Druk? Geen excuus om niet gezond te eten! 6 tips!

10 november 2015 | Categorie: Health & Food

Als moeder herken je het vast wel. Elke ochtend is het een race tegen de klok om de kinderen op tijd op de crèche of op school te krijgen. Aankleden – eten – haren kammen – tanden poetsen – plassen – schoenen aan… In de tussentijd moet je jezelf ook nog helemaal preppen, de broodtrommels gevuld worden, misschien nog even snel de wasmachine aanzetten? ’s Avonds herhaalt het riedeltje zich. Zorgen dat je op tijd bent om de kinderen op te halen en eten te koken…

De drukte die we allemaal ervaren, of je nou wel of geen kinderen hebt, hoeft geen excuus te zijn om toch een gezonde maaltijd op tafel te zetten. Heel verleidelijk om je ontbijt even over te slaan of om ’s avonds snel wat aardappelen te bakken. Maar wist je dat een gezond voedingspatroon 80% bepaalt van hoe je eruit ziet, hoe je conditie is, hoe je afvalt? Sport en beweging zorgen maar voor 20% van het ‘resultaat’. Dit geeft dus maar weer aan hoe belangrijk het is om aandacht te hebben voor een gezond voedingspatroon. En dat dat niet meer tijd hoeft te kosten, kan ik uit eigen ervaring zeggen!

6 TIPS OM ONDANKS ALLE DRUKTE TOCH GEZOND TE ETEN:

1.) SLA NOOIT JE ONTBIJT OVER! 
Het begint natuurlijk allemaal bij het ontbijt. De belangrijkste maaltijd van de dag! Sla in elk geval je ontbijt nooit over omdat je het in de ochtend te druk hebt met van alles en nog wat. Je kunt al vrij snel een lekker en gezond ontbijt klaarmaken en eventueel zelfs meenemen naar je werk.

 • Fruit/groente-havermoutshake
  Heb je een blender? Dan maak je in een poep en een scheet een lekkere, gezonde shake. Gooi bijvoorbeeld een handje aardbeien, blauwe bessen en een banaan in de blender. Doe er water of bijvoorbeeld kokosmelk bij en tenslotte twee handjes havermout. Blenden maar! Je kunt er als je dat wilt nog wat chiazaad bijdoen en bijvoorbeeld een theelepeltje kaneel. Hartstikke gezond en lekker. En ook de kinderen smullen ervan!
 • Havermoutpap
  Je hebt vast wel gehoord dat havermout heel gezond is? Een lekkere, warme havermoutpap heb je ook zo op tafel (vinden de kinderen ook vaak lekker). Ik maak de pap vaak aan met gewone melk, maar je kunt het ook maken met bijvoorbeeld amandelmelk. Doe 2 bekers melk in een pannetje en voeg hier direct 1 beker havermout bij. Op een zacht vuurtje warm laten worden, de pap wordt vanzelf dikker. Na ongeveer 4 minuten van het vuur halen. Kleine stukjes appel en kaneel erbij. YUM!
 • Kwark met zelfgemaakte granola
  Je kunt de granola vrij eenvoudig zelf maken. Zorg je er meteen voor dat je een grote pot aanlegt, zodat je er even mee vooruit kunt. Lekker met kwark of bijvoorbeeld amandelmelk.

2.) EET 2 TUSSENDOORTJES OP EEN DAG
Zorg ervoor dat je motortje blijft branden. Eet in de ochtend en middag een tussendoortje. Zelf maak ik regelmatig in het weekend met de kinderen bananenbrood. Maar ook de muffins van Rens Kroes zijn populair (en binnen 10 minuten bereid!). Je snijdt er na het bakken meteen een aantal plakken van en stopt ze in de vriezer. Niet alleen lekker voor jezelf als tussendoortje, maar ook heel geschikt om aan de kinderen mee te geven naar school!

Daarnaast zorg ik er altijd voor dat ik een zakje ongebrande noten of bijvoorbeeld een appel mee naar mijn werk neem. Lekker voor rond een uurtje of 15.00 uur. Ga je met de kinderen op pad? Zorg altijd voor voldoende tussendoortjes in je tas!

3.) VERVANG BOTERHAMMEN DOOR BIJVOORBEELD EEN SALADE
Ik weet niet hoe het met jullie lunchvoorzieningen op het werk zit? Bij ons is het aanbod niet heel erg gevarieerd en zelfs een beetje ouderwets. Een aantal keer per week neem ik zelf een zak sla of spinazie mee. Een avocado, wat tomaatjes, komkommer en wat noten erbij en je draait binnen no time een lekkere salade in elkaar.

4). AVONDETEN: MEER GROENTE EN MINDER KOOLHYDRATEN
De grootste uitdaging vind ik om elke avond weer een gezonde maaltijd voor jezelf en de kinderen op tafel te zetten. Maar: gezond koken hoeft helemaal geen extra tijd te kosten. Zorg er in elk geval voor dat je in verhouding meer groente eet. Eet vlees met mate (wij eten zelf maar 1 keer in de week een klein stukje vlees), en beperk daar waar je kunt de koolhydraten (zoals witte rijst en aardappelen).

 • Een keer in de week maken wij een grote pan met soep. Pompoensoep is een van onze favoriete soepen. Maak in een keer een pan klaar voor 2 dagen. Je bewaart de soep in de vriezer voor een dag waarop je weinig tijd hebt om te koken. Bij de soep een lekker stukje stokbrood en wat rauwkost.
 • Onze kinderen (en wij zelf ook) zijn dol op pasta. De ‘normale’ pasta vervangen wij door een volkoren of spelt variant. Al een stuk gezonder. Eet pasta ook met mate, stoom er bijvoorbeeld wat broccoli bij. En ook hiervoor geldt: maak in een keer een saus voor 2 dagen!
 • Maak je een rijstmaaltijd? Zorg er dan voor dat je volkoren rijst neemt.
 • Boekweitpannenkoeken. Welk kind is nou niet dol op pannenkoeken? Probeer eens boekweitpannenkoeken te maken! Lekker besmeren met geitenkaas en daarop verse avocado, tomaatjes, komkommer, sla en kruiden. Echt verrukkelijk! Ook de kinderen smullen ervan. En als ‘toetje’ natuurlijk een lekkere zoete pannenkoek met stroop.

5.) DRINK VOLDOENDE WATER!
Vooral als ik thuis ben met de kinderen en een beetje ‘geleefd’ word, vergeet ik nog wel eens voldoende water te drinken. Maar iedereen weet hoe belangrijk water voor je is. Zet op je aanrecht een flesje klaar en vul deze 4 keer per dag. Zo weet je zeker dat je de 2 liter binnenkrijgt waar je lichaam zo’n behoefte aan heeft.

6.) NA 20.00 UUR: NIET MEER ETEN!
De kinderen liggen op bed en jij ploft op de bank neer. Rust! Laat je niet verleiden om later op de avond nog te snoepen. Een stukje pure chocolade of bijvoorbeeld een handje noten kan geen kwaad. Maar zorg ervoor dat het daar dan ook bij blijft!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Vandaagismooi.nl 11 november 2015

  Super tips zeg, ga ik zeker gebruik van maken!
  Wat ook handig is voor ontbijt shake is om ze in te vriezen. Ik maak zelf 1 keer per week een flinke dosis en vries het in in aparte bakjes. De avond van tevoren haal ik 1 bakje er uit, laat het ontdooien buiten de koelkast (in de koelkast kan ook maar dan is hij nog ERG koud ’s ochtends) en dan even overgieten in een glas en drinken maar. Scheelt een hoop tijd én afwas! ;)
  Vandaagismooi.nl onlangs geplaatst…Boek van de maand: Maak een lightversie van jezelf!My Profile

 • Reply Mariska Verdienen 29 november 2015

  Ja dit zijn hele goede tips vind ik, vooral meer groenten en minder koolhydraten eten. Soms heb ik wel moeite met het ontbijt omdat er zo weinig variatie in zit en die tips vind ik super dank je
  Mariska Verdienen onlangs geplaatst…Ken jij Tirendo al? Anders is dit een tip van ons!My Profile

  • Reply Marjolein 1 december 2015

   Geen dank!!!

 • Reply Een druk leven? Zo houd je het overzicht! - Blogbymar.com 1 december 2015

  […] eten. Geen inspiratie? Je kunt ook gebruikmaken van een maaltijdbox. Daar schreef ik eerder al een blog […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge