Kinderlokkers… Hoe licht jij je kind voor?

14 oktober 2015 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Je kind ontvoerd? Zoiets komt in dit beschaafde landje toch niet voor zou je zeggen? Je leest en hoort de verhalen over de kinderporno-industrie maar het is een ver van ons bed show. Totdat het toch opeens gebeurt, heel dichtbij zelfs, en dan lijkt je ergste nachtmerrie realiteit te zijn. Een onbekende man probeert het kleine, 3-jarige neefje van goede vriendin E. te ontvoeren. Ja, je leest het goed: ontvoeren! Hier, een paar straten verderop, drie weken geleden!

Ik schrok me dood toen ik het verhaal hoorde. Het gebeurde allemaal op klaarlichte dag. De verjaardag van het zoontje van E. werd gevierd. Alle neefjes en nichtjes waren aanwezig. Er werd buiten op straat gespeeld, op een schoolplein vlakbij haar (en ons) huis. De ouders gaan om de beurt even bij de kinderen kijken. Alle kinderen komen op een gegeven moment weer terug naar huis. Behalve het neefje. Alle moeders, vaders, tantes en opa’s en oma’s rennen in paniek naar buiten. Onwillekeurig flitsen beelden van de indertijd in Portugal ontvoerde Maggie door je hoofd.
Gelukkig, heel gelukkig, is alles toch goed afgelopen. Dankzij een alerte voorbijganger en zijn vrouw…

Die erg attente man zag even eerder een klein jongetje aan de overkant van de straat lopen. Alleen. Met in zijn handen zijn loopautootje. Een auto stopt naast hem, het portier gaat open en het kind wordt in de auto getrokken. De voorbijganger heeft kennelijk onmiddellijk door dat hier iets goed fout zit en komt razendsnel in actie. Terwijl hij op de auto afrent, roept hij naar zijn vrouw om 112 te bellen. Hij trekt het portier open en grist het kind uit de auto. De dader wordt agressief en grijpt de voorbijganger naar de keel. De politie is binnen 2 minuten ter plaatse en de man wordt verhoord. Helaas moeten ze hem na verhoor weer laten gaan, hij heeft -zo is later gezegd- nog geen misdrijf begaan.

In dit geval is het dus goed afgelopen, maar de schrik zat er natuurlijk flink in. Wat doe je als je nou zo’n verhaal hoort? Je kind aan de ketting leggen? Mijn twee oudste kinderen (4 en 6 jaar) spelen ook met andere kindjes op de stoep voor ons huis. En ik ben er niet altijd bij. Mijn oudste wil heel graag alleen bij de bakker op de hoek een broodje kopen. Kan dat? En in hoeverre moet je je kinderen nu al waarschuwen voor vreemde mensen die niet altijd zulke goede bedoelingen hebben?

Stichting Child Focus (voor vermiste en seksueel uitgebuite kinderen) stelt dat we kinderen niet moeten waarschuwen. Het zelfvertrouwen van kinderen kan hiermee ernstig aangetast worden. Bovendien benadrukt de kinderorganisatie dat de tijd dat kinderen ontvoerd werden door vreemden al lang verleden tijd is. Het zijn vooral de bekenden of familieleden van een kind die zich hieraan schuldig maken. Nou niet altijd dus…

Ik ben het eens dat we niet door moeten slaan in angst en dat we onze kinderen vooral niet bang of onzeker moeten maken. Maar een gewaarschuwd mens (en kind) telt wel voor twee. En dus ga ik toch het volgende doen:

 • Ik zal binnenkort, op een rustig en geschikt moment, een gesprekje met mijn kinderen aangaan. Hun vertellen dat ze nooit een snoepje van een vreemde mogen aannemen. Dit gesprekje moet je trouwens met kleine kinderen regelmatig voeren. Een eenmalige ‘toespraak’ blijft onvoldoende hangen…
 • Ik zal ze meteen vertellen dat ze nooit met iemand mee mogen gaan, ook niet om een klein poesje of hondje te bekijken. En ook niet als hun verteld wordt dat mama of papa gezegd zou hebben dat het goed is.
 • Mijn middelste dochter Fiene haal ik in de klas op. Maar mijn oudste rent zelf het schoolplein op. Ik zal met haar juf bespreken hoe we ervoor kunnen zorgen dat er toch toezicht is op met wie de kinderen mee naar huis gaan.
 • Niemand (dus ook geen bekende) neemt mijn kind mee uit school, tenzij dat is afgesproken en de juffen/meesters daarvan op de hoogte zijn.
 • Voorlopig drink ik een kop koffie voor mijn huis als mijn kinderen op de stoep spelen. Totdat ze iets ouder en weerbaarder zijn.

Deze blog is niet bedoeld om je de stuipen op het lijf te jagen. Maar om je bewust te maken van de dingen die – hoe klein de kans ook is – toch kunnen gebeuren. Misschien heb jij je kinderen nog niet voorgelicht en ga je dit nu naar aanleiding van deze post binnenkort wel doen?

Ik weet het, tegen zo’n man in een auto is niet veel te doen. Hoezeer je je kinderen ook vertelt niet mee te gaan met een vreemde. Gelukkig is nu iets vreselijks door het adequaat handelen van een voorbijganger voorkomen… Thank God!

 

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Josan 14 oktober 2015

  Tjonge daar schrik ik van zeg! Gewoon op klaarlichte dag. Het idee dat iemand gewoon op je kind zit te loeren…Brrrr gelukkig is het goed gekomen.
  Josan onlangs geplaatst…Het is fijn een alleenstaande moeder te zijnMy Profile

  • Reply Marjolein 14 oktober 2015

   Bizar he Josan! Ik schrok er ook enorm van. Gewoon een paar straten verderop!

 • Reply Ester 14 oktober 2015

  Brrr… wat een eng verhaal :/ . Het lijkt inderdaad altijd een ver-van-je-bed-show, maar gebeurt vaker dan je denkt. Mijn zoontje is 2,5 jaar en is hélemaal niet eenkennig. Leuk! Maar tegelijkertijd ook eng. Zo weet ik zeker dat hij meteen zou meestappen met een vreemde en dit baart me toch wat zorgen. Ik denk dat het nooit kwaad kan je kinderen hierin enkele regels en ‘tips’ te geven. Hier thuis zullen we hem in elk geval voorlichten over ‘meegaan met vreemden’ e.d.

  Trouwens, leuke blog ! Ik kende je nog niet. Blog je recent of al langer?
  Ik heb alvast de volgbutton op Bloglovin’ aangevinkt ;)
  Ester onlangs geplaatst…Jules gaat naar de eerste kleuterklas! #SpannendMy Profile

  • Reply Marjolein 14 oktober 2015

   Ja, wat een eng verhaal he?! Mijn oudste is ook echt een typje dat met een snoepje makkelijk te lokken is. Daar ga ik haar nu dus wel voor waarschuwen…
   Thanks voor je compliment. Ik blog nu sinds een maand of 2 heel actief (dagelijks). Daarvoor alleen voor de kleine familiekring en heel onregelmatig… Heb stiekem jouw blog ook meteen even bekeken weer. En je Facebook-pagina geliked. Merk dat ik de meeste artikelen toch via die weg volg… Leuk jou te volgen!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge