Je kind voor het eerst naar school? 8 tips!

1 oktober 2015 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling

Vandaag vroeg een collega of ik tips voor haar had. Haar dochtertje van bijna 4 jaar gaat volgende week voor het eerst wennen op school. Een spannend moment. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jezelf! En zeker als het je eerste kind is en je nog niet precies weet wat je allemaal te wachten staat.
Nog maar een paar weken geleden ging mijn middelste dochter Fiene voor het eerst naar school. Ik schreef er toen een blog over. Dit keer geef ik jullie een aantal tips.

Hoe kun je je voorbereiden op de eerste schooldag van je kind? 8 tips!

1. Ga samen met je kind de school bezoeken. Bijvoorbeeld net na de lunch. Op de meeste scholen spelen de kinderen dan op het schoolplein. Ga bij het hek staan en leg bijvoorbeeld uit dat alle kindjes ook net gegeten hebben en dat ze na het eten lekker mogen buitenspelen. Zo krijgen jullie samen een beetje een gevoel van hoe het eraan toegaat op zo’n schoolplein.

2. Maak samen een aftelkalender. Tel elke dag hoeveel dagen totaan de eerste schooldag je kind nog heeft te gaan. Op internet zijn diverse aftelkalenders te vinden. Op gratisbeloningskaart.nl vind je heel veel kant-en-klare aftelkalenders die je alleen nog maar hoeft te printen. Op leukvoordekids.nl kun je er eentje zelf maken en printen.

3. In de bibliotheek zijn diverse boekjes te vinden met het thema ‘naar school gaan’. Ben je niet lid van een bieb, dan kun je er natuurlijk ook eentje kopen. Wij lazen bijvoorbeeld Kolletje gaat naar school (Natascha Stenvert & Pieter Feller). Hoi, naar school! (Vivian den Hollander) en Karel gaat naar school (Liesbet Slegers) zijn ook leuke boekjes.

3. Zoek samen met je kind een nieuwe rugzak, broodtrommel en drinkbeker uit. Hoe stoer is dat?! Ik heb heel wat drinkbekers gehad, maar blijf de spullen van Mepal toch het fijnste vinden. Niets vervelender dan een lekkende beker in de tas! Op mepal.nl kun je kiezen uit heel veel verschillende afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld Frozen, Assepoester of Woezel & Pip. Maar je kunt er ook je eigen broodtrommel en drinkbeker ontwerpen.

Rugzakken vind je echt overal! Let er vooral op dat je een niet al te grote tas koopt (rugzak, waar ga je met dat kind naartoe?). Het enige dat ze de komende 2 jaren erin hoeven mee te nemen zijn de eetspullen! Intertoys, Bart Smit en bijvoorbeeld Bol.com verkopen heel veel soorten rugzakken.

4. Praat met je kind. Mijn kids zijn het meest ‘open’ als ze alleen met mij op hun kamer zitten. Op bed, vlak voor het slapen gaan. Vraag bijvoorbeeld of je kind het spannend vindt en benoem dat dat helemaal niet erg is. ‘Ga je mama missen?’ ‘Mama gaat jou ook heel erg missen!’ Dit soort gevoelens mogen er allemaal zijn. Vraag wat je kind denkt dat hij straks allemaal op school gaat doen en leren. Hoeveel dingetjes kan hij bedenken?

5. Leer je kind op tijd zelf aan- en uitkleden. Met drie kinderen ben ik vaak geneigd om snel even zelf de kids aan- of uit te kleden. Dat gaat drie keer zo snel. Maar straks gaat je kind naar school en dan zal hij het echt zelf moeten doen. Probeer in de weken voorafgaand aan school te oefenen. Het is trouwens helemaal niet erg als het nog niet helemaal lukt. Ze leren het op school snel genoeg!

6. Een beetje in het verlengde van nummer 5: zorg voor schoenen of gympen met een rits of klittenband. Niets frustrerender voor je kind als hij zijn eigen schoenen niet aan kan trekken! De juf bevestigde vanmorgen nog dat geen enkel kind van 4 jaar in haar klas het kan. Tel zeg 25 kinderen die het allemaal nog niet kunnen. Geen beginnen aan voor zo’n juf na een gymles. Nieuwe schoenen dus!

7. Gaat je kind straks naar de naschoolse opvang? Hij zal de eerste week vast heel moe zijn. Het is ook niet niks om 5 dagen per week op school te zitten. Een nieuwe omgeving, een nieuwe juf/meester, allemaal nieuwe kindjes en heel veel nieuwe informatie! Geen wonder als je kind straks helemaal kapot is! Misschien dat je die eerste week je kind zelf van school kan halen? Of kan een opa of oma bijspringen?

8. Af en toe een dagje thuishouden. Kinderen van 4 jaar zijn nog niet leerplichtig. Het is dus helemaal niet erg om je kind af en toe een dagje – of bijvoorbeeld een middag – thuis te houden. Even lekker uitrusten en lekker quality timen met mama!

Hoewel het straks allemaal wennen zal zijn, voor jou en je kind, is zo’n nieuwe fase ook weer heel erg leuk. Je kind ontwikkelt zich ontzettend snel, maakt nieuwe vriendjes of vriendinnetjes en zal zich straks heel erg groot en stoer voelen! Dan zie je zo’n klein gupje met een rugzak op over dat schoolplein lopen en dan voel je je echt megatrots! Dag groot kind!

eerste schooldag

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply Vlijtig Liesje 2 oktober 2015

  Goede tips! Ook van dat dagje thuishouden. Voor veel kinderen is school best vermoeiend. En dat is het heerlijk om eventjes te kunnen bijtanken. Ik hield ze ook wel eens een middagje thuis.

  • Reply Marjolein 2 oktober 2015

   HI! Thanks! Misschien dat anderen er wat aan hebben…

 • Reply Hilde 31 augustus 2017

  Wat een top tips en wat een leuke foto!!

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge