Ssssttttt, stil! De buurvrouw klaagt!

8 september 2015 | Categorie: Opvoeding & ontwikkeling, Persoonlijke posts

sssssttttt

De deurbel gaat. De achterbuurvrouw staat voor de deur, een geïrriteerde blik in haar ogen. “Je kinderen zorgen voor nogal wat overlast. Ik moet mijn ramen en deuren gesloten houden om een normaal gesprek te kunnen voeren.” “Oeps, sorry buurvrouw!” Ik beloof plechtig beterschap en keer enigszins beduusd en opgelaten terug naar mijn bezoek in de tuin. Inclusief zeven achter elkaar hollende, uitgelaten kinderen, onder wie drie van mezelf. “Stttttt, stil! De buurvrouw vindt het NIET LEUK!”

Zal ik ze maar even voor de TV neerzetten om de goede vree te bewaren? Maar het is 16.00 uur, mooi weer én weekend. De kinderen zijn blij en dus uitgelaten. Ik wil ze helemaal niet voor de TV zetten. Ik wil ze bij me in de tuin hebben. En bovendien: kinderen mogen zo af en toe toch best even lawaai maken?

Een dilemma. Ik begrijp het hoor buurvrouw. Je hebt zelf geen kinderen (of ze zijn allang de deur uit) en wilt ze ook liever niet horen. Je wilt gewoon lekker rustig – in opperste stilte en dus zonder kindergezeik – je boekje lezen in de tuin. Je waant je het liefste alleen op de wereld. Andermans kinderen zijn eigenlijk gewoon heel irritant. En wat je nog het meeste stoort zijn de ouders die hun losgeslagen kinderen niet in de hand hebben (dat zijn wij dus). “Als het mijn kinderen waren, dan wist ik het wel…!” Zullen we een dagje ruilen buurvrouw?

Een rechter heeft eens bepaald dat omwonenden van een kinderdagverblijf maar moesten wennen aan het kinderlawaai. Konden ze dat niet, dan moesten ze maar verhuizen. Zo zwart-wit zie ik het niet hoor. Uiteraard houd ik graag rekening met mijn buren. Zo zal ik mijn kids nooit vóór 10.00 uur in de tuin laten. Ik gun mijn buren hun uitslaapmomentje… Ik beloof ook plechtig dat ik ‘ssssttt’ zal zeggen als ze te hard gillen. Heb geen zin in burengedoe. Maar beste buurvrouw, we wonen wél in een kinderrijke buurt. En kleine kinderen maken nou eenmaal ook af en toe lawaai. Daar zijn het tenslotte kinderen voor toch?!

Ik ben erg benieuwd naar jullie mening hierover…

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Pauline 8 september 2015

  Goh, ik had het geschreven kunnen hebben! Ik vind het ook vervelend dat mijn kleintjes zoveel herrie maken, maar ja het blijven toch kinderen he…

  • Reply Blogbymar 8 september 2015

   Ja vind ik dus ook Pauline. Maar je voelt je toch opgelaten he?!

 • Reply Geeske 9 september 2015

  Ha :) Deze blog kwam langs op m’n facebook en ik moest toen denken aan een paar weken geleden! Er waren toen net van die heerlijke warme dagen en de familie van mijn huisbaas besloot dat dit een perfect moment was om tien dagen met de kinderen bij oma op bezoek te komen. “Het is mooi weer, de kinderen kunnen lekker hun gang gaan, het is vakantie, even heerlijk van het buitengebied genieten”. Maar ik als onderhuurder heb mij af en toe redelijk ongehoord gevoeld. Normaal zou ik na een lekkere dag werken in de zon in de tuin zitten, naar de vogels luisteren, tot rust komen. Dat was toch even niet mogelijk! En dit was maar voor 10 dagen :)
  Het is hier dus stilte/rust vs kinderen spelen/geen rust. Hierin bepaald het kind (ouders) eigenlijk altijd wanneer er rust is. De buurvrouw heeft voor het gevoel geen invloed op het moment dat zij haar rustmoment vindt. De onmacht over zo’n situatie geeft naar mijn inzicht het irritatie gevoel. Met name met het mooie weer, wil ook de buurvrouw genieten van het zonnetje, ook dat mag er zijn.
  Ik denk dat ook hierin communicatie gewoon belangrijk is. Is iemand geirriteerd, leer ze beter kennen, praat met ze, drink een kopje thee met ze; communicatie is niet alleen belangrijk alleen binnen het gezin, maar ook in de wijk. Misschien is een trip naar de plaatselijke speeltuin rond 16u een idee.
  Hehe, ik besef dat deze blog een betoog is voor de moeder ;) Dus verwijder gerust deze reactie als het niet binnen het doel past.

  • Reply Marjolein 9 september 2015

   Hoi Geeske, mooi ook om de andere kant van het verhaal te lezen! Ik vind persoonlijk 10 dagen met allemaal kinderen bij elkaar zitten we erg veel van het goede hoor. Daar zou ik me ook aan storen. En in dat geval zou het ook netjes zijn geweest als die huurbaas je even had ingelicht…
   Maar bij ons ging het om 2 uurtjes. En ja, ik besefte me ook dat de kids nogal wat geluid produceerde, maar soms is dat erg lastig om tegen te gaan… Maar in een kinderrijke buurt blijft het een beetje geven en nemen. Bedankt in elk geval voor je reactie en je tips!!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge