Consultatiebureau of ‘consternatiebureau’?

17 september 2015 | Categorie: Overig

consultatiebureau

Om met de deur in huis te vallen: er zijn moeders die het consultatiebureau maar niks vinden. Die hun kind bijvoorbeeld per se flesvoeding willen geven, waar de artsen van het consultatiebureau er bij hen op aandringen vooral door te gaan met borstvoeding. Of juist andersom: moeders die hun kind het eerste jaar exclusief borstvoeding willen geven, terwijl het consultatiebureau het belangrijk vindt dat een baby met vier maanden zijn eerste groentehap krijgt. Want anders zou een kind ik-weet-niet-wat-allemaal tekort kunnen komen. OMG, wat nu?!

Ik ken die verhalen, ik hoor ze regelmatig om me heen van andere moeders. Zijn consultatiebureaus nou echt van die ‘consternatiebureaus, die je nog onzekerder maken‘ of juist een houvast in het (prille) moederschap?

Zelf heb ik met mijn drie kinderen eigenlijk alleen maar positieve ervaringen gehad. Het is zelfs zo dat ik de artsen bij het consultatiebureau dankbaar ben. Dankbaar voor hun oplettendheid waardoor bij elk van mijn kinderen tijdig ‘iets’ ontdekt werd.

Ik weet nog goed dat ik met mijn eerste dochter Floortje – indertijd amper twee maanden oud – bij de arts voor controle kwam. Haar scherpe ogen zagen direct dat haar bilnaden niet recht liepen. Ze vermoedde heupdysplasie en helaas had ze gelijk. Gevolg: een dochter die zes maanden in een spreidbroek lag. Bij mijn tweede dochter zag de arts een lichte afplatting van het hoofd. Iets dat mij niet opgevallen was, gezien haar grote bos met haar. Een kinderfysiotherapeut bevestigde de diagnose. Gevolg: weken van fysiotherapie om haar voorkeurs(slaap)houding af te leren en zodoende een ergere afplatting te voorkomen. Vorige week was het weer raak! Nietsvermoedend kwam ik voor de tweejaarskeuring van Marnix. Dit keer had ik een mannelijke arts. En ook dit keer werd er ‘iets’ ontdekt. Een paar dagen later zat ik bij de kinderuroloog in het ziekenhuis en over vijf maanden gaat Marnix onder het mes, voor een niet al te grote ingreep gelukkig.

Ik wil de artsen en verpleegkundigen van mijn consultatiebureau in elk geval bedanken voor de aandacht, zorg, geduld en passie waarmee ze hun vak – dag in dag uit – uitoefenen. En natuurlijk heeft ook mijn arts of verpleegkundige in de afgelopen zes jaar wel eens iets gezegd waarvan ik dan dacht ‘ene oor in, andere oor uit’. Dat is dan ook meteen mijn tip aan andere moeders: kijk naar je kind en volg je eigen gevoel. Jij kent je kind als geen ander. Geen kind is hetzelfde. En geen moeder ook! Maar loop je ergens tegenaan of moet je kind weer een medische check-up krijgen? Maak er dan dankbaar gebruik van. Ze zijn er tenslotte niet voor niets!

Ik ben heel erg benieuwd wat jullie ervaringen zijn met het consultatiebureau!

Foto: gehoortest Fiene in 2011 – een maand oud

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

3 reacties

 • Reply Linda 17 september 2015

  Mede dankzij het consultatiebureau kon Sef (nu 6) op zijn derde beginnen op een medisch kinderdagverblijf, zodat snel duidelijk werd waar zijn sociaal emotionele problemen vandaan kwamen en vooral, hoe we ermee om konden gaan zodat hij zich optimaal kon ontwikkelen. Mede dankzij hen zit hij nu goed op zijn plek in groep 3 op een school voor speciaal basisonderwijs. Dus wat ons betreft inderdaad ook goede ervaringen!

 • Reply Marjolein 17 september 2015

  Goed te horen Linda! Fijn inderdaad dat ze je goed geholpen hebben!

 • Reply Mijn leven in snaps #1 - Blogbymar.com 20 september 2015

  […] de 2-jaarskeuring naar het consultatiebureau. Altijd even gezellig spelen in de wachtruimte. Heb je mijn post over het consultatiebureau al […]

 • Laat een reactie achter

  CommentLuv badge