5 dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat detoxen

22 september 2015 | Categorie: Health & Food

detox

Pffff, ik heb het gered! Mijn driedaagse detox-kuur zit er (bijna) op. De detox was eigenlijk een heel impulsieve actie. Al maanden volg ik de voedingsrichtlijnen van het boek ‘De Voedselzandloper’. Hebben jullie het al gelezen? Ik schreef er eerder al een blog over. Na het lezen ervan was ik enthousiast en verruilde ik de grote borden pasta en boterhammen voor lekkere salades en havermoutshakes. Maar de vakantie in Frankrijk deze zomer – met elke dag lekkere croissants en stokbroden – deed op dit vlak niet veel goeds. En als je je grenzen stukje-bij-beetje verlegt, dan is het hek van de dam. Dus nam ik ook na de vakantie bijna elke dag een lekker roomijsje en gingen we lekker veel uit eten. Wat kon mij die Voedselzandloper nou schelen!

Ok, terug in het gareel. Een collega wees me op de driedaagse sapvastkuur van Frecious. Geen gesodemieter met slowjuice apparaten en een keuken vol afval. De flesjes (in totaal 21 stuks voor 3 dagen) worden ingevroren thuis bij je afgeleverd. Ideaal!

Zondag begonnen we het detoxavontuur (manlief deed ook mee). Ik dacht ‘appeltje-eitje’ maar viel dat even tegen! De eerste dag barstte ik van de hoofdpijn en misselijkheid. Ik voelde me echt ziek. Een bekende bijwerking van het detoxen. Hoe erger de klachten, hoe beter de detox z’n werk doet. Dag 2 en 3 (vandaag dus) gingen me een stuk beter af. Wel was ik redelijk wazig in mijn hoofd, niet zo scherp als normaal zeg maar. Maar het verbaast me hoe weinig honger je hebt. De flesjes met groente- en fruitsappen zijn – op het flesje met bietensap na – ook best prima te verdragen.

Of het nu geholpen heeft? Geen idee. De meningen over detoxen zijn verdeeld. Sommigen vinden het onzin en sommigen beweren dat het heel goed is om je lichaam elk jaar op deze manier te ontgiften. Het is niet dat ik me nu veel fitter voel of dat ik kilo’s ben afgevallen. Ik denk dat een detoxkuur van een week dan meer effect heeft. Wel heb ik mijn mindset een soort van gereset. Een nieuwe start voor een gezond eetpatroon dus…

5 dingen waar je rekening mee moet houden als je gaat detoxen:

1. Lees je goed in! Van Frecious had ik een uitgebreide instructie gekregen over hoe ik mijn lichaam het beste kon voorbereiden op de detox. Ik dacht er veel te lichtzinnig over en heb mijn lichaam te weinig voorbereid op wat komen ging. Ik denk dat mijn klachten daardoor ook zo heftig waren.

2. Bedenk op welke dagen je de detox gaat doen. Heb je een drukke week voor de boeg? Wacht dan even een week. Ga je het in het weekend doen of juist op werkdagen?

3. Zorg voor voldoende beweging gedurende de detox. Zo kunnen je afvalstoffen beter afgevoerd worden en heb je minder last van hoofdpijn. Een sauna of warm bad doet ook wonderen.

4. Ga op tijd naar bed! Het detoxen vergt veel van je lichaam. Aan het einde van de dag ben je dus doodmoe.

5. Lees je ook goed in hoe je je eten weer na het detoxen kunt opbouwen. Het beste is om je lichaam weer langzaam aan het eten te laten wennen. Niet meteen aan de patat dus.

Mocht je ook een keertje gaan detoxen: alvast veel succes! Je kunt het!

Facebook reacties

Vorige post Volgende post

4 reacties

 • Reply Come-Moda 22 september 2015

  Super leuk om te lezen! Ik doe hier zelf niet aan dus wie weet is het ook wel wat voor mij

  • Reply Marjolein 22 september 2015

   Volgens mij is het voor iedereen wel wat! Mocht je er meer over willen weten, dan hoor ik het graag!

 • Reply Sandra 22 september 2015

  Leuk om te lezen wie weet ook iets wat ik wil gaan doen. Wat kan je trouwens leuk schrijven en wat een super leuke en mooie foto’s op je blog

  • Reply Marjolein 22 september 2015

   Dank je wel Sandra!!

  Laat een reactie achter

  CommentLuv badge