meeste avonden besteed ik aan mijn blog. Dat is mijn ontspanning. Maar je kunt natuurlijk ook een boekje pakken, een serietje kijken of wat oefeningen doen. Het is maar net wat je leuk vindt en waar jij je energie van krijgt.
Om te voorkomen dat ik elke avond na 20.00 uur nog allemaal huishoudelijke klusjes doe, verspreid ik die klusjes meer over de dag. Ik doe bijvoorbeeld ’s morgens (voordat ik naar m’n werk ga) een was in de wasmachine. Als de kinderen in bad spelen haal ik de was er weer uit en zet ik weer een nieuwe was aan. Die was hang ik dan weer op als ik mijn laatste rondje door het huis doe (rond 22.30 uur). Was opvouwen doe ik niet ’s avonds maar vaak samen met een van de kinderen. De keuken opruimen doe ik direct na het eten, als de kinderen nog even spelen.

– Minimaal een keer per maand regelen we een oppas zodat manlief en ik een avondje uit kunnen gaan. Hapje eten ergens, een biosje of gewoon gezellig een avondje bij vrienden borrelen… Leg die data zoveel mogelijk vast met een oppas. Dan heb je iets om naar uit te kijken! Geen geld om een keer per maand een avond uit te gaan? Je kunt ook thuis een romantisch dinertje bereiden!

Mijn kappersafspraak is heilig! Als mijn haar maar goed zit… Ik ga om de 8 a 9 weken naar de kapper. Die afspraak plan ik altijd in op een zaterdagochtend om 9.00 uur. Manlief gaat ondertussen met alle kinderen naar de dansles van onze middelste. Prima toch?!

LEES OOK: JE EIGEN KINDERKLEDINGLIJN BEGINNEN? 10 TIPS!


Meer me- (en we-)time creëer je door:

1) Deze tijd ‘simpelweg’ te claimen. Maak daar met je partner duidelijke afspraken over. Is je man vaak laat thuis van zijn werk (zoals bij mij het geval is)? Zorg er dan voor dat de rollen minimaal 1 of 2 avonden per week omgedraaid zijn. Laat hem de kinderen een keertje naar bed brengen bijvoorbeeld. Ga dan niet ondertussen allemaal huishoudelijke klusjes doen, maar echt iets voor jezelf!

2) Probeer huishoudelijke klusjes samen te verdelen en meer over de dag te verspreiden (zoals ik dat met de was doe) of betrek je kinderen er meer bij. Zo voorkom je dat je avond opgaat aan dit soort suffe dingen.

3) Tenslotte: plan ook die weekendjes samen in. Heb je geen opa of oma die op kunnen passen? Je hebt vast wel vrienden met wie je afspraken kunt maken. Nemen zij een weekend voor hun rekening en draaien jullie daarna de rollen om. Help elkaar!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

2 reacties

 • Reply Fleur 3 november 2015

  Leuk om jouw tips te lezen.Veel daarvan pas ik zelf ook toe en ik moet ook zeggen dat ik het bloggen ook wel als me-time zie. Ik moet wel eerlijk bekennen dat het al een hele tijd geleden is dat ik naar de kapper ben geweest, maar ik kan gelukkig leuke dingen met mijn haar ;P
  Fleur onlangs geplaatst…Handleiding: een geheime lange Pinterest-afbeelding toevoegenMy Profile

  • Reply Marjolein 3 november 2015

   Ja inderdaad, bloggen is ook me-time, zo zie ik dat ook wel… Zie op de foto je haar mooi opgestoken :-)

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge