10 dingen die je moet weten over een keizersnede!

16 oktober 2015 | Categorie: Lifestyle

Ik beviel niet 1, niet 2, maar zelfs 3 keer met een keizersnede! Ik durf dus wel te stellen dat ik een keizersnede-ervaringsdeskundige ben ;-) Het was geen bewuste keuze. Het liefste had ik mijn drie kinderen via de natuurlijke manier op de wereld gezet. Het lijkt me -ondanks alle pijn- een geweldige ervaring om je kind er zelf uit de persen.

De bevalling van mijn oudste verliep op zich snel. Alleen dat laatste, belangrijkste stukje… Ze weigerde er na 2 uur persen uit te komen (ze is nog steeds zo eigenwijs). Gevolg: keizersnede. Geen kattenpis als je er al een marathon op hebt zitten.
Bij mijn tweede dochter gingen we weer voor een natuurlijke bevalling. Maar hoe hard ik ook perste, no way dat ze ook maar 1 centimeter verder indaalde. Dus: keizersnede nummer 2. Na twee keizersnedes mag je niet meer normaal bevallen. Het risico dat het littekenweefsel scheurt als er druk op komt te staan tijdens de weeën willen ze niet nemen. En dus werd ons jongste spruit in de agenda van de gynaecoloog ingepland…

Bekijk ook: geboortefilm Marnix.

10 dingen die je moet weten over een keizersnede (niet om je bang te maken maar om een reëel beeld te schetsen):

1. ‘Als eenmaal die ruggenprik is gezet, voel ik geen pijn’, zul je misschien denken. Maar helaas. Je kunt tijdens een keizersnede wel degelijk pijn voelen. Bij mijn derde keizersnede werd ik er vooraf door de anesthesist voor gewaarschuwd. Maar tijdens de operatie overviel het me toch. Zeker als je meerdere keizersnedes hebt gehad, kun je last hebben van verklevingen. Die worden tijdens de operatie handmatig van je buikvlies ‘gescheurd’ (klinkt lekker hè?!). Deze pijn kunnen ze niet verdoven, zeggen ze. En dat voel je dus. Behoorlijk. Vaak kondigen de artsen het tijdens de operatie aan. Schrik niet, probeer de pijn net als bij een gewone bevalling weg te puffen. Het duurt maar even…

2. Zodra je kind uit je buik wordt gehaald, doen de artsen er alles aan om je kind zo snel mogelijk uit de operatiekamer te krijgen. Vanwege de temperatuur in de operatiekamer en het mogelijke infectiegevaar. Reken er dus op dat je zonder kind (en waarschijnlijk ook zonder man) een uurtje alleen doorbrengt op de operatie- en verkoeverkamer. Gelukkig is een heel batterij aan mensen in de operatiekamer aanwezig. Je bent dus niet helemaal alleen!
Overigens is de zgn. gentle C-section in opkomst. Hier wordt de normale bevalling zoveel als mogelijk nagebootst. De temperatuur in de operatiekamer wordt bijvoorbeeld verhoogd en de baby mag direct na de geboorte bij de moeder op de borst. Waarom hebben ze dat niet eerder bedacht?!

keizersnede
2011: Fiene bij manlief op de borst terwijl ik word gehecht

3. Bij een normale bevalling wordt het vocht dat nog in de longetjes van je baby zit er bij de weg naar buiten door het geboortekanaal uitgeperst. Kinderen die met een keizersnede worden gehaald hebben vaker last van vocht dat nog in de longen achterblijft. Helaas had mijn jongste zoontje Marnix daar bij zijn geboorte veel last van waardoor hij 2 dagen in de couveuse aan het zuurstof moest liggen… Ik was hevig teleurgesteld, maar gelukkig haalden we de verloren tijd later weer in.

4. Een keizersnede is geen lullige operatie! En je kunt ook flinke napijn hebben. Niet aan je onderkantje (voordeel van keizersnede!), maar wel aan je wond. De dagen erna wil je echt niet niezen, hoesten of lachen. Dat voelt niet fijn! Overigens verschilt de pijn per vrouw en zelfs per keizersnede. Ik had bijvoorbeeld een stuk minder napijn na mijn tweede en derde keizersnede.

5. Koop vooraf flink wat wijde oma-onderbroeken waarbij het elastiek aan de bovenkant vooral niet strak zit. Na mijn eerste keizersnede kwam manlief aanzetten met wat leuke slipjes. Dezelfde dag nog stuurde ik hem naar de winkel om een aantal tenten te halen. Elastiek op mijn hechting voelde vreselijk irritant.

6. Je leest en hoort waarschijnlijk over moeders die zich moeilijker met hun baby hechten als ze via een keizersnede zijn bevallen. Pure onzin vind ik dat. Je hebt je kind net zo goed 9 maanden gedragen. De hechting van je kind begint al in de buik. Zodra jij en je baby er klaar voor zijn wordt je baby op je blote huid gelegd. Je moet er misschien iets langer op wachten in vergelijking met een gewone bevalling, maar het gevoel is echt even euforisch!

keizersnede
2009: geboorte Floortje, een emotioneel eerste contactmoment

keizersnede
2013: geboorte Marnix, geplande keizersnede

7. Ook wordt gesuggereerd dat de borstvoeding moeilijker op gang komt. Laat je niet bang maken door deze verhalen. Mijn borstvoeding kwam bij alle drie de kids prima op gang.

8. Wat artsen je niet vertellen is wat een keizersnede met je buik doet. Geloof mij: niet heel veel goeds! Er wordt een aantal lagen doorgesneden en ook je buikspieren krijgen een flinke opdonder. Je mag de eerste zes weken na de operatie niet tillen of sporten. Dat alles bij elkaar maakt dat je langer met een dikkere buik rondloopt. Overigens vond ik het heel erg prettig om die eerste dagen een sluitlaken te dragen!

9. De eerste dagen na je keizersnede kom je moeilijk je bed uit. Moet je baby aangelegd of verschoond worden, dan por je manlief even wakker. Bij mijn derde zwangerschap ontdekte ik de co-sleeper. Je baby ligt aan je bed vast, op gelijke hoogte. Ik vind dit de uitvinding van de eeuw! Heb mijn baby vanaf dag 1 zelf kunnen pakken. Echt ideaal!

10. Je zult een paar dagen in het ziekenhuis slapen. En ziekenhuizen zijn over het algemeen erg warm. Zorg voor luchtige (en eventueel borstvoedingsproof) nachtkleding (meerdere setjes!).

Ondanks alle nadelen en risico’s van een keizersnede, blijft het een geweldige ervaring om je baby op de wereld te zetten. Of dat nou in een operatiekamer gebeurt of niet…!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

16 reacties

 • Reply Evelien @ Mamzella 16 oktober 2015

  Wat een leuke weetjes! Er komt toch veel kijken bij het krijgen van kinderen he, op welke manier dan ook!
  Evelien @ Mamzella onlangs geplaatst…All about EllaMy Profile

  • Reply Marjolein 19 oktober 2015

   Dank je wel Evelien! Hoe dan ook, er komt bij elke bevalling toch veel kijken…

 • Reply Lifesabout 16 oktober 2015

  Ik ben het er niet helemaal mee eens dat het pure onzin is dat de hechting moeizamer kan verlopen. Ik had door de volledige narcose moeite met de hechting tussen mij en mijn dochter en later ook door alle complicaties. Het is gebleken dat de hechting moeizaam kan verlopen door een keizersnede, het hoeft niet. Het is dus niet helemaal onzin.
  Lifesabout onlangs geplaatst…Hoe schoon is jouw huis? Dettol helpt een handje mee.My Profile

  • Reply Marjolein 19 oktober 2015

   Hi! Oh wat naar dat jij wel last had van die moeilijkere hechting! Waar merkte jij dat aan? Of merk je dat nog steeds? Ik had bij mijn tweede kz ook een narcose, was nogal traumatisch allemaal, maar gelukkig met de hechting geen last van gehad…

 • Reply Gwen 16 oktober 2015

  Hier tweemaal ks vanwege tweemaal stuitligging en een derde die er hopelijk komt wordt dus ook weer een ks. Ik had de tweede keer mega veel naweeen, wat een hel als je je dus niet kunt bewegen vd zere buik. Je eerste puntje zie ik wel tegenop de derde keer, verder is het me beide keren alles meegevallen. Idd snelle bv en goede hechting en ook herstel verliep prima en pijn had ik me wel enigzsinds op voorbereid, dus viel me mee. Maar ja, het blijft zoiets van: he shit, oh ja, zoveel pijn doet die buik de eerste dagen (dat had ik de tweede keer haha)
  Gwen onlangs geplaatst…Roos: “Dag zwangere plakkilo’s, hallo Curves!”My Profile

  • Reply Marjolein 19 oktober 2015

   Hi Gwen, oh wat spannend. Jij krijgt nu dus nog een derde. Gefeliciteerd! Oh dat van die naweeen ken ik ook. Had ik bij mijn tweede. Veel succes straks! Hoe lang moet je nog?

 • Reply Jess 16 oktober 2015

  Ik heb 14 dagen geleden een ongeplande keizersnede gehad en vind het ‘fijn’ om jou bericht te lezen. Ik ging er vanuit gwn te bevallen en heb dus weinig informatie opgezocht over een keizersnede. Fijn om een aantal dingen te herkennen. (Wat een knappe foto’s!)
  Jess onlangs geplaatst…Ellie’s Suikerbonen & geboortekaartjeMy Profile

  • Reply Marjolein 19 oktober 2015

   HI Jess! Gefeliciteerd met je baby! Viel het jou tegen die keizersnede?

 • Reply Vlijtig Liesje 17 oktober 2015

  Jeetje, dat wist ik dus niet dat je tijdens een keizersnee nog pijn kunt voelen! Wat vervelend zeg. Ik dacht dat je helemaal verdoofd was…
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…De 6 meest voorkomende redenen om te scheidenMy Profile

 • Reply pascale 19 oktober 2015

  Hier 5 keizersneden. De oudste is inmiddels 23 jaar geleden, de jongste 7 jaar. En wat is er veel veranderd , vooral wat betreft pijnbestrijding! Verder is jouw verhaal heel herkenbaar.

  • Reply Marjolein 20 oktober 2015

   Jeetje, 5 keizersnedes! Ik wist niet eens dat dat mocht! Bijzonder hoor!

 • Reply j 9 januari 2016

  Hallo, wat goed verhalen van anderen te lezen. Ik heb goede ervaringen gelukkig, een spoedkeizersnede in 2013 wat wel schrikken was maar lichamelijk snel hersteld, een geplande in 2015, een gentle sectio, wat geweldig was dit! Nog sneller hersteld ook:-) wil graag een derde als ons dit gegunt is. Twyfel alleen over hoe snel het te gaan proberen, mn man is ouder dan ik…hoelang hebben jullie gewacht met de derde?

  • Reply Marjolein 10 januari 2016

   Hi! Jij dus ook 2 keizersnedes! Ik ben elke keer zwanger geworden 14 maanden na de bevalling. Ik zou zeker een jaar wachten, dat is ook wat ze adviseren. Vanbinnen moet ook alles goed geheeld zijn… spannend!

 • Reply Keizersnedes fijner dan normale bevallingen? - Blogbymar.com 29 januari 2016

  […] LEES OOK: 10 DINGEN DIE JE MOET WETEN OVER EEN KEIZERSNEDE […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge