Je eigen (kinder) kledinglijn beginnen? 10 tips!

7 september 2015 | Categorie: Lifestyle

Een tijd geleden konden jullie op mijn blog lezen dat ik – samen met een vriendin – van plan was een nieuw kinder kledinglijn op te zetten. We wilden vooral een nieuwe slaaplijn ontwikkelen (pyjama’s en dekbedovertrekken). Het moest het ‘gat’ dichten tussen H&M/HEMA en Petit Bateau/Claesens. Hipper en kwalitatiever dan de eerste twee merken, goedkoper dan de laatste twee. We hebben natuurlijk eerst een onderzoekje gehouden en daaruit kwam duidelijk naar voren dat er in de markt behoefte aan was. Maar gaande het vervolgproces stuitten we toch op wel heel veel hobbels. Hobbels die we met een druk gezin en een (bijna) fulltime baan niet konden en wilden nemen.

Wel hebben we de afgelopen maanden ontzettend veel geleerd. Die ervaring wil ik hier graag delen. Ik denk dat menig moeder wel eens gedacht heeft aan het starten van een eigen kledinglijn en/of webwinkel. Mocht je dus zelf ooit plannen hebben om een eigen kledinglijn te beginnen, dan kunnen de volgende tips best handig zijn.

10 tips voor starten eigen kledinglijn:

1. Start met een onderzoek. Je hebt een heel gaaf plan bedacht, maar sluit jouw idee wel aan bij wat je doelgroep wil? Zijn zij straks bereid om jouw product te kopen? Hoe vaak? En tegen welke prijs? Je kunt heel eenvoudig een kwantitatief (online) onderzoek opzetten via bijvoorbeeld SurveyMonkey. Stel zelf een vragenlijst samen en verspreid deze via social media. Ga ook in gesprek met je doelgroep (dit heet een kwalitatief onderzoek). Praat met zo veel mogelijk mensen en vraag ook vooral door. Vaak brengen deze gesprekken je tot nieuwe inzichten.

2. Praat met andere ondernemers. Er zijn je al heel veel ondernemers voorgegaan. Waar zijn zij allemaal tegenaan gelopen? Welke tips kunnen zij jou geven? Vraag bijvoorbeeld ook hoeveel tijd het runnen van een brand/webwinkel hun kost. Dit zal je tegenvallen!

3. Zelf ontwerpen of een ontwerpster zoeken?
Waarschijnlijk heb je in je hoofd hoe jouw kledinglijn eruit moet komen te zien. Maar de kleding moet nog wel ontworpen worden. Voordat geproduceerd kan worden moeten er technische tekeningen gemaakt worden. Je kunt modeacademies aanschrijven, kijken of er een talent tussenzit. Maar er zijn ook heel veel zelfstandige modeontwerpers die zo’n ontwerpklus graag voor je oppakken. Zelf hadden we via via twee goede ontwerpers gevonden met elk heel veel ervaring bij bekende merken. Laat de ontwerper zijn/haar werk tonen en beoordeel of dit aansluit bij wat jij in gedachten hebt. Vraag ook of hij/zij ervaring heeft in het ontwerpen van stofpatronen.

4. Stoffen laten ontwerpen of kiezen uit bestaande stoffen?
Je ziet ze nu overal: die leuke, stoere, hippe prints op kleding. Wij wilden ook met eigen stoffen gaan werken. Maar let op! Wil je een stof laten produceren, dan moet je die stoffen in kilo’s (op rol) afnemen. Als je start met een kleinere oplage houd je dus nog heel veel stof over. Dit is ook de reden waarom je vaak bij beginnende labels broekjes en bijvoorbeeld shirts in dezelfde stof kunt kopen. En houd je dan nog stof over? Dan verplicht je dat weer om een volgende collectie met die stof te werken. Als je net begint kun je dus beter op zoek gaan naar stoffenleveranciers. Zoals bijvoorbeeld Stenzo Textiles, Van Gelderen Stoffen en Polytex Stoffen.

LEES OOK: STARTEN MET HARDLOPEN? 9 TIPS!

5. Produceren in Nederland of buitenland?
De meeste buitenlandse fabrieken willen pas met je praten als je met een productieoplage van minimaal 300 stuks per item bij ze aanklopt. 300 stuks klinkt misschien weinig, maar zie maar eens 300 dezelfde pyjama’s of dekbedovertrekken te verkopen! Dit viel ons erg tegen. Hoe doen al die andere (startende) brands het dan? Een aantal bevestigde ons dat het inderdaad heel erg lastig is. Of een fabriek jouw kleding wil produceren hangt helemaal af van de goodwill van zo’n fabriek. Zien ze potentie in jouw kledinglijn, verwachten ze dat de aantallen bij een volgende bestelling hoger zullen uitvallen? De enige manier om hierachter te komen is door zelf fabrieken te bezoeken en kennis te maken met dit ‘geheime’ wereldje. Dus boek een weekje Turkije of Portugal en ga maar eens langs vijf fabrieken.

In Nederland heb je ook naaiateliers (zoals Alliance Mode of Arnhem Fashion Factory), maar de productieprijs per item valt dan waarschijnlijk een stuk hoger uit. Kun je de hogere productieprijs in je verkoopprijs verrekenen of word je verkoopprijs dan te hoog? Dit was het punt waarop het bij ons stukliep.

kledinglijn

6. Zelf je productie begeleiden of via een tussenpersoon?
Dan kom je nog voor de volgende vraag te staan: ga je iemand inhuren die de hele productie van jouw kledinglijn begeleidt of ga je het zelf doen? Vergis je niet in hoeveel tijd hier in gaat zitten. Een fabriek levert (na heel veel heen en weer bellen) de eerste samples uit. En je bent niet tevreden; het model is niet zoals je had verwacht. Als je order niet groot is, beland je onder aan de prioriteitenlijst. Een tussenpersoon kan heel veel van deze frustraties voor je ondervangen. Maar hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan…

7. Eigen kledinglijn of white label?
Het produceren van een eigen kledinglijn kost dus vooral HEEL, HEEL VEEL TIJD! En ook geld. Lijkt het je toch heel leuk om je eigen merk te verkopen, dan zou je ook voor een zgn. ‘white label’ kunnen kiezen. Er zijn verschillende beurzen (bijvoorbeeld PremiereViSiOn) waar je fabrikanten kunt vinden die mogelijk interessante producten (accessoires, kleding of bijvoorbeeld slofjes) bieden voor je webwinkel. Vaak kun je meeliften op een totaalbestelling/productie, waarbij je net je eigen touch aan het product kunt meegeven. Hierdoor wordt het dus een product dat je onder je eigen merk kunt verkopen zonder dat je veel risico hebt gelopen bij de productie ervan.

8. Maak je businesscase.
In een businesscase ga je alle verwachte kosten versus alle ingeschatte opbrengsten in kaart brengen. Een businesscase maak je gaandeweg het proces en is afhankelijk van alle keuzes die je tijdens dat proces maakt. Niet alleen kosten voor de kledinglijn zelf, maar ook het ontwerp van je webwinkel, je huisstijl, de verpakkingen waarin je alles gaat versturen, de kosten voor marketing (reclame), retouren, verzendkosten, belasting, etc. Om alle kosten in kaart te brengen, moet je met veel mensen gaan praten en veel keuzes maken. De kosten van de productie vonden wij het lastigste onderdeel om uit te zoeken. Het wereldje is heel ontransparant. Geen enkele kledingeigenaar zal zijn gegevens met je uit willen wisselen. Ze zijn als de dood dat je met hun product/fabriek aan de haal gaat.

9. Heb je alle kennis in huis?
Heb je goed nagedacht over alle kennis die je nodig hebt om je producten straks te verkopen? Heb je ervaring in SEO/SEA, marketing, social media, etc.? Hoe zorg je ervoor dat je kennis straks op peil is? Onderschat niet hoeveel tijd gaat zitten in alle marketingactiviteiten. It’s not what you sell, it’s how you sell it!

10. Reken jezelf niet rijk!
Regelmatig lees ik berichtjes over andere merken ‘al te koop in 60 winkels’. Dat klinkt allemaal heel leuk en aardig maar wees vooral reëel. Die 60 winkels kopen die kleding in tegen een inkoopsprijs. Produceer je als brand voor die 60 winkels, dan houd je daar onder aan de streep niet heel veel aan over. Aan de andere kant komt het je merkbekendheid natuurlijk wel ten goede, maar dat zegt nog niets over wat het je financieel oplevert. Ben je van plan te hobbyen of wil je er echt je brood mee verdienen? Bedenk ook dat er nu ongeveer 45.000 webwinkels zijn, waarvan jaarlijks 10% het niet redt.

Je eigen kledinglijn beginnen, kortom…

Het klinkt al met al misschien niet zo heel erg positief. Alle ‘heikele punten’ hebben er  uiteindelijk bij ons voor gezorgd dat we het pad niet verder hebben bewandeld. Maar dromen zijn er ook om waar te maken. Houd vooral je einddoel voor ogen. En houd de moed erin. Er zijn je al heel wat merken voorgegaan, het kan dus wel! Whatever you decide to do, make sure it makes you happy! En hopelijk heb je ondertussen wat aan mijn tips voor het starten van je kledinglijn! Leuk als je me dat laat weten!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

12 reacties

 • Reply Anne-Marie 8 september 2015

  He wat jammer dat jullie het plan niet door hebben kunnen zetten! Hopelijk komt er iets anders op jullie pad dat wel realiseerbaar is!!

  • Reply Marjolein 9 september 2015

   Ja, ik vind het ook wel jammer! Heb ook heel veel respect voor de meiden die het wel lukt. Maar in deze fase, met deze baan, lukt het dus niet. En sowieso is het ook moeilijk je geld ermee te verdienen. De marges zijn niet heel erg groot. Dan blijft het dus meer een soort van hobbyen, waar heeeeel veel tijd in gaat zitten…

 • Reply Blogbymar in een nieuw jasje - Blogbymar.com 12 september 2015

  […] gesproken. Ik ben dus meer aan het schrijven, dat zal jullie niet ontgaan zijn. Zoals jullie eerder al konden lezen heb ik het plan van het nieuwe kinderkledingmerk even in de koelkast gelegd. En […]

 • Reply Een druk gezin? Zo creëer je meer me-time voor jezelf! - Blogbymar.com 3 november 2015

  […] LEES OOK: JE EIGEN KINDERKLEDINGLIJN BEGINNEN? 10 TIPS! […]

 • Reply Anita 3 december 2015

  Mooie Blog met handige tips. Heel herkenbaar, ook ik ben al deze hobbels tegengekomen in mijn avontuur van een eigen merk. Met heel veel energie, vallen en opstaan, doorzettingsvermogen, creativiteit, geluk, positiviteit en humor is het uiteindelijk gelukt om een eigen merk in de markt te zetten. Billy & Lilly, ik ben supertrots! Het kan echt, maar geloof me…. het is heel hard werken en je moet tegen ups and downs kunnen. Vrolijke groet,
  Anita

  • Reply Marjolein 3 december 2015

   Dank je Anita! Het was echt heel erg moeilijk om online de juiste informatie te vinden. Nergens kon ik goede tips vinden die mij verder op weg konden helpen. Dus vooral heel veel praten met mensen die me voor zijn gegaan. Het was een droom van me om zoiets te beginnen, maar steeds meer kwam ik erachter dat het een bijna onmogelijke opgave was. Prachtig dat het jou gelukt is. Ben heel benieuwd hoe jij dat gedaan hebt allemaal. Misschien een keertje onder het genot van een kop koffie?

 • Reply Best gelezen artikelen van de maand #1 - Blogbymar.com 3 februari 2016

  […] Met mensen gesproken, desk research, survey, e.d. Dat leverde heel veel inzichten op die ik in dit artikel heb samengevat. Ik ben nog steeds trots op dit blog. Alle inzichten en uitkomsten hebben […]

 • Reply Pyjama's voor kinderen + shoptegoed van € 25,-! - Blogbymar.com 29 maart 2016

  […] Ik wist al helemaal hoe die lijn eruit ging zien. Wie wil weten hoe dat plan is afgelopen moet deze blog maar even […]

 • Reply THIBAULT 21 april 2016

  Tof artikel! Heb zelf een zeer goede ervaring met dit bedrijf!
  http://www.merchandise-essentials.com/brand/?lang=nl

 • Reply Ramon Fransen 22 mei 2016

  Hai Anita,

  Graag zou ik van jou willen weten hoe het jou wel is gelukt, wij zijn op het moment ook bezig met het zoeken naar de juiste leverancier uit het buitenland die onze kleding kan gaan maken of moeten wij het toch dichterbij huis nemen met extra kosten op de koop toe?

  Groetjes Ramon & Michelle

 • Reply Sharon 4 september 2016

  Leuk, leerzaam artikel, dank je wel Marjolein! Maar ook ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen Anita. Na jaren niet weten wat ik wilde doen start ik binnenkort een cursus grafisch vormgeven en wil ik daarna al mijn schetsen zelf uitwerken tot uiteindelijk mijn eigen label voor baby/kinder textiel. Alles uitgedacht alleen totaal niet bekend in de textielwereld. Zou graag je tips en tricks (die je wilt delen uiteraard;)) tegemoet zien!

 • Reply Marly 12 januari 2018

  Super leuke blog! Ik ben opzoek naar een leverancier die een catalogus heeft met kinderkleding waaruit ik voor mijn eigen merk kan bestellen. Ik ontwerp zelf alle opdrukken maar kan weinig leuke kleding vinden.
  Zouden jullie wat adresjes willen delen? ☺ Ik kijk uit naar jullie reacties.
  Groetjes Marly

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge